Nachtburgemeester ziet geen reden voor feest: 'Testen is te veel gevraagd'

9 februari 2022 om 16:58 • Aangepast 17 februari 2022 om 17:01
nl
De horeca mag vanaf volgende week vrijdag waarschijnlijk langer open. Voor veel kroegen goed nieuws, maar volgens Tilburgse nachtburgemeester Tim Frenken (27) nog geen reden voor feest: “De horeca mag misschien twee uur langer open, maar de nachthoreca heeft nog steeds een groot probleem.”
Profielfoto van Edita SaakianProfielfoto van Omroep Tilburg
Geschreven door
Edita Saakian & Omroep Tilburg

Het lijkt erop dat aan het eind van de maand veel coronamaatregelen verdwijnen. Een definitief besluit is er nog niet, maar het kabinet overweegt de horeca tot twaalf uur 's avonds open mag blijven, de anderhalvemeterregel af te schaffen en invoering van 1G-beleid. Met een negatieve test worden festivals en evenementen dan toegankelijk.

"Nachtclubs zitten nog steeds met de gebakken peren."

Als nachtburgemeester staat Tim Frenken midden in het Tilburgse nachtleven. Hij hoort dan ook verschillende geluiden over de versoepelingen. "De horeca mag misschien twee uur langer open maar de nachthoreca heeft nog steeds een groot probleem. Voor restaurants en sommige cafés is dit precies genoeg om de zaak draaiende te houden, maar nachtclubs zitten nog steeds met de gebakken peren.”

Hij is blij voor de restauranteigenaren maar houdt z'n hart vast voor de nachtclubs. “Ik ben zelf altijd tevreden met alles wat we meer mogen. Het is alleen jammer dat de discotheken en nachtclubs nog steeds niet weten wanneer ze eindelijk weer helemaal open mogen. Als je een nachtclub hebt, zijn deze versoepelingen echt niet genoeg en moet je ook nog eens je bezoekers vragen zich te testen."

"Elke dag je publiek testen? Ik denk niet dat we dat aankunnen."

Ook over dat laatste maakt Frenken zich zorgen. Als het coronatoegangsbewijs wordt afgeschaft, moeten bezoekers een negatief testbewijs laten zien. “Dat geeft niet alleen extra druk voor nachtclubs, maar ook voor meerdaagse festivals wordt het testbeleid heel lastig te bolwerken. Elke dag je publiek testen? Ik denk niet dat we dat aankunnen.”

Veel Tilburgse nachtclubs doen daarom komend weekend nog steeds mee met protestactie ‘De nacht staat op’. Het evenement wordt in Popcentrum 013 gehouden en was binnen een minuut uitverkocht, weet Tim: "Dat is het signaal dat we de overheid willen geven. Laat ze juist nadenken over het belang van de nacht en geef ons een langetermijnvisie. Niet alleen voor de ondernemers maar ook juist voor de jongeren.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.