RKC loopt halve finale beker mis na onnodige fouten en gemiste kansen

9 februari 2022 om 20:51 • Aangepast 10 februari 2022 om 18:48
RKC is er niet in geslaagd de halve finale van het toernooi om de KNVB-beker te bereiken. In eigen huis gingen de Waalwijkers met 4-0 onderuit tegen AZ. De nederlaag had de thuisploeg volledig aan zichzelf te wijten.

Er waren net dertig minuten gespeeld toen de wedstrijd in Waalwijk al beslist was. RKC had kinderlijk eenvoudig een plek in de halve finale weggegeven. Dat was op drie manieren te verklaren.

B-elftal
Het begon al met de opstelling waarbij RKC-trainer Joseph Oosting koos voor negen wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd tegen Willem II. Hij koos vooral voor de B-garnituur. Iets wat hij vaker deed in dit toernooi, tegen bijvoorbeeld ADO en Harkemase Boys.

Maar ook tegen AZ kiezen voor de reserves was een meer dan verkeerde inschatting. De Alkmaarders zijn van een ander kaliber dan de voorgaande tegenstanders. Toch wist RKC dat het AZ kon verslaan. Dat had het nota bene nog gedaan in de allereerste speelronde van de Eredivisie.

Blunders en onnodige fouten
Binnen tien minuten stond RKC al op achterstand. RKC's tweede doelman Issam el Maach bediende Yassin Oukili, maar de middenvelder had alleen drie man om zich heen en verloor al snel de bal. Uiteindelijk was het Dani de Wit die de fout achterin afstrafte.

Bij de tweede Alkmaarse treffer zag de RKC-goalie er weer niet goed uit. Na balverlies van Roy Kuijpers kon er voorgegeven worden vanaf de linkerkant. El Maach kreeg nog een hand tegen de bal, maar tikte daarmee ook de bal voor de voeten van Vangelis Pavlidis. De spits kon in een leeg doel scoren.

De schade voor RKC werd nog erger voor rust. Saïd Bakari maakte een overtreding op Owen Wijndal waarna de VAR en scheidsrechter Edwin van de Graaf besloten de bezoekers een penalty te geven. Jesper Karlsson schoot het buitenkansje feilloos binnen. Wedstrijd beslist.

Gemiste kansen
Het verhaal hierboven doet suggereren dat RKC niks te vertellen had in de wedstrijd. Toch kregen de Waalwijkers na de 0-1 twee niet te missen kansen. Eerst lukte Lennerd Daneels het, op aangeven van Jens Odgaard , op miraculeuze wijze niet de bal over de lijn te krijgen. Een minuut later ging een lobje van Ilias Bel Hassani maar net naast.

Dat de wedstrijd bij rust al beslist was had RKC helemaal aan zichzelf te wijten. De ruststand was onnodig. In de tweede helft scoorde AZ nog één keer, via Zakaria Aboukhlal werd het 0-4.

Achteraf blijft het speculeren wat er was gebeurd als Oosting voor zijn sterkste opstelling had gekozen. Of hoe de wedstrijd was gelopen als één van de kansen voor RKC bij een 0-1 tussenstand er wel in waren gegaan.

Het feit blijft dat RKC strandt in de kwartfinale van de beker. Geen schande voor de Waalwijkers, maar de meeste supporters zullen toch met een naar gevoel het stadion hebben verlaten. Want een mogelijkheid om in de halve finale te komen werd kinderlijk eenvoudig weggegooid.