Liveblog

Coronanieuws: ‘Vier carnaval in eigen omgeving, vermijd grote groepen’

15 februari 2022 om 19:43 • Aangepast 24 februari 2022 om 16:12
nl
In dit liveblog hielden we je dinsdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Vanaf 25 februari zijn bijna alle beperkingen afgeschaft, meldde zorgminister Kuipers dinsdag.
  • Kuipers over carnaval: ‘Vier het in eigen omgeving, vermijd grote groepen’.
  • Kuipers gaat met 'veel vertrouwen' de nieuwe fase tegemoet.
  • In de Brabantse ziekenhuizen lagen vanochtend 227 coronapatiënten.

Liveblog

22.09

Dit is hoe Brabant dinsdagmiddag toeleefde naar de versoepelingen

20.52

'Vakantieganger kan na twee jaar dromen omzetten in boeken'

De brancheorganisatie van reisaanbieders ANVR is blij met de versoepelingen van de coronamaatregelen op het gebied van reizen. "De Nederlandse vakantieganger en zakenreiziger kunnen na praktisch twee jaar hun dromen over verre reizen eindelijk omzetten in 'boeken en gaan'", laat de organisatie weten.

Minder tevreden is de ANVR met het handhaven van de testverplichting voor reizigers die terugkomen van een reis naar een land buiten de EU. "Wij zijn blij met deze eerste stappen van versoepeling richting de rest van de wereld en hopen dat nog veel landen volgen, maar een domper op de reisvreugde is nog wel de verplichte test bij terugkeer naar Nederland.

20.50

Voetbalclubs verkopen kaarten voor vol stadion

Diverse clubs uit het betaalde voetbal hebben na de persconferentie van minister Ernst Kuipers direct de kaartverkoop gestart. Ze mogen vanaf komend weekeinde weer de volledige capaciteit van hun stadions gebruiken. Fortuna Sittard - Sparta Rotterdam wordt vrijdag het eerste duel in lange tijd in de Eredivisie waarbij de tribunes weer helemaal vol mogen zitten.

De Limburgse club had, vooruitlopend op versoepeling van de coronamaatregelen, al voor twee derde van de capaciteit van het stadion (12.800 bezoekers) aan kaarten verkocht. Het resterende deel van de kaarten gaat nu ook in de verkoop. Het duel in Sittard begint vrijdag om 20.00 uur.

20.49

Zakelijke evenementenbranche blij met duidelijkheid

De zakelijke evenementenbranche is blij met de duidelijkheid die er nu is voor beurzen en congressen. Dat zegt directeur Riemer Rijpkema van brancheorganisatie EventPlatform. Het zogenoemde 1G-beleid, waarbij iedereen een negatieve coronatest moet kunnen laten zien, geldt niet voor beurzen en congressen. "Deze versoepelingen bieden veel meer mogelijkheden", aldus Rijpkema.

Hij hoopt dat er vanaf het tweede kwartaal weer grote beurzen en congressen zullen worden gepland. Tot 25 februari geldt een maximum van 1250 bezoekers voor een evenement. Die limiet verdwijnt ook voor concerten en festivals. Voor dat soort evenementen, met meer dan 500 bezoekers, geldt straks wel het 1G-beleid.

20.26

Pathé: 'Versoepelingen goed nieuws voor bezoekers'

Bioscoopketen Pathé is blij met de dinsdag aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen. Bioscopen mogen vanaf vrijdag tot 01.00 uur open, er hoeft geen 1,5 meter afstand meer te worden gehouden en bezoekers hoeven ook geen mondkapje meer te dragen. Pathé laat in een reactie weten dat dit "goed nieuws" is voor de bezoekers.

20.25

Werkgevers willen langetermijnvisie van regering

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn tevreden dat er nog deze week verregaande versoepelingen komen van de coronamaatregelen. Tegelijkertijd stellen de ondernemersorganisaties dat het zaak is dat er ook een langetermijnvisie op corona wordt ontwikkeld. Daarmee moet worden gezorgd dat er nooit meer een lockdown nodig is, maar ook moet er aandacht worden besteed aan oplossingen voor de financiële problemen van ondernemers in getroffen sectoren.

