Sjoerd en Oleg rijden met een bus vol hulpgoederen richting Oekraïne - Omroep Brabant
Video

Sjoerd en Oleg rijden met een bus vol hulpgoederen richting Oekraïne

14 maart om 08:00 • Aangepast 14 maart om 11:59
nl
Wachten op privacy instellingen...
In een loods in Vught staan tientallen dozen op elkaar gestapeld. Alles is verzameld om de mensen in Oekraïne te helpen. De vrienden Oleg Babych en Bosschenaar Sjoerd Meijers zijn druk bezig met de laatste voorbereidingen. Dan vertrekken ze, met een bus vol, richting de grens van Slowakije en Oekraïne.
Profielfoto van Lola Zopfi
Geschreven door
Lola Zopfi

Tientallen vrijwilligers staan samen met Oleg en Sjoerd zondagmiddag in de loods nog de laatste spullen te sorteren. Dozen vol met eten, kleren, medicijnen: alles staat netjes bij elkaar. Oleg en Sjoerd lopen ondertussen druk heen en weer. "Laten we eerste de kleine rugzakken inladen", stelt Sjoerd voor. Samen tillen ze de spullen één voor één in de bus van Oleg. Hij is dankbaar dat er zo veel wordt gedaan. "Mijn vrienden zijn nog in Oekraïne. Ik ben blij dat we kunnen helpen zo. Het is heel belangrijk dat ze goede spullen krijgen."

"We weten niet precies hoelang we erover gaan doen, maar ik zie het wel. Ik wil graag iets doen om te helpen."

Oleg woont nu in Nederland, zo heeft hij Sjoerd leren kennen. De twee zijn een tijdje huisgenoten geweest. "Oleg heeft een grote bus, dus we kwamen al snel op het idee om daarmee spullen te brengen", legt Sjoerd uit. "We geven de spullen af aan een groep vrouwen", vertelt Oleg. "Zij kunnen namelijk nog bij de grens komen, de mannen in Oekraïne mogen dat nu niet."

Sjoerd vult hem aan: "Vrienden van Oleg hebben aangegeven wat ze allemaal nodig hebben. De vrouwen zorgen dat het op de juiste plek terecht komt."

De grensovergang waar Sjoerd en Oleg de spullen heenbrengen, ligt dicht bij Lviv, waar al explosies gehoord zijn. Toch maakt Sjoerd zich geen zorgen. "We weten niet precies hoelang we erover gaan doen, maar ik zie het wel. Ik wil graag iets doen om te helpen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.