Boswachter waarschuwt: 'Blijf weg uit Biesbosch, de storm is te gevaarlijk'

17 februari 2022 om 15:59 • Aangepast 17 februari 2022 om 17:09
nl
Reeën, hazen en andere dieren in de Biesbosch zijn al op de vlucht geslagen voor de storm Eunice én het bijbehorende hoogwater die vrijdag worden verwacht. Staatsbosbeheer roept daarom nadrukkelijk op om vrijdag tijdens de storm, maar ook in de dagen daarna, de Biesbosch te mijden. “Het wordt serieus gevaarlijk”, zegt boswachter Harm Blom. “Lager gelegen wegen gaan of zijn al ondergelopen en op sommige wandelpaden kan wel een meter water komen te staan. Blijf weg."
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

“Storm Eunice gaat zorgen voor hoge waterstanden in de Biesbosch. Vanaf vrijdag gaan de waterstanden richting 1,60 meter boven N.A.P. "Dat betekent dat de lager gelegen wegen en polders in de Biesbosch en de Noordwaard onder water komen te staan”, vertelt boswachter Blom.

“Alle zoogdieren gaan op de vlucht."

“Vanaf vrijdag zullen lager gelegen delen van de Biesbosch drie keer onder water lopen, dus na het weekend ook nog”, zegt Blom.

De combinatie van zware storm en hoogwater gaat er ook voor zorgen dat dieren moeten vluchten. “Alle zoogdieren gaan op zoek naar hoger gelegen droge gebieden. Blijf dus weg, ook om de dieren rust te gunnen in hun zoektocht naar een veilige plek. Het is ook voor de dieren een stressvolle periode.”

Bij de ingangen van de Noordwaard wordt het verkeer vanaf vrijdag gewaarschuwd voor hoogwater. Borden met knipperlicht waarschuwen dan voor water op de weg. “In de lager gelegen gebieden staan echter geen waarschuwingsborden”, vertelt Blom. “Mensen kunnen dan zomaar vastrijden omdat het door water op de weg onduidelijk is waar de weg ophoudt.”

"Blijf dus weg, wandelen kan niet en wegen staan onder water."

“Het is tijdens daardoor gevaarlijk om hier te rijden”, waarschuwt boswachter Blom. “Zeker in de nacht.”

Deze maand is het alweer twee jaar geleden dat de Biesbosch door een combinatie van stormen springtij in een enorme binnenzee veranderde. “Zo hoog wordt het nu niet,” zegt Blom, “maar het wordt wel serieus gevaarlijk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.