'Koning van Brabant' moet nu de achterstanden bij defensie wegwerken

4 maart 2022 om 15:44 • Aangepast 6 maart 2022 om 09:22
nl
VVD'er Christophe van der Maat (41), bijnaam 'koning van Brabant', ging als provinciebestuurder jarenlang over de Brabantse snelwegen en over de financiën. In januari vertrok hij naar Den Haag om staatssecretaris van Defensie te worden. Amper twee maanden na zijn aantreden is het oorlog in Europa. Van der Maat heeft nu gezegd dat hij 'als een malle' aan de slag gaat om achterstanden bij de krijgsmacht weg te werken. Zondag vertelt hij erover in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Vlak voor kerst werd Christophe van der Maat gebeld door Mark Rutte. Een telefoontje dat hij eigenlijk misschien al verwacht had. Er werd al vaker gespeculeerd op een vertrek naar Den Haag. In Brabant maakte hij sinds 2015 deel uit van Gedeputeerde Staten. In die jaren groeide hij uit tot de meest invloedrijke politicus in het provinciehuis, wat hem de officieuze titel 'koning van Brabant' opleverde.

Van der Maat werd in 1980 geboren in Boxmeer. In 2012 kreeg hij de titel 'jonge ambtenaar van het jaar'. Als provinciebestuurder maakte hij vooral in de laatste periode woelige tijden mee. Toen het CDA de stekker uit de coalitie trok koos hij voor samenwerking met Forum voor Democratie. Dat kwam hem op veel kritiek te staan. Het leek allemaal van hem af te glijden zelfs toen hij ruim een jaar later een nieuw college vormde met linkse partijen.

Zelf had hij al besloten dat hij na de verkiezingen in 2023 niet zou terugkeren als gedeputeerde. Dus dat telefoontje van 'Mark' kwam op een mooi moment. Een halve dag had hij nodig voor hij ja zei tegen het aanbod. Half december sprak hij Provinciale Staten in Den Bosch nog toe over mobiliteit en financiën in Brabant en nu staat hij voor de taak om de Nederlandse krijgsmacht op orde te brengen.

Verder in KRAAK:

  • Kunstschaatsster Lindsay van Zundert die met haar deelname aan de Olympische Spelen in Peking het kunstrijden in Nederland weer op de kaart zette.
  • Leo Alkemade uit Loon op Zand kennen we als acteur in Sluipschutters en als Petrus in The Passion. Binnenkort brengt hij zijn eerste album uit. Onlangs verscheen alvast de single De Rode Lantaarn. En die gaat hij zondag live zingen.

KRAAK wordt zondag live uitgezonden en daarna vaak herhaald. Ook is KRAAK online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.