Liveblog

Coronanieuws: 14.865 nieuwe besmettingen in Brabant

11 maart 2022 om 05:49 • Aangepast 14 maart 2022 om 10:35
nl
In dit liveblog hielden we je deze vrijdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Vanaf woensdag extra boosters beschikbaar van Janssenvaccin.
  • Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nauwelijks hoger.
  • Startende ondernemers krijgen toch coronasteun.

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

15.49

Dertig coronatests vertraagd

Bij de verwerking van dertig coronatesten die door de GGD Hart voor Brabant waren afgenomen is begin deze week vertraging opgetreden. Zo kreeg een man, die zich maandag in zijn woonplaats Uden had laten testen, pas donderdag het resultaat te horen. Volgens het bedrijf dat de testen analyseert, Madmulis in Hengelo, is er wat mis gegaan door de carnavalspiek, maar valt de vertraging binnen een toegestane foutmarge.

15.35

Bijna 70.000 positieve coronatests

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft vrijdag 69.215 positieve coronatests geregistreerd, zo'n 5000 minder dan een dag eerder. Daarmee steeg het weekgemiddelde nog licht naar 68.938 positieve tests per dag. Een etmaal geleden lag dit gemiddelde op 68.821. Sinds carnaval en de nieuwe versoepelingen van de coronaregels komen er meer coronabesmettingen bij, na een korte daling.

Het weekgemiddelde stijgt al sinds 28 februari. Vrijdag stijgt het gemiddelde voor het eerst sinds carnavalsmaandag licht. Het RIVM kreeg meldingen binnen over zeventien mensen die zijn overleden aan hun coronabesmetting. Dat de overlijdens nu zijn gemeld, wil niet zeggen dat de overledenen in de afgelopen dag zijn gestorven.

15.20

14.865 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn vrijdag 14.865 nieuwe coronabesmettingen geteld, blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Een dag eerder waren er dat 16.691

Wachten op privacy instellingen...

1

15.11

Startende ondernemers krijgen toch coronasteun

Startende ondernemers die daarvoor eerder nog niet in aanmerking kwamen, krijgen nu toch coronasteun. Het gaat om ondernemers die pas geleden een bedrijf zijn begonnen en in het vierde kwartaal van 2021 of het eerste kwartaal van dit jaar door de coronamaatregelen zijn beperkt in hun bedrijfsactiviteiten. Het kabinet stelt daarvoor 35 miljoen euro beschikbaar.

15.01

'We hebben niet meer de financiële buffers van voor coronapandemie'

Het kabinet blijft de koopkrachtontwikkeling in de gaten houden, maar kan niet beloven dat het nog meer compensatie kan bieden als de prijzen blijven stijgen. De financiële buffers die Nederland in de jaren voor de coronacrisis had opgebouwd, zijn er niet meer zo waarschuwt minister van Financiën en vicepremier Sigrid Kaag na afloop van de wekelijkse ministerraad. Het kabinet heeft 2,8 miljard euro uitgetrokken om de ergste pijn van de sterk gestegen energie- en brandstofprijzen te verzachten.

14.22

Vanaf woensdag extra boosters beschikbaar van Janssenvaccin

Mensen die geprikt zijn met het vaccin van Janssen kunnen vanaf woensdag een afspraak maken voor een extra booster. Om medische redenen is dat niet noodzakelijk, zegt minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. Mensen kunnen daarvoor kiezen om meer vrijheden te hebben als ze naar het buitenland reizen.

14.18

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nauwelijks hoger

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is van donderdag op vrijdag nauwelijks gestegen, met vijf. Er liggen nu 1663 coronapatiënten in het ziekenhuis. Maar voor de zesde dag op rij is het aantal opgenomen coronapatiënten dus nog wel omhooggegaan, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Op de intensive cares bevinden zich 160 patiënten met het coronavirus, evenveel als donderdag. Op de verpleegafdelingen bezetten 1503 coronapatiënten een bed, vijf meer dan een etmaal geleden. Op de ic's zijn tussen donderdag en vrijdag 21 nieuwe coronapatiënten opgenomen, op de verpleegafdelingen 234.

Van de opgenomen patiënten die positief zijn getest op het coronavirus is een deel om een andere reden opgenomen in het ziekenhuis. Na het doen van een coronatest bleek dat ze positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of vanwege het coronavirus zijn opgenomen.

12.25

Een op drie werknemers weg bij volledige terugkeer naar kantoor

Als bedrijven werknemers verplichten weer de hele werkweek naar kantoor te komen, dan gaat een op de drie werknemers op zoek naar een andere baan. Dat is een van de uitkomsten van de nieuwste Monitor Hybride Werken van telecombedrijf KPN. Daarnaast wil 85 procent van de werknemers zelf kunnen bepalen op welke dagen ze naar kantoor komen. Haast veertig procent vindt het momenteel nog niet nodig om alweer naar kantoor te gaan, maar voelt zich gedwongen omdat collega's wel gaan.

