PSV komt met de schrik vrij in verhit duel op Het Kasteel

27 februari 2022 om 16:30 • Aangepast 28 februari 2022 om 18:55
PSV heeft met 2-1 gewonnen bij Sparta Rotterdam. In een verhit duel met veel opstootjes en knokpartijtjes maakte het een 0-1 achterstand ongedaan. Daarvoor kreeg de Eindhovense nummer twee van de Eredivisie wel de hulp van de scheidsrechter en Spartaan Arno Verschueren die met rood het veld moest verlaten.

Alsof ze als heel team zaterdagavond waren gaan carnavallen op Stratumseind. Zo speelde PSV de eerste helft op Spangen. Het leek werkelijk nergens op wat de Eindhovenaren aan het doen waren.

Dat Sparta na een halfuur op voorsprong kwam, was dan ook niet onverdiend. Het toonde meer inzet dan de bezoekers.

PSV probeerde rustig van achteruit op te bouwen, maar werd vastgezet door de Spartanen. De thuisploeg profiteerde optimaal van het balverlies van Ibrahim Sangaré, die daarvoor een ziekenhuisbal kreeg van Olivier Boscagli. Het doelpunt zei alles over de eerste helft die PSV speelde.

Vlak voor rust kreeg Mario Götze nog wel dé kans op 1-1, maar voor een haast open doel schoot de Duitser over. Het leek een middag te gaan worden waarbij niks goed ging.

Na rust leek het spel van PSV niet te verbeteren. Sterker nog, Mario Engels was dichtbij een tweede Rotterdamse treffer. Na 54 minuten was er een kantelpunt in de wedstrijd. Arno Verschueren maakte een overtreding van achteren die werd bestraft met een rode kaart. Sparta moest verder met tien man. Het was het startschot van een Eindhovense storm.

PSV kreeg vleugels en voerde de druk op. Een ongekend hoge druk die Sparta te veel werd. Mauro Júnior schoot op precies het uur de 1-1 tegen de touwen. Een schitterend doelpunt. Nog geen tien minuten later lag de 1-2 ook al in het mandje. Na een kleine scrimmage voor de goal was het Ritsu Doan die van dichtbij de bal achter de Sparta-goalie schoot.

Zorgen
Hoewel er nog ruim twintig minuten te spelen waren, was de wedstrijd eigenlijk al beslist. Toch kregen de Spartanen nog wel wat kansjes in de slotfase.

PSV zal een bloemetje sturen naar Verschueren. Want vóór de rode kaart leek niets erop dat de Eindhovenaren met drie punten naar huis zouden vertrekken. Het voetbal leek nergens op en er was geen tactiek te ontdekken in het spel van PSV. De spelers op het veld en de technisch staf waren constant gefrustreerd in een duel met veel opstootjes en kaarten.

Je kunt inmiddels wel vraagtekens zetten bij de vorm van de Eindhovenaren want in het tweeluik met Maccabi Tel Aviv werd er ook twee keer negentig minuten slecht gevoetbald. Voor nu heeft de club het geluk dat ze speelt tegen laagvliegers. Maar er zijn genoeg redenen om zorgen te maken.

Gelukkig voor trainer Roger Schmidt telt alleen het resultaat in voetbal. Voorlopig zijn die er nog en dus doet PSV nog altijd mee in de titelrace. Daarnaast liep het drie punten uit op Feyenoord, dat eerder op de dag verloor bij AZ. Bovendien liep het drie punten in op koploper Ajax, dat later op de middag bij Go Ahead Eagles verrassend verloor (2-1).