Fenomenale Ireen Wüst is klaar voor laatste olympische 1000 meter

16 februari 2022 om 15:27 • Aangepast 16 februari 2022 om 16:25
nl
Nog 1000 meter en dan zit de olympische schaatscarrière van Ireen Wüst erop. Donderdag staat ze nog één keer op het olympische ijs. In haar laatste wedstrijd schaatst ze tegen de Poolse Andzelika Wojcik.
Profielfoto van Luuk van Grinsven
Geschreven door
Luuk van Grinsven

Wüst wil nog niet bezig zijn met haar afscheidstournee, al begrijpt ze dat velen het daar wel over hebben. Haar focus ligt eerst nog op presteren en dat geldt ook voor haar derde nummer op deze Spelen. De vorige twee leverden goud en brons op.

"Als ik aan de start sta, is dat om te winnen", sprak ze vastberaden voor haar 1500 meter. Terugblikken doet ze na 12 maart, na haar laatste echte race in Thialf.

De 35-jarige schaatsster uit Goirle heeft een uiterst succesvolle relatie met de Olympische Spelen. Donderdag wordt haar twintigste olympische afstand. Dertien van de vorige negentien starts leverden haar een medaille op. En misschien dus donderdag de veertiende.

"Dit is toch ongelooflijk?"

Als 19-jarige beleefde ze op de Spelen van Turijn in 2006 een gouden debuut. Wüst won twee keer de 3000 meter, drie keer de 1500 meter en greep goud op de ploegachtervolging in 2014. Daarnaast waren er nog eens vijf zilveren en twee bronzen medailles. Daarmee is ze de succesvolste Nederlandse olympiër ooit.

Deze Olympische Spelen behaalde ze haar zesde gouden medaille. Met deze geweldige prestatie schreef de Goirlese geschiedenis.

"Dit is toch ongelooflijk?", reageert Wüst op een vraag van NOS-verslaggever Bert Maalderink na haar unieke prestatie. "Als 19-jarig broekie stond ik tegen jou te schreeuwen en nu, zestien jaar later nog een keer op mijn 35ste."

De 1000 meter voor vrouwen begint donderdagochtend om half tien Nederlandse tijd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.