Wel drukte en dronken feestgangers maar geen zorgen bij burgemeesters

27 februari 2022 om 14:14 • Aangepast 1 maart 2022 om 11:32
nl
"Het is heel druk, dat kan ik niet ontkennen." Dat zegt burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch, enkele minuten voor hij zondagmiddag de sleutel van zijn stad overdraagt aan Prins Amadeiro XXVI. Maar of dat erg is? "Niet zolang mensen zich er zelf prettig bij voelen en thuisblijven bij coronaklachten."
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

Update: Zondag rond halfzes werd het toch te druk in Den Bosch. Via social media werd opgeroepen niet meer naar de stad te komen.

Mikkers noemt het deze carnaval 'erg druk' bij de EHBO-posten in de stad, met mensen die een biertje teveel ophebben. Burgemeester Paul Depla ziet in Breda hetzelfde beeld; na vrijdag werden in allerijl zelfs nog extra EHBO'ers geregeld.

“Corona is niet weg. Vier het in eigen omgeving. Ga naar het café maar mijd de grote menigte," zei minister Ernst Kuipers tijdens de persconferentie halverwege februari, waarin hij officieel bekendmaakte dat bijna alle coronamaatregelen overboord gingen. En wel precies op de dag dat carnaval van start zou gaan.

"We hadden niets anders verwacht."

Toen al noemde burgemeester Mikkers dat 'niet helemaal haalbaar'. En op carnavalszondag zegt hij daar nu over: "Het is heel druk. Wilde je zaterdagavond de Korte Putstraat in, dan stond je anderhalf uur in de rij. We zitten rond de 80.000 bezoekers per dag. Maar we hadden niets anders verwacht. De cafés zijn weer open, de mensen willen los. En dus is het druk."

En zolang mensen met klachten maar thuisblijven én de feestende mensen zich er goed bij voelen om in de menigte te staan, hoor je Mikkers niet klagen. Hij voegt nog toe: "We zien heel, heel veel rood-wit-geel. Carnaval wordt hier vooral gevierd door mensen met een Oeteldonks hart. Ik heb nog geen bananen- of berenpakken gezien."

"Geniet van deze carnaval. Maar heb je volgende week coronaklachten, denk dan aan je omgeving en laatje testen."

Maar natuurlijk zijn er ook mensen van buiten Den Bosch die een dagje Oeteldonk meepakken. En de mensen van buiten Brabant zijn ook de weg naar Breda na twee jaar niet vergeten. Burgemeester Paul Depla: "De stroom uit vooral Rotterdam en Dordrecht is groot, maar zoals we nu kunnen zien wel iets minder groot dan in 2020. Wat helpt is dat er geen grote evenementen zijn én dat de horeca overal voor het eerst weer open is." Mensen kunnen dus ook boven de sloten voor het eerst weer echt uitgaan dit weekend.

Erg is het ook niet, dat de harde g-tjes toch komen carnavallen, vindt ook Depla. De oproep om carnaval lokaal te vieren, was volgens de burgemeesters van Breda en Den Bosch vooral erg urgent toen nog niet duidelijk was dat de coronamaatregelen overal gingen verdwijnen. Mikkers: "We wilden vooral geen uitzonderingspositie, met het oog op carnavalstoerisme."

Maar Kuipers vroeg toch alsnog om menigten te mijden? Depla: "Dat is in dezelfde categorie als: blijf zitten tijdens voetbalwedstrijden." Hij voegt daaraan toe: "Reëler is denk ik om nu te zeggen: geniet van deze carnaval. Maar heb je volgende week coronaklachten, denk dan niet makkelijk dat het om een katertje gaat. Denk aan je omgeving en laat je testen."

"Bij de EHBO-tenten melden zich dit jaar wel opvallend veel mensen met alcoholproblemen."

Zowel Mikkers als Depla geven aan dat er vooralsnog geen grote incidenten zijn en dat het aantal aanhoudingen beperkt blijft. De sfeer is goed, mensen genieten met volle teugen, het is gezellig. Eén ding valt wel op, zien de beide burgemeesters: EHBO'ers hebben de handen vol aan mensen die zo diep in het glaasje gekeken hebben dat ze in de problemen komen.

Mikkers: "Bij de EHBO-tenten op de Pensmarkt en de Parade melden zich opvallend veel mensen met alcoholproblemen ja." In Breda is na vrijdag zelfs opgeschaald en zijn er meer EHBO'ers in de stad te vinden. "En er was al behoorlijk wat capaciteit. Maar het overgrote deel van de mensen die nu hulp nodig heeft, heeft teveel gedronken. We hebben opgeplust zodat politie en boa's zich op hun eigen werk kunnen blijven richten en hier niet mee bezig hoeven zijn.

Of de toestroom van dronken patiënten in de ziekenhuizen ook groter is dan voor corona, is niet bekend. De spoedeisende hulpposten maken de balans later pas op. Volgens Depla is in verreweg de meeste gevallen hulp van een EHBO'er voldoende. "Het is ook niet onverwacht. We zien een jonge generatie die niet meer gewend is om uit te gaan."

Lees alles over carnaval op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!