LIVEBLOG

Coronanieuws: 'Zo goed als alle coronamaatregelen vanaf 23 maart opgeheven'

10 maart 2022 om 05:47 • Aangepast 11 maart 2022 om 12:29
nl
In dit liveblog hebben we je deze donderdag op de hoogte gehouden van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 285 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • 16.191 nieuwe coronabesmetttingen in Brabant, 74.588 in heel Nederland.
  • Binnen twee weken worden zo goed als alle coronamaatregelen ingetrokken.
  • Ziekmeldingen in zorg het hardst gestegen in carnavalsprovincies.

Liveblog

16.45

'Vanaf 23 maart wel mondkapje in vliegtuig, niet meer in openbaar vervoer'

Het kabinet wil dinsdag besluiten om vanaf woensdag 23 maart de laatste coronaregels af te schaffen. Inzet is dat alleen de basisadviezen, zoals handen wassen en hoesten in de elleboog, nog van kracht blijven. Alleen in vliegtuigen zal dan nog een mondkapje moeten worden gedragen. Dit is een gevolg van Europese regels. In het openbaar vervoer in ons land kunnen de mondkapjes vanaf de 23e thuis gelaten worden. Ingewijden zeggen dit tegen de NOS. Het Outbreak Management Team moet er nog wel een advies over geven. Dat komt vrijdag bij elkaar.

Gevaccineerde reizigers die naar Nederland komen, hoeven binnen twee weken geen PCR-test meer te doen. Bij grote evenementen hoeft ook niet iedereen meer getest te worden. Het advies om de helft van de tijd thuis te werken als dat kan, zou per direct, dus vanaf dinsdag, al verdwijnen.

16.00

Aanhoudende, lichte, stijging patiënten in ziekenhuis

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is van woensdag op donderdag met 28 licht gestegen. Er liggen nu 1658 patiënten in het ziekenhuis die besmet zijn met het coronavirus. Voor de vijfde dag op rij is het aantal opgenomen coronapatiënten omhooggegaan, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares liggen 160 patiënten met COVID-19, dat zijn er tien minder dan op woensdag. Op de verpleegafdelingen bezetten 1498 coronapatiënten een bed, 38 meer dan een etmaal geleden. Op de ic's zijn tussen woensdag en donderdag 18 nieuwe patiënten met het coronavirus opgenomen, op de verpleegafdelingen 212.

Van de opgenomen patiënten die positief zijn getest op het coronavirus is een deel om een andere reden opgenomen in het ziekenhuis. Na het doen van een coronatest bleek dat ze positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of dóór corona zijn opgenomen.

15.45

Veel meer doden door corona dan gemiddeld

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft donderdag meer positieve coronatests geregistreerd. Het zijn er 74.588, bijna 300 positieve tests meer dan op woensdag. Het gemiddelde is hiermee gestegen tot 68.825 per dag. Een dag eerder lag dit gemiddelde nog op 66.500. Sinds de carnavalsvakantie en de nieuwe versoepelingen van de coronaregels komen er meer coronabesmettingen bij, na een korte daling. Het weekgemiddelde stijgt al sinds 28 februari.

Het RIVM kreeg meer meldingen binnen van mensen die zijn overleden aan hun coronabesmetting. Donderdag registreerde het instituut 41 sterfgevallen, terwijl dit aantal de afgelopen maanden meestal onder de 20 bleef. Van de 41 sterfgevallen waren 20 afkomstig uit Rotterdam. Volgens het RIVM is er niets extreems aan de hand in de Maasstad, maar heeft het hoge cijfer te maken met de wijze van melden. De andere sterfgevallen werden geregistreerd in onder meer Eindhoven en Roermond. Dat de sterfgevallen nu zijn gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven.

15.20

16.191 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn sinds donderdag 16.691 nieuwe coronabesmettingen geteld, blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Een dag eerder waren er dat 14.763.

