Coronanieuws: 7363 nieuwe besmettingen in Brabant, laatste liveblog - Omroep Brabant
Liveblog

Coronanieuws: 7363 nieuwe besmettingen in Brabant, laatste liveblog

15 maart om 14:06 • Aangepast 16 maart om 08:01
nl
In dit liveblog hielden we je ruim twee jaar op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 7363 nieuwe besmettingen in Brabant.
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren dinsdagochtend 338 coronapatiënten opgenomen.
  • De afgelopen 24 uur zijn 56 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, zes overleden.
  • Peiling: honderden ic-medewerkers gestopt tijdens coronacrisis

Dit coronaliveblog is gesloten – en wel voor onbepaalde tijd. Na ruim twee jaar stopt Omroep Brabant na vandaag met het bijhouden van een coronaliveblog.

Mocht er weer aanleiding toe zijn, dan wordt het liveblog weer geopend. Bedankt voor het lezen.

Liveblog

22.34

Ruim 800.000 door Nederland gedoneerde coronavaccins vernietigd

Ruim 800.000 door Nederland gedoneerde coronavaccins zullen worden vernietigd omdat andere landen er geen behoefte meer aan hebben, zo blijkt dinsdag uit een Kamerbrief van coronaminister Ernst Kuipers. "Veel landen geven aan voldoende Covid-19-vaccins op voorraad te hebben om de komende periode aan de nationale vraag te kunnen voldoen."

De vraag naar vaccins, vooral die met een kortere houdbaarheid, is volgens Kuipers door deze voorraad sterk verminderd. "Waar voorheen de beschikbaarheid van vaccins het grootste knelpunt was, is dat nu de absorptiecapaciteit van ontvangende landen."

16.25

Ruim 178.000 mensen hebben tweede boosterprik gehaald

Iets meer dan 178.000 mensen hebben tot nu toe een tweede boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag voor het eerst met cijfers over die vaccinatieronde. Ruim een week geleden werden de eerste herhaalboosters gegeven.

Ongeveer 2,1 miljoen mensen van 70 jaar en ouder, ongeveer 133.000 mensen met een ernstige immuunstoornis, 15.000 volwassenen met het syndroom van Down en een onbekend aantal bewoners van verpleeghuizen komen ervoor in aanmerking.

Het kabinet heeft besloten om de extra ronde te houden, omdat de versoepeling van coronaregels leidde tot een nieuwe toename van het aantal besmettingen. Deze groepen lopen het meeste risico als ze het virus oplopen.

15.40

7363 nieuwe besmettingen in Brabant

Er zijn in de afgelopen 24 uur 7363 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd in Brabant. Dat zijn er meer dan gisteren, want toen waren er 7127 besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
15.29

Aantal coronagevallen onder ouderen loopt snel op

Het coronavirus gaat momenteel vooral rond onder ouderen. Het aantal positieve tests in die groepen stijgt snel. Bij jongeren daalt het aantal besmettingen juist, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het coronavirus werd in de afgelopen week vastgesteld bij iets meer dan 9000 tachtigers. Dat is twee keer zo veel als de week ervoor, toen bijna 4500 tachtigers positief testten.

Bij zeventigers stijgt het aantal coronagevallen met 86 procent en bij 90-plussers met 82 procent. Ook onder zestigers is een toename te zien. Het aantal bevestigde besmettingen in die groep nam met 48 procent toe. Bij twintigers daalt het aantal coronagevallen juist met bijna 35 procent ten opzichte van vorige week, en bij tieners zakt het aantal positieve tests met bijna een kwart.

15.18

Aantal coronagevallen vlakt landelijk af, druk op ziekenhuizen neemt toe

Het aantal coronagevallen stijgt niet meer in Nederland. In de afgelopen week zijn iets minder besmettingen vastgesteld dan in de week ervoor. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt wel. Ook het aantal sterfgevallen is toegenomen, maar dit kan komen door nameldingen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen zeven dagen 429.252 positieve tests.

Dat is zo'n 2 procent minder dan de week ervoor. Ziekenhuizen krijgen het wel steeds drukker. In de afgelopen week belandden 1545 mensen met corona onder de leden in het ziekenhuis. Dat is 14 procent meer dan een week eerder, toen er (na correctie) 1356 ziekenhuisopnames waren. Sommige mensen zijn niet vanwege de coronabesmetting opgenomen, maar met andere klachten. Bij opname bleek toevallig dat ze besmet waren.

