Video

Mondkapjesmiljonair Sywert is de pineut in nieuwe Brabantse carnavalshit

23 februari 2022 om 18:31 • Aangepast 24 februari 2022 om 13:11
nl
Sywert van Lienden, ook al landelijk bekend vanwege smerige zaakjes, staat ineens weer volop in de schijnwerpers. Met dank aan twee Brabanders die de mondkapjesmiljonair met een geweldige carnavalshit eens flink in de zeik zetten. ‘Het is z'n verdiende loon'.
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

Je moet een behoorlijk zuur gevoel van humor hebben als je niet meteen kunt lachen om de platte songtekst en herkenbare melodie van ‘Daar is Sywertje'. “Je moet er maar op komen", grinnikt Lars van Berkel. Waar menig grote artiest vaak in augustus al aan de slag gaat met een nieuw carnavalsnummer, ramde de 36-jarige producent uit Hoeven er last-minute en in recordtijd een plaat uit die vanaf vrijdagmiddag ongetwijfeld grijs gedraaid gaat worden.

“Alle credits naar die gasten", zegt van Berkel over de drie makers. “De discussie rondom Sywert is al even geleden en een goeie carnavalshit is actueel. Het is ze toch gelukt om hem lekker op de hak te nemen en dat is z'n verdiende loon.”

“Daar is Sywert met z'n wagen vol met poen Daar is Sywertje Hypo cri Sywertje Hij heeft er zelf geen ene f*ck voor hoeven doen!”

Eén van de hoofdpersonen achter de hit is Tilburger Joris van Laarhoven. Ironisch genoeg een nette 34-jarige vent die promoveert én doceert op Tilburg University, maar ook iemand die in de avonduren klaarblijkelijk een Paul Jambers-achtige identiteitsswitch kan maken naar volleerd songwriter.

“Ach, uiteindelijk zijn we op de rechtenfaculteit vooral bezig met rechtvaardigheid", zegt hij droog. “Het nummer komt zeker voort uit een stuk frustratie en morele verontwaardiging rondom die mondkapjesdeal. Sywert kwam regelmatig voorbij in de appgroep waar ik in zit met mijn vrienden Duco van Lanschot en Tim de Waard. Al snel vroegen we ons af of we daar geen carnavalsnummer van zouden moeten maken, want carnaval is dé tijd om de rijken der aarde eens flink in hun hemd te zetten.”

Aldus geschiedde. Het drietal klom in de pen en kwam op de proppen met een tekst die menig Nederlander meteen zal aanspreken. “De tekst is vrij plat, maar dat past in het genre. Bovendien: poëzie werkt niet met carnaval. We hebben het inderdaad wel op de man gespeeld, met een knipoog. Het is proportioneel", lacht Van Laarhoven.

"Ik steel het van de burgers en word zelf lekker rijk en negen miljoen later neem ik jullie in de zeik!"

Het drietal gaat door het leven gaat als Negen Meloen: een woordspeling naar de negen miljoen belastingeuro's die Van Lienden binnenharkte en terug zou moeten betalen. En in tegenstelling tot de echte Sywert hameren ze erop dat alle opbrengsten van het nummer níét in de eigen broekzak verdwijnen. Alles gaat naar Stichting KiKa en op de website van Negen Meloen is bovendien een doneerknop geplaatst waar mensen negen euro (of meer) kunnen overmaken.

Van Laarhoven: “Sywert mag natuurlijk meer betalen. Het is ook niet te laat. Hij kan altijd het rechte pad weer op en dan zullen we een nieuw nummer over hem maken.”

Lees alles over carnaval op onze themapagina.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.