Video

Lindsay-effect op de kunstijsbaan: 'Iedereen wil leren kunstrijden'

24 februari 2022 om 19:00 • Aangepast 3 maart 2022 om 12:20
nl
Op de kunstijsbaan in Eindhoven is een heus Lindsay van Zundert-effect merkbaar. “Iedereen wil leren kunstrijden, beter kan niet! We moeten er nog een schaatsbaan bij hebben denk ik”, vertelt coach Hana Naaktgeboren. En dat allemaal dankzij Lindsay van Zundert uit Etten-Leur, de eerste Nederlandse kunstschaatsster op de Olympische Spelen na 46 jaar. Hoewel ze geen medaille won, wint de sport duidelijk aan populariteit.
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

Woensdagavond traint Hana de meiden en jongens die wedstrijden schaatsen. “De meesten trainen hier drie tot vier keer per week. Dat is ook echt nodig als je op hoog niveau wilt kunstrijden”, legt ze uit.

Ook Lindsay trainde een tijd op de Eindhovense baan. Ze zijn daarom extra trots. “Iedereen is enthousiast en gunt het haar ook. Zij werkt iedere dag keihard en geeft nooit op”, vertelt Hana. Doordat Lindsay zich wist te plaatsen voor de Olympische Spelen zette ze het kunstschaatsen op de kaart. “Ik denk dat het anderen motiveert. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen. Ze willen ook die kunstjes leren.”

"Je weet hoe dat voelt op een wedstrijd."

Charlotte Hoog (20) zat bij de korte en de lange kür te juichen voor de televisie. “Normaal krijgt onze sport nauwelijks aandacht. Je krijgt hierdoor erkenning”, zegt ze enthousiast. Ook leeftijdsgenoot Leih Beelen keek met trots. ”Je weet hoe je bepaalde sprongen en pirouettes doet. Je weet hoe dat voelt op een wedstrijd. Iedere keer al ze dan blijft staan geeft dat een top gevoel.”

De meiden denken al te oud te zijn om de Spelen nog te halen, maar de 11-jarige Lotte Sevcikova uit Eindhoven hoopt ooit nog Lindsay te evenaren. Ze begon met schaatsen toen ze zes was. “Ik ben al twee keer eerste geworden”, vertelt ze over haar wedstrijden. Nu traint ze hard om nog beter te worden. “Ik zou wel heel graag daar willen staan een keer.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.