Nog niet al die ondernemers kunnen weer volledig open, merken VNO-NCW en MKB-Nederland op. Het verbaast de werkgeversorganisaties bijvoorbeeld dat sommige laatste heropeningsstappen worden uitgesteld, met name voor de nachthoreca, de reisbranche en de evenementensector.

20.03

In Brabant worden de versoepelingen goed ontvangen door carnavalsprins Bies

Wachten op privacy instellingen...
19.45

Openbaar vervoer boos over blijven mondkapjesplicht

De openbaarvervoerbedrijven zijn het er niet mee eens dat in trein, bus, tram en metro het mondkapje voorlopig verplicht blijft. Overal vervalt de mondkapjesplicht, maar nog niet in het openbaar vervoer en op luchthavens.

"We zijn verbaasd dat het mondkapje als enige in het ov blijft. Als we die nu niet schrappen, wanneer dan wel? We kunnen dit onze reiziger niet uitleggen", zegt topvrouw Marjan Rintel van de Nederlandse Spoorwegen. Ook branchevereniging OV-NL maakt zich kwaad.

"De bereidheid in de samenleving om een mondkapje te dragen neemt al geruime tijd af. Dit geldt ook in en rond het ov. De boas in het ov hebben hierover dagelijks discussies met reizigers, die regelmatig uitmonden in incidenten", meldt de organisatie.

19.43

Kuipers: loslaten coronapas past bij snel en breed versoepelen

Het kabinet zet met de versoepelingen die dinsdag zijn aangekondigd vrij snel grote stappen, die 'we zo breed mogelijk inzetten', zegt zorgminister Ernst Kuipers. Het loslaten van de coronapas in de meeste situaties past daarbij, zegt hij. Het kabinet had het Outbreak Management Team niet gevraagd of het verantwoord was om het coronatoegangsbewijs voorlopig in de prullenmand te gooien. Aan het besluit liggen dan ook "geen nieuwe berekeningen" ten grondslag, geeft Kuipers toe.

De coronapas gaat per 25 februari echt van tafel. Het OMT had zelfs geadviseerd het 3G-beleid nog even in stand te houden. Maar de coronapas is omstreden en ligt politiek gevoelig. De Tweede Kamer dwong het kabinet vorige week de wet in te trekken die 2G-beleid (alleen toegang voor recent genezen of gevaccineerde mensen) mogelijk maakt. Bij bepaalde grote evenementen gaat wel 'testen voor toegang' gelden: bij dit 1G-beleid moet iedereen (ongeacht vaccinatiestatus) bewijs leveren van een negatieve test voor toegang.s.omroepbrabant.nl/wires/ANP

19.40

Betaald voetbal gaat weer 'genieten van sfeer' in volle stadions

Het betaald voetbal noemt de volledige openstelling van de stadions 'heel mooi nieuws' voor alle spelers, clubs, supporters en voetballiefhebbers. Vanaf vrijdag vervallen de beperkingen wat betreft de bezoekersaantallen. "We zijn blij met de aangekondigde versoepelingen en we gaan zo snel mogelijk weer genieten van de sfeer van de volle stadions", staat in een reactie van de directeuren Marianne van Leeuwen (KNVB), Jan de Jong (Eredivisie CV) en Marc Boele (Keuken Kampioen Divisie).

Halverwege november moesten de voetbalclubs hun stadions weer sluiten voor publiek. Sinds enkele weken mogen ze weer één derde van de capaciteit van hun stadions gebruiken. Het betaald voetbal pleitte geruime tijd voor volledige openstelling. Minister Ernst Kuipers maakte dinsdag namens het kabinet bekend dat vrijwel alle beperkende maatregelen komen te vervallen.

19.39

Studenten blij met vollere collegezalen en afschaffen mondkapjes

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is blij dat de regels voor groepsgrootte in het hoger onderwijs worden verruimd. Voorzitter Ama Boahene: "Bij grotere opleidingen komen colleges met meer dan 75 studenten regelmatig voor. Voor die studenten is veel onderwijs de afgelopen tijd nog online geweest. Het is goed nieuws dat daar nu een einde aan komt."

