Valpartij van Mathieu van der Poel is mooiste sportfoto: 'Mazzel gehad'

10 februari 2022 om 12:01 • Aangepast 11 februari 2022 om 10:38
nl
De foto van Mathieu van der Poel die op de Olympische Spelen over de kop ging is gekozen tot Nederlandse Sportfoto van het Jaar. De foto is in Tokio gemaakt door ANP-fotograaf Robin van Lonkhuijsen. “Ik had de mazzel dat ik de goede plek had gekozen.”
Profielfoto van Leon Kersten
Geschreven door

Van der Poel was vorig jaar op de Spelen de grote favoriet voor het goud bij het mountainbiken. Jarenlang had hij naar die race toegeleefd. Speciaal daarvoor was hij ook voortijdig gestopt in de Tour de France.

De val in de eerste ronde op het olympisch parcours betekende het einde. Een plank die er bij de training wel lag, was in de wedstrijd weggehaald. Dat was niet bij Van der Poel bekend die nu nog kampt met rugklachten die mede te maken hebben met die val.

"Jee, dat is Mathieu van der Poel."

De fotograaf stond precies op de goede plek. “Ik trok mijn toestel mee en keek daarna weer naar rechts, waar weer een renner in oranje aankwam. Plotseling hoorde ik oh’s en ah’s. Pas toen hij op de grond lag, dacht ik: jee, dat is Mathieu van der Poel. Ik had de mazzel dat ik de goede plek had gekozen.”

De jaarlijkse verkiezing van de mooiste sportfoto wordt georganiseerd door de Nederlandse Sport Pers (NSP) en de stichting Zilveren Camera.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.