Wachten op privacy instellingen...
13.05

Nederlandse provincies hoog op Europese lijst coronabesmettingen

Diverse Nederlandse provincies, vooral in het noorden en het zuiden van het land, staan relatief hoog op de lijst van Europese regio's met de meeste coronabesmettingen. De nieuwste coronakaart die de Europese gezondheidsdienst ECDC donderdag uitbracht, is nog steeds voor het overgrote deel donkerrood gekleurd. Dat betekent dat de omikronvariant van het virus nog altijd volop rondgaat, al zijn vooral in Oost-Europa diverse regio's een stapje teruggegaan qua waarschuwingsniveau

11.15

Aantal coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen stijgt opnieuw

Het aantal nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen is opnieuw toegenomen. In de ziekenhuizen liggen nu 285 mensen met het coronavirus. Dat zijn er 43 meer dan gisteren. In totaal zijn er 51 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Er is 1 persoon overleden.

10.30

Omzet prullenbakmaker Brabantia groeit verder na goed coronajaar

Interieurmerk Brabantia uit Valkenswaard, bekend van onder andere prullenbakken, keukengerei en broodtrommels, heeft zijn omzet vorig jaar verder zien groeien. Die ging met 17 procent omhoog naar 168 miljoen euro, nadat in het eerste coronajaar ook al een kwart meer geld binnenkwam op jaarbasis.

Brabantia nam vorig jaar het Spaanse merk Lékué over, dat onder meer waterflessen en broodtrommels maakt. Dat is het derde merk van het van oorsprong Brabantse bedrijf. Om verder te groeien wil de onderneming in de toekomst nog meer overnames doen.

10.25

Omikron drukte herstel luchtvaart bij aanvang van 2022

Het herstel van de luchtvaartsector kreeg begin dit jaar een knauw door de omikronvariant van het coronavirus. Volgens de internationale luchtvaartbranchevereniging IATA lag de vraag naar vliegtickets in januari bijna 5 procent onder die van december. Daarmee haperde het herstel zowel bij de internationale als binnenlandse vluchten.

10.15

Horeca wil af van laatste coronamaatregelen

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat het kabinet de laatste coronamaatregelen gaat schrappen. Vooral de quarantaine- en isolatieplicht leiden volgens de brancheorganisatie tot problemen voor de sector. Na een positieve coronatest geldt een isolatieplicht van minstens vijf dagen, ook als iemand geen klachten heeft. "Dit zorgt voor onnodig ziekteverzuim waarmee de verdiencapaciteit in de horeca ernstig wordt beperkt", aldus KHN in een toelichting.

Er gelden ook nog andere restricties voor de horeca. Zo mogen clubs sinds eind februari volgens de normale sluitingstijden open maar voor gelegenheden waar meer dan vijfhonderd mensen samenkomen is wel een negatieve coronatest vereist. Dat is het zogenoemde 1G-testbeleid.

10.10

Volkswagen-baas: schade oorlog kan groter zijn dan schade corona

De economische schade als gevolg van de oorlog in Oekraïne kan voor de Europese economie nog wel eens "veel erger" zijn dan de schade als gevolg van de coronapandemie. Daarvoor waarschuwt Herbert Diess, topman van autoconcern Volkswagen in de Britse zakenkrant Financial Times. Diess wijst onder andere op de forse prijsstijgingen voor grondstoffen en materialen als gevolg van de oorlog. Daarnaast is de toevoer van energie onzekerder geworden.

09.50

Bouwconcern VolkerWessels kampt met naweeën coronapandemie

Bouwconcern VolkerWessels is de coronapandemie naar eigen zeggen goed doorgekomen. Maar het concern kampt nu wel met indirecte gevolgen van de crisis. Zo heeft de bouwer last van leveringsproblemen, worden bouwmaterialen rap duurder en kost het meer moeite om aan nieuwe opdrachten en personeel te komen.

Afgelopen jaar was er over de hele breedte van het bedrijf sprake van een verbetering van het resultaat. De totale winst steeg met 42 procent tot 165 miljoen euro. Een jaar eerder zorgde onder andere lockdowns voor extra kostenposten en daarmee een lagere winst.

