Tonproaten ging niet dus schreef Rob Scheepers er maar een boek over

18 februari 2022 om 16:57 • Aangepast 25 februari 2022 om 13:23
nl
Hij heeft de afgelopen 22 jaar zo'n beetje alle zaaltjes van Brabant en Limburg van binnen gezien: tonproater Rob Scheepers uit Sterksel. Soms tien optredens in een weekend. Maar de afgelopen twee jaar was ook zijn agenda leeg. Daarom schreef hij een boek over alles wat hij beleefde in die zaaltjes: 'Witte gij trouwes...' is de titel. In 22 verhalen biedt hij de lezer een vaak hilarische blik in zijn leven als tonproater. Zondag vertelt hij er over op TV, in het programma KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Inmiddels trekt Rob ook als cabaretier volle zalen. Nu het weer kan gaat hij toeren met zijn show 'Gulzig'. Het begon allemaal in de ton, in Sterksel. Als 13-jarige zag hij andere tonproaters aan het werk en dacht: dat wil ik ook. Het volgende jaar stond hij er zelf en hij is nooit meer gestopt. Legendarisch zijn typetjes als Ben Vandaal, Frits Sprits en Kloontje Kniesoor. Hij won vier keer het prestigieuze Keiebijters Kletstoernooi in Helmond.

In zijn boek komt de man achter de tonproater tot leven. Hoe hij soms doet alsof hij zijn lachen niet kan inhouden, waardoor het publiek helemaal uit zijn bol gaat. Hoe hij voor een optreden te horen kreeg dat er één bosje bloemen was voor acht tonproaters. Dus of hij dat bosje achter de coulissen maar weer terug in de emmer wilde zetten nadat hij het had gekregen. 'Dat moet je tegen mij niet zeggen,' schrijft Rob. Hij gaf het bosje aan een mevrouw op de eerste rij. Het werd prompt afgepakt door de presentator die het, ook nog zielige, bosje terug in de emmer zette.

Hij beschrijft hilarische optredens waarbij het publiek op de stoelen stond van enthousiasme. Maar hij kent ook de andere kant. Een typetje dat gewoon niet lukte: een voetbalcommentator. Na tien keer moest hij concluderen: niet leuk. Een optreden, ook weer in Limburg, waar het publiek met de rug naar hem toe ging staan louter en alleen omdat hij geen Limburger was. Maar hij maakte zijn optreden wel af: 'Als ik een kutavond heb, dan iedereen een kutavond'.

Verder in KRAAK
Verder in KRAAK burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch. Over het aanstaande carnaval en hoe dat veilig gevierd kan worden. Maar ook de opluchting van het afschalen van de corona-maatregelen en de hoop dat we het nu gehad hebben met de crisis.

En: Hans van Balen van de Stichting Bergse Bouwers, over de optocht in Bergen op Zoom die nu voor de tweede keer niet doorgaat. En wat dat betekent voor de 17 bouwclubs in de stad, die normaal gesproken de hele winter bezig zijn met bouwen.

KRAAK wordt zondag live uitgezonden om 12 uur. Daarna wordt het programma vaak herhaald. Ook is het online terug te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.