Ireen Wüst sluit haar carrière af met vierde plaats op 1500 meter

12 maart 2022 om 14:45 • Aangepast 14 maart 2022 om 11:16
nl
Ireen Wüst heeft bij de wereldbekerfinale in Heerenveen haar laatste race afgesloten met een vierde plaats. De 35-jarige schaatsster uit Goirle kwam in een vol Thialf op de 1500 meter tot 1 minuut en 54,77 seconden. De zege ging naar de Japanse Miho Takagi in 1.53,32.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Het was de laatste wedstrijd voor de zesvoudig olympisch kampioene, de meest succesvolle Nederlandse schaatsster ooit. Onder luid applaus van het publiek in Thialf werd Wüst bij de start aangekondigd. Met nog meer applaus en een staande ovatie van het publiek reed ze na haar rit over het ijs. Later op de middag krijgt Wüst nog een officieel afscheid.

Op de Olympische Spelen in Beijing klopte Wüst Takagi in de strijd om het goud, net zoals ze dat vier jaar eerder deed op de winterspelen van Pyeongchang. In Heerenveen was de Japanse Wüst te snel af na een razendsnelle start. Die voorsprong hield Takagi de hele race vol. Ze won daarmee ook het klassement van de wereldbeker op de 1500 meter.

Gouden slot
Bij de wereldbekerfinale in 2006 in Thialf won Wüst voor het eerst een wereldbekerrace over 1500 meter. Er volgden er nog 24 maar vooral werd ze vijf keer wereldkampioen op die afstand en won ze op vijf opeenvolgende Spelen een medaille op de schaatsmijl, waarvan drie keer goud.

Met het prolongeren van haar olympische titel op de 1500 meter in Beijing had Wüst haar schaatscarrière al van een gouden slot voorzien. In totaal veroverde ze dertien olympische medailles: zes keer goud, vijf keer zilver en twee keer brons. Ook werd ze zeven keer wereldkampioen allround en vijf keer Europees kampioen allround.

LEES OOK: Einde van tijdperk Wüst: 'Hardwerkende topsporter met een superfocus'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!