De maximale groepsgrootte van 75 studenten per zaal die tot nu toe nog gold, wordt losgelaten, zo maakte zorgminister Ernst Kuipers dinsdag bekend. Ook hoeven er vanaf het eind van de maand geen mondkapjes meer gedragen te worden. Ook dat stemt de LSVb gunstig. Boahene: "Het dragen van een mondkapje tijdens de les is belemmerend voor studenten."

19.35

Kuipers gaat met 'veel vertrouwen' de nieuwe fase tegemoet

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) gaat "met veel vertrouwen" de nieuwe fase tegemoet waarin bijna alle coronamaatregelen worden afgebouwd. Volgende week vrijdag verdwijnen bijna alle beperkingen, maakte hij op een persconferentie bekend. "Ik ben echt optimistisch", zei de bewindsman. De hoge besmettingsaantallen en de lage opnames van coronapatiënten in de ziekenhuizen maken hem hoopvol. Die versoepeling van 25 februari gaat "gewoon door", zei hij.

Dan worden bijna alle beperkingen afgeschaft. De afgelopen maanden stegen de coronabesmettingen tot enorme hoogten. Wekelijks werden soms een half miljoen besmettingen gemeld. Volgens de zorgminister lijken we op dit moment "net op of over de piek heen". Het kabinet bouwt de maatregelen in drie stappen af. "Alles gaat weer open", aldus Kuipers. Dat gaat snel en in grote stappen, zei hij. Als eerste verdwijnt per direct het advies om thuis maar vier mensen te ontvangen. Ook versoepelt het thuiswerkadvies.

Vrijdag mag dan de horeca en cultuur open tot 01.00 uur. Hier verdwijnt het mondkapje en de verplichte zitplaats. Ook wordt de isolatieduur van besmette mensen ingekort naar vijf dagen. De laatste stap volgt op 25 februari. Dan verdwijnen bijna alle maatregelen, ook het coronatoegangsbewijs. Om kwetsbaren te beschermen, blijft het mondkapje verplicht in het ov en op de luchthaven. Voor grote evenementen binnen zonder vaste zitplaats is een verplichte test nog wel noodzakelijk. Op 15 maart gaat het kabinet naar de laatste maatregelen kijken.

19.19

Quarantaineplicht voor reizigers uit zeerhoogrisicogebied vervalt

Mensen die uit een zogenoemd zeerhoogrisicogebied naar Nederland reizen hoeven vanaf 25 februari niet meer in quarantaine. Het gaat om landen met hoge aantallen besmettingen, waar er slecht zicht is op de verspreiding van het virus of waar een zorgelijke virusvariant rondgaat. Op de lijst staan momenteel landen als Afghanistan, de Verenigde Staten en Israël.

19.14

Kuipers: Afstand houden en mondkapje blijven verstandig

Ondanks de forse versoepelingen in het coronabeleid die het kabinet deze week doorvoert, blijft het verstandig om onderling afstand te houden en een mondkapje te dragen. Vanaf 25 februari vervalt de 1,5 meterregel en de mondkapjesplicht. Die laatste blijft nog wel van kracht in het openbaar vervoer en op luchthavens. "Afstand houden en mondkapjes blijft wel verstandig, niet als maatregel maar als dringend advies", aldus Kuipers.

19.09

Minister Kuipers bevestigt dat stadions weer volledig open mogen

Voor het eerst in ruim drie maanden mogen de voetbalclubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie hun wedstrijden komend weekeinde weer in een vol stadion afwerken. Bezoekers van duels in het betaalde voetbal moeten komend weekeinde nog wel een coronatoegangsbewijs tonen bij binnenkomst.

Ook moeten ze een mondkapje dragen als ze zich binnen het stadion verplaatsen en op de tribune is een zitplaats verplicht. Een week later, vanaf 25 februari, kunnen supporters als vanouds naar het stadion. Ze hebben dan geen coronatoegangsbewijs meer nodig en mondkapjes zijn dan alleen nog verplicht in het openbaar vervoer en vliegtuigen.

19.06

Kuipers over carnaval: ‘Vier het in eigen omgeving, vermijd grote groepen’

Zorgminister Ernst Kuipers roept carnavalsvierders op er rekening mee te houden dat het coronavirus nog verre van weg is. "Vier het in je eigen omgeving, ga lekker naar het café, maar mijd grote menigten", is zijn dringende advies. Dat geldt helemaal voor mensen in risicogroepen.

