Video

Zo zet je een omgevallen schaap weer op haar poten

17 februari 2022 om 20:00 • Aangepast 18 februari 2022 om 09:59
nl
Nu de lente eraan komt, lopen er veel drachtige schapen in de Brabantse weiden. Met lammeren in de buik en een volle vacht is een ooi topzwaar en vallen ze gemakkelijk om. Zelfstandig weer overeind komen lukt vaak niet. Schapenhouder Bart van Ekkendonk uit Loon op Zand laat zien hoe je een ooi weer op haar poten kan zetten.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Bart is eigenaar van De Lachende Ooi, een bedrijf dat zo'n 1500 volwassen schapen heeft grazen in weides en op heidevelden in en rond Loon op Zand.

"Een goede schapenhouder gaat meerdere keren per dag kijken bij zijn drachtige dieren, maar het kan in de tussentijd gebeuren dat zo'n ooi hulpeloos op haar rug ligt. Als het schaap te lang op zijn rug ligt, dan gaat ze dood, inclusief de lammeren in haar buik. Dus als mensen zo'n dier kunnen helpen overeind te komen, is dat heel fijn."

Een omgevallen ooi ligt er hulpeloos bij. (foto: Raoul Cartens)
Een omgevallen ooi ligt er hulpeloos bij. (foto: Raoul Cartens)

Dat overeind helpen is nog niet zo eenvoudig. Als je het dier op haar zij rolt, dan kan haar maag kantelen en gaat ze alsnog dood. Dus Bart doet het voor, bij een van zijn drachtige dames die hij even op haar rug heeft gelegd:

  • Je kunt het beste achter haar kop gaan staan en de voorpoten pakken.
  • Dan tilt je haar op zodat ze op haar kont komt te zitten.
  • Laat het dier dan zo even zitten, zodat de ingewanden op hun plaats kunnen zakken.
  • Vervolgens laat je haar voorover op haar poten en meestal staat ze dan zelf weer op.

In de video kun je zien hoe dit in zijn werk gaat.

Ook de dierenpolitie krijgt veel meldingen binnen van omgevallen schapen. Lukt het niet om het dier overeind te zetten, dan kunnen mensen het noodnummer '144 red een dier' bellen voor hulp. Aan de hand van het oornummer kan de meldkamer de schapenhouder bellen om het schaap te komen redden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.