Polen leven mee met Oekraïners: 'Ook bij ons klopte Rusland aan de deur'

4 maart 2022 om 20:00 • Aangepast 7 maart 2022 om 10:03
nl
De Poolse gemeenschap in Breda weet wat de Oekraïners nu meemaken. Het is lang geleden, maar ook bij hen stond Rusland op de deur te bonzen. Daarom zetten ze nu alles op alles op medicijnen, eten en dekens bij hun 'broeders' te krijgen.
Profielfoto van Floortje van Gameren
Geschreven door
Floortje van Gameren

Eind 1981 hing een onheilspellende sfeer aan de grens tussen Polen en Oekraïne, dat toen nog bij de Sovjet-Unie hoorde. De Sovjets dreigden het land binnen te vallen omdat de vakbond Solidarnosc de Poolse regering met acties tot allerlei toezeggingen had gedwongen. De Russen waren bang voor een nieuwe Praagse lente. Op 13 december kondigde de Poolse regering de staat van beleg af en uiteindelijk zag het Sovjetbewind af van ingrijpen.

Bozena Rijnbout van de Stichting Poolse Parochie Breda kan deze gebeurtenissen nog steeds niet zonder natte ogen vertellen. "Juist hierom snappen wij als Polen zo goed wat de Oekraïners nu meemaken."

"Wij voelen ons verbonden met het lot van de Oekraïners."

De Poolse gemeenschap in Breda en omgeving heeft zijn krachten gebundeld en in de Mariakerk verzamelen ze allerlei spullen in voor hun 'broedervolk'.

"1981 voelt voor mij als de dag van gisteren. Ik was op vakantie in Nederland maar mijn zoon was nog in Polen. Ik kon het land niet meer in en mijn moeder zei dat ik hier moest blijven. Heel veel mensen die nu meehelpen hebben een soortgelijk verhaal en dat verbindt ons ook met de Oekraïners. Wij weten hoe het voelt om onderdrukt te worden."

Inmiddels zijn er drie vrachtwagens met medicijnen, luiers en kleding naar de grens van Polen met Oekraïne vertrokken. Er is een compleet netwerk opgezet van betrouwbare chauffeurs en mensen die ervoor zorgen dat de spullen echt bij de juiste mensen terechtkomen. "Er wordt heel veel misinformatie verspreid. Ook wij lopen daar tegenaan."

"Oekraïne is zo ontzettend corrupt."

Toch klinkt er ook kritiek vanuit de gemeenschap op Oekraïne. Karol, een van de mensen die is komen helpen met sjouwen, heeft geen goed woord over voor het Oekraïense regeringsapparaat. "Het land is zo ontzettend corrupt. Mensen zijn alleen maar armer geworden na de onafhankelijkheid."

In 1991 viel de Sovjet-Unie uit elkaar. Aan de westelijke zijde van de voormalige grootmacht ontstond onder meer Oekraïne. "Die oude spanningen leven nog. Het oostelijke deel is echt op Rusland georiënteerd, mensen verstaan daar niet eens Oekraïens." Karol merkt op dat er sinds de onafhankelijkheid duizenden mensen het land zijn ontvlucht en in Polen zijn komen wonen.

"Dit is onze vorm van verzet tegen Rusland."

Hoe het nu verder moet weet niemand in de Mariakerk. Stoppen met de goederentransporten doen ze voorlopig nog niet. "Dit is onze vorm van verzet tegen Rusland. Zo zien wij het echt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!