Carnaval wordt gevierd van 25 februari tot en met 1 maart. De meeste coronabeperkingen zijn dan opgeheven. Zo gelden geen beperkingen meer voor het aantal bezoekers in de horeca, en hoeft geen coronatoegangsbewijs meer te worden getoond. Burgemeesters van de carnavalsgemeenten hebben volgens Kuipers al aangegeven dat hele grote evenementen rond carnaval niet door zullen gaan.

Deskundigengroep OMT vroeg eerder ook aandacht voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Over het algemeen is de omikronvariant veel minder ziekmakend dan eerder varianten, maar voor risicogroepen kan een besmetting alsnog ernstige gevolgen hebben.

19.06

Versoepelingen thuisbezoek en thuiswerken gaan meteen in

Het advies om thuis niet meer dan vier mensen tegelijk te ontvangen, komt per direct te vervallen. Ook de aangekondigde versoepeling van het thuiswerkadvies gaat meteen in. Het advies was tot nu toe nog om volledig thuis te werken als dat kan. Dat wordt nu: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor.

19.03

Kuipers blij met nieuwe fase: corona verdeelde ons tot op het bot

Het coronavirus en de maatregelen die het kabinet nam om de verspreiding daarvan in te perken "verdeelden ons soms tot op het bot", zegt zorgminister Ernst Kuipers . "Gelukkig" kan de bewindsman veel versoepelingen aankondigen, omdat "we in een nieuwe fase" zitten. Daardoor kunnen ook andere belangen zwaar worden meegewogen, aldus de minister: "Jongeren moeten hun vleugels kunnen uitslaan, we moeten weer kunnen genieten van sport. We snakken naar cultuur en het uitgaansleven."

18.59

De persconferentie over nieuwe versoepelingen begint

Op de hoofdpagina wordt de persconferentie live uitgezonden, net als op tv en de Facebookpagina van Omroep Brabant. Je kunt de conferentie live volgen in dit liveblog via updates.

18.12

Nachtbelang: voorgenomen 1G-beleid helpt grote clubs niet

Het invoeren van een testbeleid voor grote binnenevenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers zal veel nachtclubs niet helpen, zegt belangenvereniging Nachtbelang in reactie op uitgelekte versoepelingen van de coronamaatregelen. Mensen willen zich waarschijnlijk niet laten testen voor een bezoek aan een club. Kleinere nachtclubs die minder bezoekers ontvangen hoeven in de nieuwe opzet niet te testen.

Maar volgens Nachtbelang zijn veel zalen daar niet bij geholpen. "Ook poppodia niet, omdat die meer bezoekers nodig hebben om rendabel te zijn." René Tijhuis, clubeigenaar en woordvoerder van Nachtbelang, zegt dat in een zaak als de zijne een bepaalde programmering nodig is om de avond rendabel te maken. "Het gaat om de combinatie met entertainment. Van de vijf zalen die we hebben kunnen er dan drie of vier goed functioneren, maar in de grootste zaal past de grootste trekker. Dat wordt moeilijk." Met dit beleid zullen "heel veel" optredens weer niet door kunnen gaan, denkt Tijhuis.

17.57

Voetbalstadions mogen weer vol met bezoekers met coronabewijs

Clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie mogen vanaf komend weekeinde weer in een vol stadion voetballen. Bezoekers moeten wel een coronatoegangsbewijs tonen bij binnenkomst. Ze moeten een mondkapje dragen als ze zich binnen het stadion verplaatsen en op de tribune is een zitplaats verplicht. Dat maakt Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dinsdagavond volgens ingewijden bekend tijdens een persconferentie over versoepeling van de coronaregels.

16.29

Afgelopen week bijna 120.000 boosterprikken gezet

Het aantal mensen dat een boosterprik laat zetten daalt verder. In de afgelopen week zijn 118.627 mensen naar een vaccinatielocatie gegaan voor een oppepprik. Dat is het laagste aantal sinds november, toen de campagne nog op gang moest komen.

