Video

20.000 toeschouwers zien Bart de Kort de nieuwe Metworstkoning worden

28 februari 2022 om 09:42 • Aangepast 1 maart 2022 om 20:03
nl
Duizenden toeschouwers hebben deze carnavalsmaandag in Vortum-Mullem Bart de Kort koning van de metworst zien worden. Hij was met zijn paard de snelste van in totaal 28 ruiters die een gooi deden naar deze felbegeerde titel. "Ongelooflijk, ik was gewoon weg. Het paard bleef doorlopen: fantastisch", zegt De Kort.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

De traditie van de Metworstrennen gaat al terug tot het eind van de 15e eeuw en deze maandag werd daar in tegenstelling tot 2021 een nieuwe editie aan toegevoegd. De paardenraces worden gehouden op de weilanden tussen de dorpen Vortum-Mullem en Sambeek. Normaal komen er zo'n tienduizend toeschouwers op af. En ook nu is het enorm druk.

Er waren zes debutanten, onder wie een jongen van dertien. Leon Hendriks was met dertig jaar de oudste nieuwkomer. "Voor ik hier aan begon, dacht ik: ach, dit is een normale traditie. Maar nu ik hier sta, krijg ik er echt een heel speciaal gevoel van. Dat mensen je op straat aanspreken, maakt me heel erg trots."

De dertiger straalt en gaat ervan genieten. "Lekker hobbelen, zeggen ze dan. We gaan er een mooie wedstrijd van maken."

Leon Hendriks is de oudste debutant.
Leon Hendriks is de oudste debutant.

Meedoen aan de Metworstrennen is volgens de organisatie het hoogst haalbare als geboren en getogen man in Boxmeer. Formeel moeten de deelnemers vrijgezel zijn. Maar het merendeel is wel 'onder de pannen'. Wie een samenlevingscontract heeft of is getrouwd, kan echter niet meedoen.

Opleidingstraject
Om mee te doen aan de Metworstrennen, doorliep Leon Hendriks zelfs een soort opleidingstraject. De organisatie van het evenement hoopt zo de jeugd aan zich te binden en het voortbestaan van de traditie te garanderen.

Veel publiek
Dit jaar was het vanwege allerlei coronamaatregelen lang de vraag of er publiek bij mag zijn. Maar met het recent vervallen van de strengste coronaregels, kreeg de organisatie groen licht. En dat is goed te zien op de livestream van de organisatie: veel publiek heeft zich onder een stralende zon flink uitgedost.

Alle deelnemers aan de Metworstrennen op een rij.
Alle deelnemers aan de Metworstrennen op een rij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.