09.45

Soldaat van Oranje langer niet te zien door coronabesmettingen

De musical Soldaat van Oranje kan ook donderdag en vrijdag niet worden gespeeld vanwege coronabesmettingen in de cast en crew. Dat heeft de producent donderdag laten weten. In de loop van vrijdag wordt bekend of de shows in het weekend kunnen doorgaan.

Woensdagavond moesten vier grote Nederlandse musicals op het laatste moment worden afgelast vanwege een aantal coronabesmettingen. Titanic: De Musical maakte eerder al bekend dat de voorstellingen van donderdag en vrijdag ook niet doorgingen.

09.00

Ziekmeldingen in zorg het hardst gestegen in carnavalsprovincies

Het ziekteverzuim van medewerkers in de ziekenhuizen is in carnavalsregio's het hardst gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Op 28 februari, de carnavalsmaandag, had 9,4 procent van het personeel op de verpleegafdelingen zich ziek gemeld in Brabant. Een week later is dat percentage gestegen naar 11,6 procent. In Limburg is dat nog hoger met 14,2 procent.

Over het hele land steeg het ziekteverzuim van medewerkers van de verpleegafdelingen minder hard, van 10,4 naar 10,5 procent. Het ziekteverzuim van personeel op de intensive cares daalde juist licht, van 10,3 naar 10,2 procent. In de carnavalsprovincies nam het ziekteverzuim op de ic's wel toe.

05.00

Licht verhoogde kans op borstkanker voor GGD'ers

Werknemers van de GGD hebben sinds het begin van de coronacrisis te vaak hun handen moeten wassen met desinfectiemiddel. Dat heeft geleid tot mogelijke gezondheidsrisico's, schrijft het AD. Te vaak handen wassen met ethanol verhoogt het risico op borstkanker.

De GGD's schreven hierover een brief aan hun personeel, die in het bezit is van het AD. Handwasmiddelen waarin ethanol verwerkt is, geven bij zeer frequent gebruik onder meer een licht verhoogde kans op borstkanker, concludeerde het RIVM begin juni. Volgens de wet mogen mensen hun handen maximaal 32 keer per dag met dit soort middelen wassen. Bij de GGD gebeurde dit als gevolg van interne richtlijnen vaker, in de teststraat bijvoorbeeld na elke afgenomen test. Een werknemer zegt tegen de krant dat hij in een shift van zes uur wel 150 mensen test en dus ook 150 keer zijn handen desinfecteert.

02.00

Advies om gemeenten ruimte te geven voor lokale coronamaatregelen

Gemeenten moeten de ruimte krijgen om lokale coronamaatregelen te nemen, stelt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) in het rapport Van crisis naar opgave, nu het erop lijkt dat het coronavirus een blijvend probleem wordt. De raad was door de Tweede Kamer gevraagd om advies. Door in de gemeente maatregelen te treffen kan worden ingespeeld op een lokale uitbraak of een evenement met veel bezoekers, schrijft de raad.

De Rijksoverheid moet volgens de ROB gemeenten helpen met het aanpakken van de langetermijngevolgen van de pandemie. Om dat te doen, moeten de overheden de gevolgen van de pandemie en de

maatregelen in kaart brengen.

01.00

Groei voor transportsector, herstel personenvervoer blijft achter

De transportsector in Nederland heeft vorig jaar meer omzet behaald dan voor het begin van de coronacrisis. Maar verschillende bedrijfstakken, zoals luchtvaartmaatschappijen of spoorvervoerders, bleven volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) achter met het herstel doordat er veel minder passagiers het vliegtuig of de trein instapten.

Als wordt gekeken naar de gehele transportsector, steeg de omzet vorig jaar met ruim 15 procent ten opzichte van 2020. Vergeleken met 2019, het laatste jaar voordat het coronavirus zich wereldwijd zou verspreiden, lagen de opbrengsten 2 procent hoger.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!