In totaal hebben 8,73 miljoen volwassenen een extra inenting gekregen. Dat is 61,1 procent van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder. Bij ouderen ligt de vaccinatiegraad hoger dan bij jongeren.

15.31

Opnieuw minder nieuwe coronagevallen afgelopen etmaal

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 53.548 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er ruim 1500 minder dan maandag, toen er na correctie 55.084 nieuwe besmettingen werden vastgesteld. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 493.055 positieve testuitslagen. Dat komt neer op gemiddeld 70.436 nieuwe gevallen per dag.

Dit aantal is sinds zaterdag gestaag aan het dalen. Het RIVM meldt dinsdag 12 nieuwe sterfgevallen. Dat betekent niet dat deze mensen daadwerkelijk afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt soms even voor een overlijden door Covid-19 aan het RIVM is doorgegeven. Maandag registreerde het instituut 6 mensen die aan de gevolgen van een coronabesmetting zijn overleden

15.23

7375 besmettingen in Brabant

Er zijn dinsdag 7375 nieuwe besmettingen vastgesteld in Brabant. Maandag waren er ongeveer evenveel besmettingen: 7476.

Wachten op privacy instellingen...
15.10

Evenementenbranche blij met versoepelingen, maar niet met 1G

De evenementenbranche is blij met de mogelijke versoepelingen voor de sector, maar hoopt dat het 1G-beleid dat er misschien komt, zo snel mogelijk weer wordt afgeschaft. Dat komt naar voren uit een rondgang van het ANP langs de Ziggo Dome, Alliantie van Evenementenbouwers, evenementenorganisator MOJO en branchevereniging van poppodia en -festivals (VNPF).

Mogelijk kunnen evenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers zonder vaste zitplaats doorgaan, maar dienen bezoekers dan wel een negatief testbewijs te laten zien (1G). Vanavond worden de definitieve maatregelen aangekondigd tijdens de coronapersconferentie.

14.30

Opnieuw meer coronapatiënten in ziekenhuizen, ic's blijft gelijk

Het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is vandaag toegenomen, met 102 tot 1656. Het is de derde dag op rij dat er sprake is van een stijging, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De toename van dinsdag is volledig toe te schrijven aan de verpleegafdelingen. Daar liggen nu 1475 mensen met corona onder de leden. Op de intensive cares bleef dit aantal 181, gelijk aan maandag. Een belangrijk deel van de opgenomen patiënten dat positief is getest op het coronavirus is in de eerste plaats vanwege een andere oorzaak opgenomen.

14.10

'Alleen nog coronatest nodig voor grote binnenevenementen'

De verplichting om slechts mensen toe te laten als ze negatief getest zijn op het coronavirus (1G), gaat alleen gelden op plekken binnen met meer dan 500 man publiek. Buitenlocaties zijn uitgezonderd van de verplichting. Dat meldt de NOS. Daardoor zijn voetbalwedstrijden en evenementen buiten dan vrij toegankelijk. Haagse bronnen melden dat dat een van de coronaversoepelingen vanaf volgende week vrijdag is die het kabinet vanavond wil bekendmaken. Het coronatoegangsbewijs gaat dan in de ijskast.

13.50

Kabinet akkoord met verdere versoepelingen

Het kabinet is akkoord gegaan met vergaande versoepelingen van de coronamaatregelen, melden ingewijden na berichtgeving van diverse media. Op 25 februari verdwijnt de coronapas grotendeels. In het nachtleven en bij grote evenementen binnen moet dan nog wel getest worden.

Vrijdag kan de horeca en cultuursector weer open tot 01.00 uur en vervalt hier de vaste zitplaats. Ook zijn mondkapjes hier niet meer nodig. Verder wordt het thuiswerkadvies aangepast. Het advies wordt dan om de helft van de tijd thuis te blijven werken. Coronaminister Ernst Kuipers maakt de stappen vanavond bekend.

Eind volgende week verdwijnen dan de meeste coronaregels. Afstand houden is dan niet meer nodig en de sluitingstijden worden losgelaten. De mondkapjesplicht verdwijnt dan, behalve voor het openbaar vervoer en het vliegtuig. Testen (het zogenoemde 1G-beleid) gaat gelden voor grote evenementen binnen met meer dan 500 bezoekers en voor nachtclubs.

