Metworstrennen gaan zeker door, maar gebeurt dat met of zonder publiek?

15 februari 2022 om 13:13 • Aangepast 18 februari 2022 om 18:07
nl
Met of zonder publiek? Dat is de grote vraag die boven de traditionele Metworstrennen in de gemeente Land van Cuijk hangt. De wedstrijd op carnavalsmaandag 28 februari gaat sowieso door en is te volgen via een livestream. Donderdag is er een overleg met de gemeente. "En dan weten we meer. Met publiek is natuurlijk leuker", zegt persvoorlichter Paul van Boekholt.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

UPDATE: De Metworstrennen op 28 februari mogen weer met publiek worden gehouden.

De traditie van de Metworstrennen op carnavalsmaandag gaat al zo'n 280 jaar terug. Op de weilanden tussen de dorpen Vortum-Mullem en Sambeek worden paardenraces gehouden die door zo'n tienduizend toeschouwers worden gevolgd. Voor de winnaar ligt een metworst te wachten.

"Door de coronamaatregelen mochten onder strikte voorwaarden de wedstrijden doorgaan, maar zonder publiek", zegt Paul van Boekholt. "Na het overleg met de gemeente weten we pas wat de versoepelingen voor ons gaan betekenen. Tot die tijd blijft het onzeker."

"Voor ons is het van belang dat we die traditie voortzetten."

Voor Van Boekholt is het belangrijkste dat de wedstrijd doorgaat. "Vorig jaar werden de rennen afgelast door corona. Voor ons is het van belang dat we die traditie voortzetten. Met het doorgaan van de wedstrijd was er ook duidelijkheid voor de ruiters en hun paarden. Maar met publiek is natuurlijk veel leuker."

Mocht het allemaal door mogen gaan met publiek, dan kan Van Boekholt terugvallen op een geoliede machine. "We hebben zo'n vierhonderd vrijwilligers. Iedereen weet wat hij moet doen. Tribunes hoeven we niet op te bouwen. Alleen de randvoorwaarden moeten nog vastgesteld worden. Of er publiek bij kan zijn, hangt ervan af of we de geldende regels kunnen handhaven. Of er publiek bij kan zijn, hangt ervan af of wat de regels zullen zijn en of we de dan geldende regels kunnen handhaven."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.