Minder nieuwe coronapatiënten naar ziekenhuis, omikrongolf op zijn retour

22 februari 2022 om 15:28 • Aangepast 22 februari 2022 om 21:08
nl
De omikrongolf lijkt over zijn hoogtepunt heen. Niet alleen daalde het aantal geregistreerde besmettingen voor de tweede week op rij, ook kwamen de afgelopen zeven dagen minder nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen terecht. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM en het ROAZ.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Opnieuw zijn er veel minder nieuwe coronagevallen gemeld door het RIVM ten opzichte van een week geleden. Het Brabantse weekcijfer komt uit op 41.899. Zeven dagen geleden waren dat er nog bijna 68.000. De week daarvoor kwam het besmettingsgetal in onze provincie uit op 90.000.

Hetzelfde beeld zien we in heel Nederland terug. Waar het RIVM vorige week iets meer dan een half miljoen besmettingen meldde, zijn dat er over de afgelopen zeven dagen 310.144. De grootte van de daling is wel wat vertekend. Vanwege de stormen sloten GGD's een of meerdere dagen hun teststraten.

Minder patiënten opgenomen
In de Brabantse ziekenhuizen is de situatie nog altijd stabiel, blijkt uit cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg in onze provincie. Weliswaar steeg de bedbezetting door coronapatiënten lichtjes, van 226 naar 241. Daartegenover staat een aanzienlijke daling van het aantal coronapatiënten dat afgelopen week in het ziekenhuis is opgenomen. Dat liep van 205 terug naar 160.

Op de intensive careafdelingen liggen 24 coronapatiënten, evenveel als vorige week. Iets meer dan 30 procent van alle coronapatiënten in de ziekenhuizen, ligt daar niet door de coronabesmetting, maar vanwege een andere reden.

Aantal nieuw opgenomen coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen (bron: ROAZ).
Aantal nieuw opgenomen coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen (bron: ROAZ).

Omdat de omikrondaling is ingezet, besloot het kabinet vorige week veel coronamaatregelen af te schaffen. Zo gelden vanaf aanstaande vrijdag de normale openingstijden voor horeca. Ook vervalt het coronatoegangsbewijs op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn. Ook hoeft daar geen 1,5 meter afstand worden gehouden.

Negatieve testuitslag
Op binnenlocaties waar meer dan 500 mensen elkaar komen en geen 1,5 meter afstand mogelijk is, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien.

Dit betekent dat carnaval weliswaar anders, maar toch massaal wordt gevierd. Volgens RIVM-viroloog Chantal Reusken zal carnaval echter weinig effect hebben op het verloop van de coronabesmettingen. "Want de bocht is genomen", zei ze vorige week tegen de NOS.

LEES OOK:

Dit zijn de nieuwe versoepelingen van de coronaregels

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.