13.30

Duitsland heeft piek van omikrongolf achter de rug, zegt minister

Duitsland heeft de piek achter de rug van de golf omikronbesmettingen. Dat betekent dat het coronabeleid kan worden versoepeld, zei minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach tegen de krant Bild. Lauterbach kwam met de optimistische boodschap in aanloop naar topoverleg op woensdag.

Dan bespreken bondskanselier Olaf Scholz en leiders van deelstaten voorstellen om de strengste coronamaatregelen de komende weken op te heffen. De minister beklemtoonde dat in zijn ogen een verstandig coronabeleid is gevoerd.

13.10

Kuipers: kabinet was bij overleg over coronaregels positief

Het kabinet is "positief" over de stand rond het virus. Dat zei minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vandaag na een overleg waarin definitief is besloten welke versoepelingen vanavond aangekondigd worden tijdens de coronapersconferentie. "Positief tegen de achtergrond van een ontzettend hoog aantal besmettingen en gelukkig naar verhouding een lage druk op de zorg", zo zei hij.

Kuipers wilde nog niet kwijt wat er precies besloten is tijdens het overleg. Wel zei hij dat hij zal benadrukken dat er nog altijd maatregelen van kracht blijven en dat het belangrijk is dat die ook nageleefd worden. Hij doelde daarmee op het dragen van mondkapjes als mensen dicht bij elkaar zitten, regelmatig handen wassen en thuisblijven bij klachten.

12.45

Zelfstandigen blij dat ze na lockdown weer kunnen 'ondernemen'

De Vereniging Zelfstandigen Nederland vindt het 'goed nieuws' dat de meeste coronamaatregelen binnenkort waarschijnlijk verdwijnen. Hierdoor kunnen zelfstandigen weer ondernemen en zelf inkomsten genereren, stelt de organisatie in aanloop naar de coronapersconferentie van dinsdagavond. Toch waarschuwt de koepel voor te veel optimisme. Volgens VZN hebben de coronamaatregelen van de afgelopen jaren veel zelfstandigen ver op achterstand gezet.

12.33

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren vanochtend 227 coronapatiënten opgenomen. Dat maakte het ROAZ bekend. De afgelopen 24 uur zijn in de Brabantse ziekenhuizen 37 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 26 coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Twee werden overgeplaatst en drie coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
12.05

Boa's kijken reikhalzend uit naar versoepelingen

De versoepelingen van de coronamaatregelen die het kabinet later vandaag gaat afkondigen kunnen de goedkeuring krijgen van de boa's, meldt voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA ACP. Er wordt "reikhalzend" naar uitgekeken dat mogelijk deze maand nog de 1,5 meter afstand en de mondkapjesplicht komen te vervallen.

"Dat juichen we van harte toe", aldus Gerrits. "Dan kunnen we verder met ons reguliere werk", verwacht hij. Want met de vergaande versoepelingen waarover momenteel gesproken wordt, hoeven de boa's straks minder coronamaatregelen te handhaven.

09.58

'Blij met versoepelingen, maar 1G-beleid disproportioneel'

De gelekte versoepelingen voor de evenementenbranche zijn goed nieuws, maar de 1G-maatregel is alsnog een 'forse maatregel'. Dat zegt Ruben Brouwer, de directeur van evenementenorganisator MOJO, bij radiozender KINK. Mogelijk kunnen evenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers zonder vaste zitplaats plaatsvinden, maar dienen bezoekers dan wel een negatief testbewijs te laten zien (1G).

Brouwer stelt bij de zender dat hij vorige week al op de hoogte is gebracht van de versoepelingen voor de evenementenbranche. De directeur is blij met deze versoepelingen, maar noemt de 1G-maatregel wel disproportioneel.

09.53

Economie toch licht gegroeid ondanks omikrongolf en lockdown

De Nederlandse economie is het laatste kwartaal van vorig jaar opnieuw gegroeid, ondanks de omikrongolf en nieuwe lockdownmaatregelen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dat vooral te danken aan de flink op stoom zijnde industrie en de uitgaven van de overheid. Ook de zakelijke dienstverlening en de zorg droegen bij aan de groei.

