'Situatie steeds chaotischer bij Oekraïense grens', zegt Tineke Ceelen

7 maart 2022 om 18:11 • Aangepast 8 maart 2022 om 12:16
nl
Tineke Ceelen zag met eigen ogen het leed in het grensgebied bij Polen. Een stroom vluchtelingen gaat daar vanuit Oekraïne de grens over. "Het is een chaotische situatie. Er zijn veel vrijwilligers en ook politie en brandweer helpen mee. Maar het wordt steeds ingewikkelder nu de hoeveelheid vluchtelingen toeneemt."
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Ceelen is directeur van Stichting Vluchteling en is geboren in Lith. Ze vertrok direct na het uitbreken van de oorlog naar Polen, waar ze verschillende opvangpunten bezocht. Voor haar werk heeft ze al veel narigheid gezien, maar toch wekte dit emoties op.

"Er zijn veel kinderen die vragen wanneer ze weer naar papa mogen."

"Je kunt je een voorstelling maken van de sanitaire voorzieningen als honderden mensen die gebruiken. Er zijn veel huilende oververmoeide mensen met rode ogen. Kinderen die vragen wanneer ze weer naar papa mogen. Ik vond het heel moeilijk om dit te zien op Europees grondgebied", zo zegt ze tegen Omroep Brabant.

Brabant moet ook Oekraïense vluchtelingen opvangen, zo is afgesproken. Bovendien bieden veel particulieren aan om vluchtelingen in huis te nemen.

"Het is geen crisis die volgende week over is."

"Dat vind ik hartverwarmend, het gaat ook zeker nodig zijn als de voorspelling klopt dat 7 miljoen mensen het land ontvluchtten. Maar weet waar je aan begint. Het is geen crisis die volgende week over is. Die vluchtelingen kunnen niet meteen terug dus zullen langere tijd in je huis blijven", waarschuwt Ceelen.

Bij een landelijke actiedag voor Oekraïne, waarbij mensen geld kunnen storten op Giro 555, zijn al miljoenen opgehaald. Dat geld is hard nodig, aldus Ceelen. "Scholen, flatgebouwen. Het land is deels verwoest. Er zitten in Oekraïne nog honderdduizenden mensen met een tekort aan eten, drinken en medicatie, laat staan spullen om trauma's te behandelen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.