Liveblog

Coronanieuws: 13.660 besmettingen, cijfers stijgen na versoepelingen

9 maart 2022 om 13:47 • Aangepast 10 maart 2022 om 11:29
nl
In dit liveblog hielden we je deze woensdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Er liggen 242 coronapatiënten in het ziekenhuis, het hoogste aantal sinds 30 december.
  • Volgens het RIVM testten 13.660 Brabanders positief. Gisteren waren er dat 14.785.
  • Minister Kuipers wil af van coronareispas voor jongeren.
  • Minder wisseling van baan tijdens coronacrisis.

Liveblog

22.50

Dit liveblog is afgesloten

22.15

Sanquin: meer antistoffen door boosterprik en besmetting

De hoeveelheid antistoffen bij bloeddonors is enorm gestegen ten opzichte van de maanden ervoor als gevolg van de boosterprik en een besmetting met de omikronvariant, meldt bloedbank Sanquin na onderzoek in de periode van half december tot half februari.

"Maar niet alleen boosters hebben effect gehad op de antistoffen", stelt Hans Zaaijer van Sanquin. "We hebben ook gevonden dat omikron enorm om zich heen heeft gegrepen. In de afgelopen twee maanden zijn bijna evenveel bloeddonors besmet geweest als in de twee jaar daarvoor. Dat heeft wel een voordeel, want na een besmetting maakt iemand natuurlijk weer antistoffen aan. Uit eerder onderzoek wisten we al hoe snel de antistoffen tegen corona dalen. We zien nu dat de antistoffen langer aanhouden bij iemand die zowel besmet als gevaccineerd is."

Uit cijfers van het RIVM blijken ziekenhuisopnames nog steeds laag te liggen, ondanks veel besmettingen met de omikron-variant. "Omikron is besmettelijker. Maar mede dankzij de hoge vaccinatiegraad in Nederland verlopen infecties hier doorgaans mild", aldus Zaaijer. "Samen met boosters verhogen infecties met omikron de concentratie antistoffen enorm. Dat stemt optimistisch voor de komende zomer."

18.30

Musical Titanic afgelast vanwege corona

Vier grote Nederlandse musicals zijn woensdag op het laatste moment afgelast vanwege coronabesmettingen in de cast en crew. Het gaat onder meer om Titanic in de Schouwburg Concertzaal Tilburg. De bezoekers zijn van de afgelastingen op de hoogte gesteld. Zij kunnen hun kaarten inruilen voor een andere avond. Titanic zal de komende drie dagen niet worden gespeeld vanwege de besmettingen in de cast.

15.15

Aantal coronagevallen neemt snel toe na versoepelingen

Het aantal nieuwe coronagevallen neemt snel toe. Dat komt door de versoepelingen van de coronaregels in de horeca, die samenvielen met carnaval.

Het RIVM registreerde woensdag 74.325 positieve tests. Dat zijn er ruim 8000 meer dan een dag eerder. Het is het hoogste aantal positieve tests op een dag sinds 11 februari.

De afgelopen zeven dagen werden er in totaal 465.615 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het weekgemiddelde is wederom hoger door de stijging van het aantal positieve tests. Een week geleden meldde het RIVM gemiddeld iets meer dan 36.000 positieve tests per dag. Deze week stijgt het gemiddelde positieve coronatests per dag naar meer dan 66.000.

15.25

13.660 nieuwe besmettingen

In Brabant zijn sinds dinsdag 13.660 nieuwe coronabesmettingen geteld, blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Gisteren waren er dat 14.785.

Wachten op privacy instellingen...
15.14

Ook in heel Nederland meer mensen met corona in ziekenhuis

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is van dinsdag op woensdag andermaal gestegen. Er liggen nu 1630 patiënten in het ziekenhuis die besmet zijn met het coronavirus, 44 meer dan een dag eerder. Voor de vierde dag op rij is het aantal opgenomen coronapatiënten omhooggegaan, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares liggen 170 patiënten met corona, dat zijn er 13 meer dan op dinsdag, de hoogste stijging sinds 5 februari, toen er 15 mensen op de ic bijkwamen met het virus. Op de verpleegafdelingen bezetten 1460 coronapatiënten een bed, 31 meer dan een etmaal geleden. Op de ic's zijn tussen dinsdag en woensdag 19 nieuwe patiënten met het coronavirus opgenomen, het hoogste aantal sinds 19 februari (21), op de verpleegafdelingen 214.

Van de opgenomen patiënten die positief zijn getest op het coronavirus is een deel om een andere reden opgenomen in het ziekenhuis. Na het doen van een coronatest bleek dat ze positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of dóór corona zijn opgenomen.

