Liveblog

Coronanieuws: 206 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen

24 februari 2022 om 17:52 • Aangepast 25 februari 2022 om 11:03
nl
In dit liveblog hielden we je deze donderdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen bevonden zich donderdagochtend 206 coronapatiënten.
  • De afgelopen 24 uur werden in de Brabantse ziekenhuizen 28 nieuwe coronapatiënten opgenomen, drie patiënten zijn overleden.
  • Testen voor evenementen scheelt volgens onderzoeker amper opnames.
  • EMA positief over boosterprik voor kinderen vanaf 12 jaar.

Liveblog

22.55

Dit liveblog is gesloten.

17.52

Door versoepelingen gaat kermis Helmond door

Met de laatste coronaversoepelingen kan in Helmond ook de voorjaarskermis weer doorgaan. Van zaterdag 19 tot en met zondag 27 maart staan er veertig attracties op de Markt en de Ameidewal: variërend van groot vermaak tot suikerspinnenkraam. Zoals de coronaregels nu zijn is het kermisterrein voor iedereen vrij toegankelijk, dus zonder afzettingen of controles van QR-code of testuitslag.

17.36

Aanbieders sluiten coronatestlocaties, weinig vraag verwacht

Of iedereen binnenkort met minder dan een half uur reizen een locatie voor een coronatest voor toegang zal kunnen bereiken is onzeker. Vanaf vrijdag is een negatieve testuitslag alleen nog nodig voor het bezoeken van grote bijeenkomsten binnen, zoals feesten. Testaanbieders weten nu al dat ze locaties zullen gaan sluiten.

Tot dusver hadden mensen die ongevaccineerd waren een negatieve coronatest nodig voor toegang tot bijvoorbeeld de horeca. Vanaf vrijdag verdwijnt het coronatoegangsbewijs vrijwel overal. Alleen voor toegang tot binnenlocaties waar meer dan vijfhonderd mensen samenkomen zonder vaste zitplaats is dan nog een groen vinkje nodig.

Hoewel vanaf vrijdag iedereen - gevaccineerd of niet - zich moet laten testen voor toegang tot zulke locaties gaat het aantal mensen dat zo nu en dan een test laat afnemen flink dalen, zegt Florian de Haan. Zijn bedrijf Testcoronadirect.nl heeft ruim twintig locaties waar wordt getest voor toegang. Na het weekend gaat de helft al dicht, verwacht hij. "Dit weekend staan er in het zuiden van het land nog veel afspraken gepland, vanwege carnaval", legt De Haan uit. "Maar boven de rivieren is het niks."

16.40

EMA positief over boosterprik Pfizer voor kinderen vanaf 12 jaar

Het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) is positief over het toestaan van een boosterprik van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech voor kinderen vanaf 12 jaar. Zorgminister Ernst Kuipers zei eerder dat jongeren van 12 tot en met 17 jaar een boostervaccinatie mogen halen, als EMA daar ook achter zou staan.

Op dit moment kunnen alleen volwassenen een boosterprik krijgen. EMA is eveneens positief over het inzetten van het coronavaccin van Moderna voor kinderen van 6 tot 11 jaar, zo liet het bureau donderdag weten. Het gaat dan om eerste prikken.

16.10

Rode Kruis geeft medailles aan vrijwilligers die hielpen tijdens coronapandemie

Duizenden uren waren vrijwilligers van Rode Kruis Midden- en West-Brabant in de weer om hulp te bieden tijdens de coronapandemie: van boodschappen tot mensen naar test- en vaccinatiestraten brengen die daar zelf niet toe in staat waren. De organisatie is alle vrijwilligers 'zeer dankbaar' voor hun inzet en als dank krijgen ze een herinneringsmedaille.

Foto: Rode Kruis Midden- en West-Brabant.
Foto: Rode Kruis Midden- en West-Brabant.
15.22

5446 nieuwe besmetting gemeld, landelijk aantal blijft dalen

Het afgelopen etmaal zijn er 5446 nieuwe besmettingen gemeld in onze provincie bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM). Dat zijn er 316 meer dan de dag daarvoor.

Wachten op privacy instellingen...

Landelijk is het aantal besmettingen gedaald. Er zijn donderdag 41.216 positieve test geregistreerd bij het RIVM. Dat is voor een donderdag het laagste aantal in vijf weken tijd.

13.54

Komend weekend bijna 150.000 testafspraken voor nieuwe 1G-beleid

Voor komend weekend staan bijna 150.000 coronatests gepland bij commerciële testaanbieders, meldt Stichting Open Nederland (SON).

Vanaf vrijdag vervalt overal het coronatoegangsbewijs, behalve voor evenementen binnen met meer dan vijfhonderd bezoekers zonder vaste zitplaats. Voor toegang tot zulke evenementen, zoals bijvoorbeeld een feest in een nachtclub, moeten vanaf vrijdag alle mensen een negatieve testuitslag kunnen overleggen, of ze zijn gevaccineerd of niet.

