Liveblog

Coronanieuws: 3137 nieuwe besmettingen in Brabant

28 februari 2022 om 15:31 • Aangepast 8 maart 2022 om 11:43
nl
In dit liveblog houden we je ook deze carnavalsmaandag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Er zijn in Brabant sinds zondag 3137 nieuwe besmettingen geregistreerd.
  • Veel afspraken voor toegangstesten, onder meer vanwege carnaval.
  • Problemen na behandeling met anti-coronamiddel Ronapreve.
  • Landelijk stijgen de opnamecijfers van de Nederlandse ziekenhuizen na vijf dagen van dalingen.

Liveblog

22.50

Dit liveblog is afgesloten

16.30

Veel minder mensen naar teststraat GGD

Steeds minder mensen gaan naar de GGD om te laten onderzoeken of ze besmet zijn geraakt met het coronavirus. De testlocaties voerden vorige week 375.451 testen uit, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten. Dat is het laagste aantal sinds eind december. De daling past bij het dalende aantal coronagevallen.

Een week eerder, van maandag 14 tot en met zondag 20 februari, deden de GGD-teststraten bijna 524.000 testen. De week daarvoor werden meer dan 830.000 coronatesten uitgevoerd.

15.36

Sywert van Lienden opgepakt

Ondernemer en lobbyist Sywert van Lienden is maandag opgepakt in het onderzoek naar de omstreden mondkapjesdeal. Dit bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. Van Lienden zit vast, samen met twee andere personen die betrokken zijn bij de Stichting Hulptroepen Alliantie.

In het onderzoek zijn twee woningen en een kantoor doorzocht, meldt het Openbaar Ministerie. Eerder werd door het OM gemeld dat het zou gaan om drie woningen en een kantoor. Het OM kondigde eerder op maandag aan een strafrechtelijk onderzoek te starten naar de stichting en de "drie daarbij betrokken natuurlijke personen" naar aanleiding van de aangifte van het uitzendconcern Randstad.

Het gaat om Van Lienden en de twee andere oprichters.

15.30

Landelijk opnieuw minder dan 30.000 nieuwe coronagevallen

Voor de tweede dag op rij blijft het aantal positieve coronatests onder de grens van 30.000. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 28.904 nieuwe gevallen geregistreerd. Voor een maandag is dat het laagste aantal in zeven weken tijd.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 243.941 meldingen van positieve tests. Dat is het laagste weektotaal sinds 18 januari. Gemiddeld waren er in de afgelopen week 34.849 positieve tests per dag. Het gemiddelde daalt voor de zestiende dag op rij en ligt een kwart lager dan vorige week.

15.30

3137 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn sinds zondag 3137 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat zijn er iets minder dan een dag eerder, zo blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM.

Wachten op privacy instellingen...
14.35

Veel afspraken voor toegangstesten, onder meer vanwege carnaval

Nu mensen een negatieve uitslag van een coronatest nodig hebben om grote evenementen te kunnen bezoeken, stijgt het aantal afspraken bij de commerciële teststraten. Vorige week werden 372.000 afspraken voor toegangstesten geboekt, meldt de Stichting Open Nederland. Dat is de organisatie achter de testen. Dit is het hoogste aantal sinds eind november. Een week eerder stonden er zo'n 294.000 testafspraken ingepland.

14.33

Problemen na behandeling met anti-coronamiddel Ronapreve

Bijwerkingencentrum Lareb heeft twaalf meldingen ontvangen van mensen die ademhalingsproblemen kregen of benauwd werden na behandeling met het anti-coronamiddel casirivimab/imdevimab ofwel Ronapreve. Twee zijn zelfs overleden. Anderen belandden in het ziekenhuis en zelfs op de intensive care. Het is volgens Lareb echter niet duidelijk of de problemen aan het middel lagen. De klachten ontstonden wel enkele uren na het begin van de behandeling.

14.21

Meer coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen na vijf dagen van dalingen

Na vijf dagen van dalingen is het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen maandag wat toegenomen. In totaal liggen daar nu 1470 Covidpatiënten. Dat zijn er 111 meer dan zondag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op maandagen liggen deze aantallen wel vaker hoger dan de rest van de week, omdat in de weekends minder patiënten worden ontslagen. Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1308 coronapatiënten, 118 meer dan zondag. Op de intensive cares nam dit aantal juist af, met 7 tot 162.