13.27

Minister Kuipers wil af van coronareispas voor jongeren

De coronareispas voor jongeren onder de 18 jaar moet zo snel mogelijk worden afgeschaft voor reizen naar EU-landen. Daar gaat minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid zich hard voor maken.

Als dat niet lukt in Europees verband, blijft het aan individuele landen om al dan niet tot een dergelijke versoepeling over te gaan, benadrukte Kuipers. "We gaan niet over de Covid-regels in andere EU-landen." Dat stelde Kuipers woensdag in een Kamerdebat over verlenging van het digitaal corona certificaat (dcc). In Nederland staat dit dcc bekend als de QR-code via de CoronaCheck.

Kuipers wil ook af van de verplichte coronareispas voor mensen vanaf 18 jaar. "Als de coronasituatie zo gunstig blijft als zij nu is, wil ik me ook daar voor inzetten." Het kabinet overweegt de coronareispas voor EU-burgers die naar Nederland reizen niet meer verplicht te stellen. Het Outbreak Management Team is hierover om advies gevraagd. Volgende week neemt het kabinet mede op basis van dat advies een besluit.

11.15

Hoogste aantal mensen met corona in ziekenhuizen sinds 30 december

Sinds 30 december is het aantal coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen niet zo hoog geweest als nu. Daar liggen nu 242 mensen met het coronavirus. Dat zijn er 14 meer dan gisteren. Op de intensive care is het beeld wel stabiel met 23 coronapatiënten.

In totaal werden gisteren 41 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. 3 mensen met corona overleden. Van de opgenomen patiënten die positief zijn getest op het coronavirus ligt ongeveer 30 procent vanwege een andere oorzaak opgenomen in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld met een hartaandoening, maar is diegene ook toevallig positief getest.

10.00

Oostenrijk stelt vaccinatieplicht voorlopig uit

De in Oostenrijk omstreden vaccinatieplicht wordt voorlopig opgeschort. Volgens de minister belast met grondwettelijke zaken, Karoline Edtstadler, is de aantasting van de grondrechten momenteel niet nodig. Het land voerde de verplichting in om mensen zich tegen het coronavirus te laten inenten.

De autoriteiten kondigden aan dat ze vanaf 15 maart niet-gevaccineerden gingen vervolgen. Dat is hiermee voorlopig van de baan, melden Oostenrijkse media. De Oostenrijkse regering bekijkt waarschijnlijk in mei of juni opnieuw of de vaccinatieplicht moet worden nageleefd.

04.11

Novak Djokovic in schema Indian Wells, maar toegang tot VS nog onzeker

Het tennistoernooi van Indian Wells heeft Novak Djokovic opgenomen in het speelschema van het toernooi. Het is echter nog onduidelijk of de Servische nummer twee van de wereldranglijst toestemming krijgt om naar de Verenigde Staten te reizen. De twintigvoudig grandslamwinnaar heeft tot dusverre geweigerd om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus en had eerder gezegd dat hij bereid was om die reden toernooien te moeten missen.

03.30

CPB geeft bij nieuwe ramingen meer duidelijkheid over koopkracht

Het Centraal Planbureau (CPB) komt woensdag met nieuwe voorspellingen over de Nederlandse economie. De vorige grote economische raming van het CPB was vorig jaar rond Prinsjesdag, vóór de omikrongolf en de laatste coronalockdown. Sindsdien is de situatie flink veranderd. Gevreesd wordt dat de economische groei dit jaar en volgend jaar flink zal afzwakken. Zeker als er nog zwaardere internationale sancties tegen Rusland komen.

00.01

Minder wisseling van baan tijdens coronacrisis

Minder werknemers stapten tijdens de coronacrisis over naar een andere werkgever. In de horeca, die zwaar werd getroffen door lockdowns, groeide deze groep juist. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Van de acht miljoen werknemers die er eind januari 2020 waren, had 12,9 procent een jaar later een baan bij een andere werkgever. In 2019 was dit verloop met 15,1 procent iets groter. Tijdens de coronatijd stopten relatief wat meer mensen met werken.

23.03

Na twee jaar gaat het Bloemencorso Bollenstreek weer plaatsvinden

Het Bloemencorso van de Bollenstreek vindt zaterdag 23 april weer rijden. De vorige twee lentes werd het corso afgezegd vanwege de coronamaatregelen. De kleurrijke optocht gaat dit jaar voor de 75e keer van Noordwijk naar Haarlem. Het corso wordt sinds 1947 gehouden en is uitgegroeid tot een groot evenement waar jaarlijks ruim een miljoen mensen op afkomen, ook vanuit het buitenland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.