Pieter maakte een app voor vluchtelingen, maar niet alleen voor Oekraïners

12 maart 2022 om 20:00 • Aangepast 14 maart 2022 om 11:30
nl
Pieter Rambags uit Goirle heeft heel veel ellende meegekregen. Hij hoorde hartverscheurende verhalen uit Syrië en Eritrea, maar nu ook uit Oekraïne. "Daar wilde ik iets mee doen. Dus heb ik mijn eigen app ontwikkeld, om vluchtelingen te kunnen helpen."
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

Hoewel hij de app bedacht om vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten te helpen, komt het nu vooral in de belangstelling te staan door de oorlog in Oekraïne. "Ik was er al ver van tevoren mee bezig. Het stomme is dat zoiets moet gebeuren, om te laten blijken dat deze app echt nodig is", legt Rambags uit.

"Ik heb verhalen gehoord over verkrachtingen, onderdrukking en mensensmokkel."

Van huis uit is hij namelijk IT'er en reist al jarenlang de wereld over. "Ik ben nu al zeven jaar actief voor vluchtelingen en in Goirle heb ik vluchtelingenwerk opgezet. Daar heb ik veel verhalen gehoord. Over verkrachtingen, onderdrukking en mensensmokkel. Concentratiekampen in Libië en andere mensonterende verhalen. Die verhalen hebben me nooit meer losgelaten."

Desondanks is Rambags zijn vertrouwen in de mens nooit verloren. Hij is ervan overtuigd dat de meeste mensen deugen en wil anderen helpen om een stap in de goede richting te zetten. "Ik hoor vaak om me heen dat iemand wel iets bij wil dragen, maar niet goed weet hoe. En dat is waar mijn werk in beeld komt." Met zijn databedrijf maakte hij een app, RefugeeFriend. "Daarmee wil ik de goede mensen aan het werk zetten. Ons hart laten spreken."

In de app kun je je opgeven als helper of iemand die hulp zoekt. Een helper kan bijvoorbeeld aangeven welke faciliteiten hij in huis heeft, om een vluchteling te helpen. Dat kan zijn een overnachting of transport, maar ook sanitair, medische hulp of voedsel. Via WhatsApp komen de helper en hulpzoekende met elkaar in contact.

Het idee komt door de oorlog in Oekraïne in een stroomversnelling. "We waren amper live, of ik kreeg al een bericht van een Oekraïense vrouw. Dat is heel bijzonder. Er wordt nu al veel gebruik van gemaakt, met zo'n 101 pinnetjes op de kaart."

"Het onderscheid tussen vluchtelingen, daar kots ik van."

Enerzijds is dat fijn, anderzijds brengt dat ook wat frustratie bij de ontwikkelaar naar boven. "Het is wel frustrerend dat er ook mensen zijn die alleen Oekraïners willen helpen, maar geen andere vluchtelingen van een andere afkomst. Dat onderscheid, daar walg ik van", zegt hij. "Ieder mens hoort gelijk aan elkaar te zijn. Zo'n app moet voor iedereen die hulp nodig heeft, hulp kunnen bieden. En niet pas als het zich binnen Europa afspeelt."

Pieter Rambags vertelt studenten over zijn app (privéfoto).
Pieter Rambags vertelt studenten over zijn app (privéfoto).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!