Milan (12) is minibibliothecaris: 'Met lezen maak je je gedachten leeg'

8 februari 2022 om 13:07 • Aangepast 16 februari 2022 om 15:32
nl
Op een elektriciteitskastje aan de Konijnenberg in Halsteren zit Milan Kommers (12) een Donald Duck te lezen. Hij is sinds een tijdje de trotse bibliothecaris van La Montagne des Lapins: een minibibliotheek in zijn voortuin. “Er zijn al wat boeken weg.”
Profielfoto van Niek de Bruijn
Geschreven door
Niek de Bruijn

Minibibliotheken schieten als paddenstoelen uit de grond, ziet ook hij. In Halsteren zijn er wel acht, waarvan eentje bij een kinderopvang.

Milans moeder Anja, die op het idee kwam, snapt wel waar de enorme populariteit vandaan komt. “Het ruimt lekker op in de coronatijd. En het is een heel laagdrempelig en toegankelijk concept. .” Zelf houdt ze totaal niet van lezen, biecht ze op.

Ze krijgen veel enthousiaste reacties van buurtbewoners, vertelt Milan trots. En de bibliothecaris zag al nieuwe titels opduiken in zijn librije, dus geruild wordt er ook door de mensen uit zijn wijk.

Hoeveel leesvoer er per week in het waterdichte kastje in de voortuin verschijnt, verschilt overigens erg. “We hebben er zelf best wat boeken ingedaan,” vertelt de brugklasser. “Het merendeel van de bovenste plank komt uit een kist boeken die een collega van mijn moeder ons heeft gegeven.”

De mini-bibliotheek van Milan Kommers in Halsteren
De mini-bibliotheek van Milan Kommers in Halsteren

Een overbuurvrouw vond al een leuk boek dat ze wil gaan voorlezen aan haar kleinkind, vertelt moeder Anja. Een andere wijkbewoner liep een extra rondje, zodat hij een boek kon uitzoeken in de mini-bieb.

Milan vindt het leuk om te zien dat meer mensen tijdens de lockdown een boek in handen hebben genomen. “Lezen is een hele makkelijke manier om je gedachten leeg te maken. Een momentje van rust!”

Hij hoopt dat meer mensen aan het lezen slaan. “En dat er meer mini-bibliotheken bijkomen, zodat ik mijn boeken kan ruilen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!