Het LCPS verwacht voorlopig geen grote veranderingen in de bezettingscijfers. Coronapatiënten hoeven nauwelijks nog verplaatst te worden naar andere regio's. Op zondag is één persoon overgebracht naar een ziekenhuis ergens anders in Nederland.

11.43

Strafrechtelijk onderzoek naar Van Lienden en mondkapjesstichting

Het Openbaar Ministerie begint een strafrechtelijk onderzoek naar de Stichting Hulptroepen Alliantie vanwege de veelbesproken mondkapjesdeal 'en drie daarbij betrokken natuurlijke personen', zo is maandag bekendgemaakt. Dit naar aanleiding van de aangifte van het uitzendconcern Randstad. Een van de personen die onderwerp is van het onderzoek is Sywert van Lienden.

11.12

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen bevonden zich maandagochtend 200 coronapatiënten, een stuk minder dan vrijdag. Dat maakte het ROAZ maandagochtend rond elf uur bekend. In het weekend komt het ROAZ niet met cijfers. De afgelopen 24 uur werden zestien nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. Daar staat tegenover dat zeven coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Een werd overgeplaatst en een coronapatiënt overleed het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

10.07

Toekennen NWO-subsidies aan wetenschappers vertraagd door corona

Door uitval en ziekteverzuim vanwege het coronavirus bij wetenschapsfinancier NWO heeft de toekenning van subsidies aan vooraanstaande wetenschappers vertraging opgelopen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek kon maandag al wel bekendmaken dat twaalf talentvolle onderzoekers op de gebieden van Toegepaste en Technische wetenschappen Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie een zogeheten Vici-financiering ontvangen van maximaal anderhalf miljoen euro.

09.33

Omikron zit verkopen Primark in de weg

Kledingketen Primark heeft in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar last van de omikronvariant van het coronavirus. Die zorgde ervoor dat minder mensen het huis uit gingen om te shoppen. Anders dan andere kledingketens heeft Primark meer te lijden onder de coronamaatregelen. Het bedrijf heeft geen onlineverkoopkanaal en is daarmee qua afzet afhankelijk van de drukte in de winkelstraten. Om de kosten te verlagen is het bedrijf van plan honderden banen te schrappen.

07.40

Jaaromzet horeca gestegen

De horeca heeft vorig jaar 13,5 procent meer omgezet dan een jaar eerder, maar de omzetstijging woog niet op tegen het verlies in 2020. De horeca had ook in 2021 te maken met strenge lockdowns en in vergelijking met het pre-coronajaar 2019 lagen de opbrengsten nog altijd ruim een kwart lager, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De horeca is één van de sectoren die het zwaarst getroffen werden tijdens de coronacrisis.

07.35

PostNL bezorgde recordaantal pakketten

PostNL heeft naar eigen zeggen een uitzonderlijk jaar achter de rug. Zowel bij de verwerking en de bezorging van post als van pakketten leidde de coronapandemie tot extra werk. Het aantal bezorgde pakketten lag nog nooit zo hoog en kwam uit op een recordaantal van 384 miljoen, bijna veertien procent meer dan in 2020. Het aantal brieven dat werd bezorgd was wat minder dan een jaar eerder, al 'profiteerde' het bedrijf wel van extra post die vanwege de coronapandemie moest worden bezorgd, zoals uitnodigingen voor vaccinaties.

03.30

Aanvraag indienen voor TVL kan weer

Ondernemers die in het eerste kwartaal van dit jaar omzetverlies hebben geleden door de coronamaatregelen kunnen vanaf maandag een aanvraag indienen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het onlineloket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijft tot 1 april open. Om voor de TVL-subsidie in aanmerking te komen moeten ondernemers een omzetverlies van minimaal dertig procent hebben geleden.

00.10

Auto- en motorbranche krabbelt op

De omzet in de Nederlandse auto- en motorbranche is vorig jaar flink hersteld na de dip van het eerste coronajaar. Het CBS meldt dat de opbrengsten branchebreed zelfs al boven het niveau uitkwamen van 2019, het laatste jaar voor de pandemie. Er werd meer dan een tiende extra omgezet dan in 2020. Ten opzichte van twee jaar eerder lag de omzet 2,4 procent hoger. Het ging vooral goed bij de handel in motoren en bij bedrijven die zich bezighouden met zware bedrijfsauto's.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!