Dit wordt ook wel 1G-beleid genoemd, omdat alleen mensen die getest zijn toegang krijgen. Voor zaterdag staan op dit moment 61.000 tests gepland, voor vrijdag 50.000 en voor zondag zijn 38.000 afspraken gemaakt. SON, dat het testen organiseert, verwacht dat de aantallen nog verder zullen oplopen omdat veel mensen hun test een of twee dagen van tevoren boeken.

11.08

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen bevonden zich donderdagochtend 206 coronapatiënten, iets minder dan woensdag. Dat maakte het ROAZ donderdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur werden in de Brabantse ziekenhuizen 28 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 36 coronapatiënten het afgelopen etmaal uit de Brabantse ziekenhuizen ontslagen werden. Een werd overgeplaatst en drie coronapatiënten overleden de afgelopen 24 uur in de Brabantse ziekenhuizen.

09.59

Testen voor evenementen scheelt volgens onderzoeker amper opnames

De verplichte coronatest die iedereen vanaf vrijdag moet doen om een groot evenement binnen te mogen bezoeken, zal volgens onderzoeker Bas Kolen van de TU Delft hooguit enkele ziekenhuisopnames per dag schelen. "Gemiddeld voorkom je hiermee enkele honderden besmettingen per dag", bevestigt hij na berichtgeving door de Volkskrant. "Of dat veel of weinig is, dat is niet aan mij." Kolen becijfert het aantal opnames dat wordt voorkomen op gemiddeld 1,6 tot drie per dag.

09.00

Cabaretier Hans Teeuwen hervat na twee jaar tournee

Hans Teeuwen gaat 1 maart weer van start met de tournee van zijn nieuwe show 'Nou lekker dan'!. Dat heeft zijn agent donderdag bekendgemaakt. De cabaretier had in maart 2020 net één try-out van zijn langverwachte nieuwe voorstelling gespeeld toen alle theaters dicht moesten vanwege de coronapandemie.

08.40

Verzuim in zorg stijgt verder, dagelijks 85.000 medewerkers thuis

Het ziekteverzuim in de zorgsector is in januari weer verder toegenomen, mede door toedoen van de zeer besmettelijke omikronvariant van het coronavirus. Van alle zorgmedewerkers die Nederland telt, bijna een miljoen in totaal, zat in de eerste maand van dit jaar 8,8 procent ziek thuis, becijfert het in zorgcijfers gespecialiseerde databedrijf Vernet. In totaal waren dagelijks zo'n 85.000 medewerkers dus niet beschikbaar.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
07.46

Chef de mission Esther Vergeer week afgezonderd na besmetting staflid

Esther Vergeer, de chef de mission van TeamNL voor de Paralympische Winterspelen, moet zich zeven dagen afzonderen van de overige leden van de Nederlandse afvaardiging. Volgens NOC*NSF heeft 'een lid van de logistieke/organisatorische staf van TeamNL' op 22 februari bij aankomst op de luchthaven van Peking positief getest op het coronavirus. Vergeer is aangemerkt als 'close contact' en moet zich nu een week afzonderen van de sporters.

06.00

Gemeenten houden miljoenen euro's over aan steungeld voor cultuursector

Veel gemeenten in de regio houden geld over van het bedrag dat is verstrekt door de Rijksoverheid voor coronasteun aan de cultuursector. Dat blijkt uit een enquête van diverse regionale omroepen, in samenwerking met de NOS. Gemeenten geven vaak aan dat de rijksmiddelen toereikend waren voor de benodigde steun, en zijn volgens Omroep West voorzichtig optimistisch over de staat van de sector.

03.24

De risico's van dierziekten voor de mens worden te licht ingeschat

De risico's van dierziekten voor de mens worden te licht ingeschat. Economische en boerenbelangen krijgen voorrang boven de bescherming van de gezondheid van mensen. Dat verklaren vooraanstaande wetenschappers en huidige en voormalige medewerkers van de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid en de GGD in gesprekken met het AD. "We zijn moe van de pandemie, maar volgens mij nog steeds niet alert, waarschuwt hoogleraar virologie Marion Koopmans. "We komen pas in beweging als mensen ziek worden. Dan is het te laat."

01.38

Jumbo zet vol in op thuisbezorgen van online bestelde boodschappen

Supermarktketen Jumbo gaat vol inzetten op het thuisbezorgen van online bestelde boodschappen. Het familiebedrijf uit Veghel gaat er niet meer van uit dat klanten daarvoor extra willen betalen. In plaats daarvan hoopt het geld te verdienen aan de verkoop van advertenties en klantdata, meldt het FD. Het thuisbezorgen van online bestelde boodschappen is tijdens de coronapandemie snel gegroeid.

23.12

Justin Trudeau: 'Noodtoestand vanwege coronaprotesten in Canada beëindigd'

De noodtoestand in Canada wordt opgeheven, heeft de Canadese premier Justin Trudeau woensdag bekendgemaakt. Hij stelde negen dagen geleden de staat van beleg in om een einde te maken aan wekenlange protesten tegen coronamaatregelen. "Na zorgvuldige overweging zijn we klaar om te bevestigen dat de situatie niet langer een noodsituatie is. Daarom zal de federale regering het gebruik van de noodwet beëindigen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!