Geen Bitcoins maar Fitcoins voor jongeren als ze meer gaan bewegen
Twee scholen voor voorgezet onderwijs in Oosterhout zijn vol enthousiasme aangehaakt. Sinds deze week hebben ze de Fitcoin ingezet om jongeren aan het bewegen te krijgen. Waarom? “Omdat slechts één op de vier jongeren voldoet aan de minimale bewegingsrichtlijn per week”, aldus de gemeente. Wat die richtlijn is? Voor de leeftijdscategorie van 4 tot en met 18 jaar is dat elke dag een uur flink bewegen.
"Driehonderd leerlingen hebben de app direct gedownload en zijn deelnemer geworden.”
De gemeente heeft het bedrijf It’s My Life ingeschakeld om de Oosterhoutse jongeren toch in beweging te krijgen. “Inmiddels gebruiken 150 bedrijven en of scholen onze Fitcoin-app”, vertelt bedenker René Sielhorst.
“Dat zijn 15.000 deelnemers, onder wie nu ook leerlingen van Oosterhoutse scholen. Bij de lancering van de app op de middelbare school ‘Het Curio’ hebben ruim driehonderd leerlingen de app direct gedownload en zijn deelnemer geworden.”
“De prijs van de gezonde soep was 1 Fitcoin."
“De leerlingen van De Zwaaikom en Curio Effent hebben van ons een code gekregen, waarmee ze zich kunnen aanmelden bij de app”, vertelt Simone Maas van de gemeente Oosterhout. “Na aanmelding en koppeling met bijvoorbeeld een stappenteller registreert de app de hoeveelheid en duur van de bewegingen. Meer bewegen betekent meer digitale Fitcoins verzamelen.”
“De gespaarde Fitcoins kunnen ze weer inwisselen. Een kwartiertje fietsen is al goed voor 1 Fitcoin”, vertelt René Sielhorst. In Oosterhout werden de eerste bij elkaar gesporte Fitcoins – na de sportles – vooral omgezet in een Bubble Tea. “Maar, op scholengemeenschap De Zwaaikom was de gezonde soep in de kantine ook zeer geliefd”, zegt Simone Maas. “De prijs van de gezonde soep was 1 Fitcoin, maar sparen voor waardebonnen van lokale ondernemers kan ook.”
"De naam Fitcoin, was eigenlijk een verspreking."
René Sielhorst deed het idee van de Fitcoin op tijdens een tankbeurt. “Iemand wilde zijn Airmiles inruilen. Volstrekt normaal, maar direct plopte het idee bij mij op om mensen ook te gaan belonen als ze meer bewegen. Dat heeft onder meer geleid tot de ontwikkeling van de Fitcoin-app. Die heeft de laatste twee jaar, tijdens corona, een enorme vlucht genomen.”
“Bedrijven, instellingen scholen nemen een abonnement af”, vertelt Sielhorst. “Met dat abonnement krijgen ze een code waarmee hun deelnemers de Fitcoin-app te mogen gebruiken.” De naam Fitcoin is inderdaad gebaseerd op de Bitcoin. "Dat begon allemaal met een verspreking."