Schoolkinderen krijgen superkrachten van groentesoep: 'Prima oplossing!'

9 maart 2022 om 18:00 • Aangepast 10 maart 2022 om 09:48
nl
Elke dag moeten we 250 gram groente eten, omgerekend is dat een bord vol. Daar komen we lang niet altijd aan. De kinderen van de school voor speciaal basisonderwijs Noorderlicht in Tilburg krijgen daarom elke woensdag een kom groentesoep voor bij de lunch.
Profielfoto van Floortje van Gameren
Geschreven door
Floortje van Gameren

De pan met tomatensoep is zo zwaar dat de 'Soupmasters', kinderen uit de bovenbouw, hem met z'n tweeën moeten tillen. Ze gaan de komende acht weken elke woensdag met de pan langs de klassen. Het idee hoort bij het project 'Groentjessoep', een landelijk initiatief dat organisaties uit Tilburg-Noord inzetten om kinderen te leren dat groente lekker en gezond is.

"We leren de kinderen dat groenten superkrachten hebben."

De soepen worden gemaakt door vrijwilligers van de Wereldkeuken die zo werkervaring opdoen. De kinderen leren waar groente allemaal goed voor is. "Dat hebben we vertaald naar superkrachten. Broccoli heeft bijvoorbeeld de superkracht dat als je valt op het schoolplein, je sneller een korstje op het wondje krijgt", vertelt adjunct-directeur Marian de Brouwer.

Lekker aan de groentesoep.
Lekker aan de groentesoep.

De Soupmasters hebben het er maar druk mee. Het schoolplein is inmiddels volgestroomd met ouders die ook mogen proeven. "Het is lekker. Die kleine van mij eet vaak geen groente en dat is bij het avondeten vaak wel een probleem. Dus prima oplossing dit", zegt een ouder.

"Dit gaat erin als zoete koek."

De kleuters eten de soep in de klas voordat ze door hun ouders worden opgehaald. "Lekker!", roepen ze. "Ik weet niet of ze doorhebben dat ze groente eten. Dat vinden ze toch vaak vies, maar dit gaat erin als zoete koek!", zegt juffrouw Anita Koolen.

En na die acht weken? Sociaal werker Ilke Reijnen zou het project graag doorzetten: "De hele wijk is hier nu bij betrokken en dat is ontzettend mooi om te zien." Een concreet plan voor een vervolg is er nog niet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!