Oekraïense vluchtelingen worden in Eindhoven opgevangen in Microlab

10 maart 2022 om 12:32 • Aangepast 10 maart 2022 om 13:09
nl
Alle vluchtelingen uit Oekraïne die naar Eindhoven komen, melden zich vanaf vrijdag eerst bij Microlab op Strijp-S in Eindhoven. Daar worden ze dan geregistreerd en ze kunnen er een paar dagen blijven. Microlab is een pand vol kantoorruimtes, dus er wordt nu druk gewerkt om de eerste vluchtelingen op te kunnen vangen.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

“Het is een doorstroomlocatie", zegt Thijs Eradus van Springplank040, die deze eerste opvang coördineert. "Wij bieden de eerste opvang en dan gaan ze hopelijk naar een volgende locatie waar ze tijdelijk gehuisvest kunnen worden.”

Springplank040 is een maatschappelijke organisatie die normaal gesproken mensen in een uitzichtloze situatie helpt met werk en onderdak. De vluchtelingen uit Oekraïne komen nu min of meer bij toeval bij hem terecht. “Afgelopen week werd ik vaak gebeld met de vraag waar vluchtelingen naartoe konden. Door de spoorwegpolitie of Eindhoven Airport. Gelukkig konden ze voor heel weinig bij het Van der Valkhotel terecht. Daar verblijven nu negen mensen.”

"Er is ruimte in de winteropvang voor dak- en thuislozen."

Eradus heeft zelf ook locaties vrijgemaakt om vluchtelingen op te vangen. “We hebben een woonlocatie vrijgemaakt die we gebruiken voor quarantaine voor covidpatiënten bij daklozen. Die plek hebben we natuurlijk eerst goed schoongemaakt. Daar verblijven nu acht mensen."

Het is passen en meten voor Eradus. "We hebben ook ruimte in de winternoodopvang voor dak- en thuislozen. Daar kunnen 32 mensen terecht. We doen dat liever niet want daar zitten de daklozen en dat is een andere doelgroep. Ik zou het vreemd vinden als daar bijvoorbeeld kinderen terecht komen. Dat is nog niet gebeurd.”

De ruimte in het Microlab komt voor hem dus als geroepen. Het geeft wat lucht. “Er is nu nog geen structuur. Dat is logisch want het is een crisissituatie. Maar daarom moeten ze eerst naar het Microlab, zodat we de registratie goed kunnen inrichten. Dan weten we straks ook waar de mensen verblijven. Stel dat mensen bij vrienden thuis terecht kunnen, dan is het belangrijk dat de gemeente straks weet waar ze zijn. Ook bij hulpvragen: dat we iets voor ze kunnen betekenen.”

"Het is anders dan een sporthal met stretchers."

De doorstroomlocatie is in eerste instantie geschikt voor honderd mensen. “We kunnen opschalen naar 300 plekken, maar dat redden we niet in deze korte tijd." Maar het Microlab is dan wel geen opvang, Eradus doet toch zijn best om de Oekraïeners zo goed mogelijk te ontvangen. Hekken met doeken eromheen moeten daarbij helpen. "We willen ze zoveel mogelijk privacy bieden. Dat is anders dan een sporthal met alleen maar stretchers.”

Er melden zich veel vrijwilligers die willen helpen. “Daar zijn we superblij mee, maar de komende dagen zijn we vooral druk met de opvang van de mensen. Als we niets laten horen, is dat niet bewust. Wij zijn eigenlijk een maatschappelijke opvang. Dit is een nieuwe vraag die we nog nooit hebben gehad.”

Thijs Eradus, Springplank040 (foto: Rogier van Son)
Thijs Eradus, Springplank040 (foto: Rogier van Son)
Er moet nog flink geklust worden voor de vluchtelingen uit Oekraïne terecht kunnen in het Microlab (foto: Rogier van Son)
Er moet nog flink geklust worden voor de vluchtelingen uit Oekraïne terecht kunnen in het Microlab (foto: Rogier van Son)
In het Microlab in Eindhoven vindt vanaf vrijdag de eerste opvang plaats (foto: Niels Braat).
In het Microlab in Eindhoven vindt vanaf vrijdag de eerste opvang plaats (foto: Niels Braat).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.