Leven tijdens corona in alledaagse foto's: 'Dit gaat de geschiedenis in'

13 februari 2022 om 10:00 • Aangepast 13 februari 2022 om 10:43
nl
De Tilburgse fotografe Maria van der Heyden legt al sinds het begin het leven van alledag tijdens corona vast. Ze dacht dat ze na een maand of twee wel klaar zou zijn, maar na twee jaar is ze nog steeds bezig: “Dingen waar je nu niet meer bij stilstaat. Dat je met je elleboog de deur openmaakt, dat mensen bij het oversteken niet het knopje wilden induwen.”
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

900 foto’s van de coronacrisis zijn allemaal gratis te zien en te downloaden via de site van het Regionaal Archief in Tilburg. Astrid de Beer: “Ik liep al in de eerste week van het thuiswerken tegen de muren omhoog. Want ik wist dat dit niet zo maar over was. Dit is belangrijk en gaat de geschiedenisboeken in. Ik ben zelf historicus en vind het ook een taak van het archief om de samenleving vast te leggen.”

Astrid wilde niet aan mensen vragen om foto’s op te sturen van hun leven in coronatijd: “Dan krijg je vijfhonderd foto’s van hartjes voor de zorg en teddyberen voor het raam. Wij wilden alle kanten van de maatschappij door een professionele fotograaf laten vastleggen.” En dat werd dus Maria van der Heyden. Astrid en haar collega Teuntje van der Wouw laten zes foto's zien die indruk op hen maakten.

1. Bezoek in het verzorgingshuis

Teuntje: “Als je in een verzorgingshuis zat, werd je een speciaal kamertje ingereden, waar je bezoek mocht ontvangen. Achter plastic en rood-wit lint. Dit kun je niet in woorden vastleggen.” Astrid: “Een beeld zegt meer dan duizend woorden.”

Bezoek wordt in het verzorgingstehuis achter plastic ontvangen. (foto: Regionaal archief Tilburg/ Maria van der Heyden)
Bezoek wordt in het verzorgingstehuis achter plastic ontvangen. (foto: Regionaal archief Tilburg/ Maria van der Heyden)

2. Thuiswerken

Teuntje: “Dit vind ik de allerleukste thuiswerk-foto. De kinderen met kleurpotloden.” Astrid: “Je ziet de vader geërgerd kijken, zo van: ‘Verdorie!’.”

3. Sportlessen in de buitenlucht

Astrid: “Kun je je nog herinneren dat er sportlessen buiten werden gegeven? Daar zijn ook prachtige foto’s van gemaakt.” Teuntje: “Daar staan sporters hun apparaten schoon te maken. Dan zie je meteen wat voor coronamaatregelen er toen waren.”

4. Paasmis in een lege kerk

Astrid: “De kerk met Pasen!” Teuntje: “In een lege kerk werd de mis gehouden. Met één camera werd een opname gemaakt, omdat niemand erbij kon zijn.”

5. Cadeautje bij de voordeur

Teuntje: “Dit kwam Maria toevallig tegen op straat. Een chocolade paashaas bij de voordeur, met een lief briefje erbij. Dit kun je niet verzinnen, daar moet je oog voor hebben.”

6. De grens over

Teuntje: “Dit was bij de grens richting Poppel, aan het begin van de crisis. De grens ging dicht en alleen met een speciaal formulier kon je naar België.”

Wat is de waarde van deze fotocollectie? Astrid: “Ik denk dat dit een schitterende erfenis is voor komende generaties onderzoekers." Dat maakt Maria tot chroniqueur van een uniek tijdsgewricht.

In eerste instantie vindt ze dat te grote woorden, maar later is ze het er toch wel mee eens: “Ik kijk nu anders naar de foto’s die ik in het begin maakte. Zo snel gaat dat dus: het is twee jaar geleden en je kunt het nu al geschiedenis noemen. Het is wel mooi dat deze foto’s bewaard blijven. Dat ze niet mooi zijn voor een bepaald moment en dan weer verdwijnen, maar echt de geschiedenis ingaan.”

Alle coronafoto’s zijn te bekijken en gratis de downloaden via de website van het regionaal archief in Tilburg.

Gelukkig geschiedenis: contact achter glas in coronatijd. (foto: Regionaal Archief Tilburg/ Maria van der Heyden)
Gelukkig geschiedenis: contact achter glas in coronatijd. (foto: Regionaal Archief Tilburg/ Maria van der Heyden)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.