Door de sluiting van de horeca en niet-essentiële winkels in december gaven huishoudens wel iets minder uit dan een kwartaal eerder.

07.37

Tennisser Novak Djokovic: liever minder titels dan gedwongen vaccinatie

Tennisser Novak Djokovic mist in de nabije toekomst liever een aantal titels dan dat hij zich laat dwingen tot een vaccinatie tegen het coronavirus. Dat heeft de Servische nummer een van de wereld verklaard in een interview met de BBC. Djokovic zei niet geassocieerd te willen worden met de antivaxbeweging, maar steunt naar eigen zeggen het recht op het maken van eigen keuzes.

07.14

Onderzoek: iets meer dan helft Nederlanders achter coronabeleid

Iets meer dan de helft van de Nederlanders staat nu achter de aanpak van de coronacrisis door het kabinet, zo blijkt dinsdag uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. Vorige maand ging het nog om 45 procent, dat is gestegen naar 51 procent. Het onderzoek werd tussen 11 en 14 februari uitgevoerd, toen de plannen voor de verregaande versoepelingen die waarschijnlijk dinsdagavond bekendgemaakt gaan worden al naar buiten waren gebracht.

Een rij bij H&M in een winkelstraat (foto: Noël van Hooft)
Een rij bij H&M in een winkelstraat (foto: Noël van Hooft)
05.34

Personeel grote bedrijven niet meteen fulltime naar kantoor

Als we teruggaan naar kantoor zal dat stapsgewijs gaan en in geen geval de hele week, blijkt uit een rondgang van NU.nl langs grote bedrijven en de Rijksoverheid. "In algemene zin zitten werknemers niet te springen om terug naar kantoor te gaan", zegt Mark van Vugt, hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, die onderzoek doet naar thuiswerken. "De meesten willen alleen terug met een reden en het is aan de werkgever om die reden te geven."

03.30

Nederlandse economie waarschijnlijk licht gekrompen tijdens omikrongolf

De Nederlandse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar onder druk van de omikrongolf en de nieuwe lockdown licht gekrompen. Althans dat is in doorsnee de verwachting van economen gepolst door persbureau Bloomberg. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dinsdag met een eerste raming over hoe de Nederlandse economie de voorbije periode precies heeft gepresteerd.

03.30

Minister Ernst Kuipers maakt bekend of coronaversoepelingen doorgaan

Het kabinet beslist dinsdag of de vorige week in het vooruitzicht gestelde versoepelingen van de coronaregels komend weekeinde door kunnen gaan. Zorgminister Ernst Kuipers maakt dat 's avonds bekend in een persconferentie. Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis is premier Mark Rutte daar niet bij. Hij heeft een debat in de Eerste Kamer.

03.30

Aantal nieuwe coronagevallen daalt, maar druk op zorg neemt toe

De daling van het aantal nieuwe coronagevallen lijkt te zijn ingezet. Het aantal positieve tests wordt langzaamaan wat lager dan de afgelopen weken, toen de golf aanzwol tot recordhoogtes. Het RIVM meldt elke dinsdag hoeveel positieve coronatests in de zeven voorgaande dagen zijn geregistreerd. Vorige week meldde het instituut een recordaantal van 824.301 gevallen, maar dat kwam ook doordat een grote achterstand in één keer werd weggewerkt.

03.12

Feesttoerist niet overal welkom

Populaire carnavalssteden zoals Den Bosch en Breda roepen feesttoeristen van boven de rivieren op dit jaar thuis te blijven en de polonaise aan de lokale inwoners te laten, zo is te lezen in De Telegraaf. Verwacht wordt dat het kabinet dinsdag coronaversoepelingen aankondigt waardoor het vieren van carnaval weer mogelijk is. Brabantse gemeenten die normaal gesproken tienduizenden partygangers vanuit alle windstreken begroeten, vrezen voor te grote drukte in cafés.

Dat Brabanders snel mensen verwelkomen is goed te zien tijdens carnaval (foto: Henk van Esch)
Dat Brabanders snel mensen verwelkomen is goed te zien tijdens carnaval (foto: Henk van Esch)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!