Video

Prins Gijs (11) heeft de primeur: de allereerste optocht van Brabant

25 februari 2022 om 16:04 • Aangepast 28 februari 2022 om 23:14
nl
Prins Gijs (11) van 't Krimpersgat heeft de absolute primeur. Met alle kinderen van basisschool De Drie Musketiers lopen en rijden ze vrijdag de allereerste optocht van Brabant. En daar hebben ze ontzettend naar uitgekeken. "Ik ben zo blij dat het weer kan!"
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Eerst is er de sleuteloverdracht aan prins Krimp III, zoals Gijs zich deze dagen mag noemen. Daarna lopen de verklede kinderen rond met hun zelf geknutselde wagens. “Er komen allerlei wagens voorbij, ik heb er superveel zin in”, zegt de trotse 11-jarige prins Gijs vooraf.

Inwoners van ‘t Krimpersgat verzamelen zich vrijdagmiddag met hun blauw-oranje outfits voor de basisschool. Daar geeft burgemeester Derk Alssema van Gilze en Rijen, waar Hulten onder valt, de sleutel aan prins Krimp. “Dat is ook een primeur, want er is nog nooit eerder een sleuteloverdracht in Hulten geweest. Hartstikke mooi”, zegt de burgemeester.

Voor hemzelf is het ook nog eens een primeur. “Ik heb nog nooit carnaval gevierd, dus ik heb er zin in. Het wordt een groot feest in een klein dorp. Geweldig om te zien wat ze hier in korte tijd uit de grond hebben gestampt.”

'Ik ben blij dat we hier met z'n allen bij elkaar zijn'

Na de sleuteloverdracht en een toespraak van de prins, barst het feest los. De 35 kinderen van de basisschool hebben zich allen mooi verkleed en wagens versierd. Onder begeleiding van luide carnavalsmuziek lopen ze een rondje door het dorp. “Ik ben blij dat we hier met z’n allen bij elkaar zijn, want dat is toch het mooist”, zegt prins Gijs. Hij staat op de prinsenwagen te springen en te dansen.

“We zitten nu in groep 8, dus heel leuk dat het dit jaar nog kan”, zegt een meisje dat ook op de wagen staat te dansen. Helemaal voorop lopen meisjes arm in arm. “Ik heb carnaval wel gemist, dus ik ben heel blij dat dit weer kan”, zegt een van de meisjes.

'Het is toch prachtig om te zien'

En ook de dorpsbewoners genieten met volle teugen. Op de route van de optocht staan er veel in carnavalsoutfit op straat te genieten van de optocht. “Het is toch prachtig om te zien”, zegt een mevrouw die op een bankje voor haar huis zit toe te kijken.

In Hulten hebben kinderen van basisschool De Drie Musketiers vrijdagmiddag de primeur: de allereerste optocht van Brabant barst hier los. Foto: Omroep Brabant.
In Hulten hebben kinderen van basisschool De Drie Musketiers vrijdagmiddag de primeur: de allereerste optocht van Brabant barst hier los. Foto: Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.