PSV bereikt met onnodig veel moeite achtste finale Conference League

24 februari 2022 om 20:40 • Aangepast 25 februari 2022 om 18:40
PSV heeft de laatste zestien van de Conference League bereikt. Een 1-1 gelijkspel op bezoek bij Maccabi Tel Aviv was voldoende. Ondanks een treffer van Yorbe Vertessen vlak voor tijd werd het nog onnodig spannend in de acht minuten durende blessuretijd.

PSV had het vorige week al moeten beslissen maar nam een magere voorsprong van 1-0 mee naar Israël. Daar stond de return op de planning tegen Maccabi Tel Aviv. 30.000 Israëliërs waren op het affiche afgekomen, maar bovenal hun held Eran Zahavi. De PSV-spits mocht beginnen in de basis maar hij was de hele wedstrijd onzichtbaar.

Maccabi Tel Aviv was een week geleden nog van het niveau PEC Zwolle. Ook nu liet de thuisploeg weinig zien maar kwamen er extra krachten bij door de heksenketel die de supporters creëerden. Het leidde tot een klein Israëlische storm met na tien minuten een grote kans voor Dan Biton. Zijn vrije kopkans ging maar net naast.

PSV was gewaarschuwd en nam na deze kans het heft in handen, zonder echt gevaarlijk te worden. Het had het meeste balbezit en had Maccabi Tel Aviv in een houdgreep. Alleen de trekker werd maar niet overgehaald waardoor een definitieve beslissing uitbleef.

De enige creativiteit kwam van Noni Madueke. De Engelsman was namens de Eindhovenaren het dichtst bij een doelpunt Hij speelde zichzelf vrij maar stuitte op de Israëlische doelman. Verder ontbrak het bij PSV aan creativiteit. Er waren donderdagavond geen geniale ingevingen van bijvoorbeeld Mario Götze en Ritsu Doan. Laatstgenoemde was de vervanger van de geblesseerde Cody Gakpo.

Onderbreking
Na een uur spelen was er een korte onderbreking van vijf minuten. Bij corners van PSV werden er allerlei voorwerpen gegooid waardoor de scheidsrechter het noodzakelijk vond om de wedstrijd stil te leggen. Na de onderbreking kreeg PSV de wedstrijd weer onder controle maar werd het spelbeeld een kopie van de eerste helft.

Zes minuten voor tijd leek PSV de wedstrijd te beslissen. Invaller Yorbe Vertessen schoot met het nodige geluk de 0-1 tegen de touwen. Maccabi moest nu twee keer scoren om er een verlenging uit te slepen.

De aansluitingstreffer viel wel. In de eerste minuut van de acht minuten durende blessuretijd kopte Enric Saborit de 1-1 binnen. Het werd nog zeven minuten billenknijpen voor de Eindhovenaren maar ze bleven met hangen en wurgen overeind.

Loting
Het 1-1 gelijkspel was voor PSV voldoende om zich te plaatsen voor de laatste zestien van de Conference League. Het kostte de ploeg onnodig veel moeite, maar dat had ze helemaal aan zichzelf te danken.

De loting van deze ronde is vrijdagmiddag. De wedstrijden staan halverwege maart op de planning.