Veerkrachtig RKC Waalwijk geeft in slotfase punt weg tegen Ajax

6 maart 2022 om 18:41 • Aangepast 7 maart 2022 om 18:41
RKC Waalwijk ging op bezoek bij Ajax rusten met een 2-0 achterstand. Het leek op dat moment alleen de vraag hoeveel tegendoelpunten de Waalwijkse ploeg zou krijgen. Het liep compleet anders. RKC knokte zich terug tot 2-2 en maakte het Ajax vervolgens heel erg lastig. Door een benutte strafschop van Dusan Tadic verloor RKC uiteindelijk toch, met 3-2.

RKC moest het tegen Ajax doen zonder een aantal vaste basisspelers. Aanvoerder Melle Meulensteen was niet fit genoeg, terwijl Etienne Vaessen en Alexander Büttner ziek waren. Ook trainer Joseph Oosting ontbrak door ziekte.

Met assistent Peter Uneken nu langs de lijn van het veld als hoofdcoach gaf RKC in de eerste fase van de wedstrijd weinig echt grote kansen weg. De Amsterdammers hadden wat mogelijkheden, maar voor Issam El Maach, de vervanger van Vaessen onder de lat, leverde dat geen problemen op.

De goalie, die zijn debuut maakte in de Eredivisie en een Ajax-verleden heeft, zag na een klein half uur dat RKC aan de andere kant van het veld de eerste kans kreeg. Jens Odgaard kreeg de bal in het strafschopgebied en twijfelde niet, maar zijn schot ging via een Ajax-been over de achterlijn. Twee minuten later gaf Odgaard na een prima actie een goede voorzet op Michiel Kramer. Van een paar meter van het Ajax-doel kopte hij hard in. André Onana wist met een fraaie reflex de openingstreffer te voorkomen.

Ajax zet aan
RKC leek door de kansen wat vertrouwen te winnen. En juist op dat moment sloeg Ajax toe. Het was een aanval uit het boekje, waarbij de Waalwijkers eigenlijk alleen toeschouwer waren. Sébastian Haller was het eindstation van een mooie aanval. Hij tikte de bal in het doel. Een paar minuten later was het weer Haller die wist te scoren. Steven Berghuis gaf de voorzet, Haller nam aan met de borst en schoot direct. Hij liet El Maach kansloos.

De doelman zorgde er met een paar mooie reddingen voor dat Ajax niet in de eerste helft al echt afstand nam van zijn ploeg. Eerst leek Tadic hem te passeren met een lobje, maar hij wist de bal nog net uit de lucht te plukken. Op slag van rust stormde hij uit zijn goal toen Perr Schuurs van een paar meter afstand op doel mocht schieten. Hij maakte het de Ajax-verdediger daarmee zo lastig dat een derde Ajax-treffer niet viel.

Helemaal terug
Ajax zocht na rust ook meteen de aanval. Het leek wachten op een derde doelpunt van de thuisploeg. Maar uit het niets scoorde RKC de aansluitingstreffer. Kramer werd de diepte ingestuurd door Odgaard. Oog in oog met Onana bleef de spits rustig, hij schoof de 2-1 binnen. Een paar minuten later werden de ruim tweehonderd meegereisde RKC-supporters helemaal gek toen Richard van der Venne de gelijkmaker binnen schoot.

El Maach zag Odgaard gaan en met een lange trap stuurde hij hem diep. De aanvaller had vervolgens oog voor de inkomende Van der Venne, die Onana kansloos liet: 2-2.

Na iets meer dan een uur spelen leek Antony Ajax weer op voorsprong te zetten, maar het was El Maach die de bal met zijn vingertoppen naast wist te tikken. Met nog zeven minuten op de klok was het weer bijna 3-2: Haller kopte op de paal. Het was de start van een echt slotoffensief. En terwijl Ajax dacht aan winnen, wist Odgaard Onana bijna te verrassen.

Het was niet de enige kans van RKC bij een 2-2 stand. Na 65 minuten stond Kramer al met de handen in de lucht. Van der Venne kwam in kansrijke positie, maar hij had teveel tijd nodig en wist het mooie RKC-verhaal op dat moment niet nog mooier te maken.

Dramatisch einde
Die handen gingen uiteindelijk niet de lucht in, maar vol ongeloof voor de ogen. In de laatste minuut van de officiële speeltijd kreeg Ajax een strafschop na een domme overtreding van Luuk Wouters. El Maach was vervolgens kansloos op de inzet van Tadic, waardoor een strijdend RKC uiteindelijk met lege handen stond.