11.45

Aantal coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen licht gedaald

Het aantal nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen is licht gedaald. In de ziekenhuizen lagen vrijdagochtend 260 mensen met het coronavirus, 25 minder dan gisteren. Dat maakte het ROAZ vrijdagochtend rond elf uur bekend. In totaal zijn de afgelopen 24 uur veertig nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Er zijn vier patiënten het voorbije etmaal overleden.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
11.00

Aantal reizigers Schiphol op ruim de helft van voor coronapandemie

Het aantal reizigers op Schiphol lag in februari op ruim de helft van het aantal van voor de coronacrisis. De luchthaven werd wel door veel meer passagiers gebruikt dan in februari vorig jaar. In totaal reisden er afgelopen maand 2,7 miljoen passagiers van, naar of via de luchthaven. In februari 2020, vlak voor de uitbraak van de coronapandemie, verwerkte Schiphol nog 4,7 miljoen passagiers. In februari 2019 waren dat er 4,8 miljoen. Vorig jaar in februari zakte dat aantal tot 500.000 reizigers.

10.05

Eiwitvaccin Novavax vanaf maandag beschikbaar

Mensen die liever niet gevaccineerd worden met een vaccin van BioNTech/Pfizer, Moderna of Janssen kunnen vanaf maandag terecht voor een prik van Novavax. Dat vaccin werkt op basis van eiwitten, in plaats van mRNA. Ze kunnen vanaf deze vrijdag een afspraak maken met de GGD, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het kabinet heeft nog altijd de voorkeur om te vaccineren met mRNA-vaccins. Daarom vraagt de GGD mensen die een prik van Novavax willen expliciet toestemming te geven. Het vaccin is niet beschikbaar op alle GGD-locaties.

09.45

Bevrijdingsfestivals 2022 weer met publiek

De veertien Bevrijdingsfestivals kunnen na twee alternatieve edities dit jaar weer doorgaan met publiek. De festivals bieden op Bevrijdingsdag een gevarieerd programma met meer dan driehonderd optredens en inhoudelijke activiteiten. Naast optredens van de Ambassadeurs van de Vrijheid Suzan & Freek, Duncan Laurence, Fresku en Donnie, besteden de festivals veel aandacht aan de actuele ontwikkelingen in Oekraïne. In Brabant is er een Bevrijdingsfestival in Den Bosch.

03.30

OMT bespreekt coronasituatie in aanloop naar 'weegmoment'

Het Outbreak Management Team (OMT) bespreekt de stand van zaken rond het coronavirus. De deskundigen komen bijeen in aanloop naar het volgende 'weegmoment', zoals het kabinet dat noemt. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) kondigde tijdens zijn vorige persconferentie aan dat dit op 15 maart is, dus volgende week dinsdag.

Volgens ingewijden wil het kabinet per 23 maart af van de belangrijkste coronamaatregelen. De meest ingrijpende maatregelen waar mensen zich nu nog aan moeten houden zijn de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en de testverplichting bij grote binnenevenementen. Mondkapjes in vliegtuigen blijven naar verwachting wel nog verplicht, omdat daar in Europees verband afspraken over zijn gemaakt.

De agenda van de experts die het kabinet adviseren over de virusbestrijding wordt nooit op voorhand bekendgemaakt. Sinds enige tijd worden de adviezen die het OMT geeft wel eerder naar buiten gebracht dan de besluiten die het kabinet over de coronamaatregelen neemt. Het vorige kabinet publiceerde steevast eerst de beslissingen en dan pas de adviezen die eraan ten grondslag lagen.

02.00

Nog steeds is de helft van de volwassenen te zwaar

De helft van de volwassenen in Nederland had vorig jaar overgewicht. Dit is evenveel als bij de invoering van het Nationaal Preventieakkoord in 2018, waarmee onder meer overtollige kilo's moeten worden bestreden. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2021 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met het RIVM, het Trimbos-instituut en expertisecentrum Pharos.

De overheid en zeventig maatschappelijke organisaties willen met het Preventieakkoord niet alleen bereiken dat mensen minder zwaar zijn, maar ook dat ze vaker nee zeggen tegen sigaret en borrel. Roken en problematisch alcoholgebruik onder volwassenen moet in 2040 zijn gedaald naar 5 procent, overgewicht naar 38 procent en ernstiger obesitas naar 7,1 procent.

01.00

CBS: ziekteverzuim in vierde kwartaal verder toegenomen

Het ziekteverzuim van werkend Nederland is in het vierde kwartaal van 2021 fors toegenomen. Het gaat om het hoogste verzuimpercentage in twintig jaar in die tijd van het jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het statistiekbureau geeft geen verklaring maar het coronavirus is waarschijnlijk een van de oorzaken.

Het ziekteverzuim van werknemers was in het laatste kwartaal van vorig jaar 5,4 procent. Omdat het percentage altijd een seizoenspatroon vertoont, worden de cijfers vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. In het eerste coronajaar was het percentage nog 4,9 procent. Volgens het CBS was de toename tussen twee slotkwartalen van een jaar nooit eerder zo groot.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!