Als die mensen niet worden meegeteld waren er 1229 opnames, 21 procent meer dan de week ervoor. Van de 1545 opgenomen mensen belandden 91 op de intensive care, en dat is een fractie hoger dan de week ervoor. Het RIVM registreerde in de afgelopen week 104 sterfgevallen, aanzienlijk meer dan de 56 een week eerder, maar dit zou kunnen komen door verlate meldingen.

14.03

Kabinet denkt na over afschaffen GGD-test

Het kabinet kijkt of het nog nodig is om na een positieve zelftest ook nog een coronatest bij de GGD te doen. "Het is nu nog te vroeg", zegt zorgminister Ernst Kuipers, maar het kabinet wil op een later moment mogelijk af van de teststraten. Zo'n test bij de GGD wordt nu nog gebruikt "om zicht te houden op de verspreiding van het virus", zegt Kuipers. "En daar zijn ondertussen ook andere mogelijkheden voor".

13.00

Kabinet versoepelt verder: alle coronamaatregelen verdwijnen

Het kabinet heeft besloten de coronamaatregelen verder te versoepelen. Zowel het gebruik van het mondkapje in het openbaar vervoer, het thuiswerkadvies en het gebruik van het coronatoegangsbewijs verdwijnen. Ook hoeft in het onderwijs niet meer twee keer per week getest te worden. Wel blijven basisadviezen intact, zoals regelmatig handen wassen, afstand houden waar mogelijk en het goed ventileren.

11.08

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren dinsdagochtend 338 coronapatiënten opgenomen. Dat maakte het ROAZ dinsdagochtend rond elf uur bekend. Maandag waren dit er 323. De afgelopen 24 uur zijn 56 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 47 coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Eén werd overgeplaatst en zes coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

09.20

Onderzoek: onlineverkopen flink toegenomen in tweede coronajaar

Nederlanders hebben vorig jaar flink meer online geshopt dan een jaar eerder. Net als in het eerste coronajaar werd de groei aangewakkerd door de coronalockdowns waarin fysieke winkels hun deuren gesloten moesten houden. Volgens onderzoek in opdracht van onder meer brancheorganisatie Thuiswinkel.org heeft dit ervoor gezorgd dat bijna eenderde van de totale bestedingen van consumenten vorig jaar online plaatsvond.

09.17

Peiling: honderden ic-medewerkers gestopt tijdens coronacrisis

Tijdens de coronacrisis zijn honderden intensive care-medewerkers ander werk gaan doen. Gemiddeld stopte per ziekenhuis vijftien procent van het ic-personeel tijdens de pandemie, meldt vakblad Zorgvisie op basis van een peiling onder Nederlandse ziekenhuizen. Daarvan deden er 29 mee. Volgens Zorgvisie ging een klein deel van de vertrokken icers met pensioen, maar was voor de meesten de werkdruk te hoog. Door het grote verloop is bij diverse ziekenhuizen de ic-capaciteit nu kleiner dan voor de coronacrisis.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
05.35

China rapporteert meer dan 5000 nieuwe coronagevallen

China rapporteerde dat er maandag 5280 nieuwe coronagevallen zijn bijgekomen. De omikronvariant is verantwoordelijk voor de toename in coronazieken in het land. Drieduizend van de nieuwe gevallen werden geregistreerd in de noordoostelijke provincie Jilin, waar vorige week een lockdown werd ingesteld voor de negen miljoen inwoners van de provinciehoofdstad Changchun. Inmiddels moeten in totaal 30 miljoen Chinezen op verschillende plekken in het land in lockdown.

03.30

Corona-opleving lijkt voorbij, aantal positieve tests is stabiel

Ongeveer een maand geleden versoepelde het kabinet de coronamaatregelen. Vlak voor carnaval ging de horeca open. Kort daarna begon het aantal positieve tests te stijgen, zoals verwacht. Na twee weken lijkt die opleving voorbij. Het aantal bevestigde besmettingen stabiliseert zich. Vorige week meldde het RIVM 439.775 nieuwe gevallen in zeven dagen tijd. In de zes dagen na de laatste update kwamen ruim 375.000 besmettingen aan het licht. Daarmee zou het weekcijfer kunnen uitkomen op 430.000 tot 450.000.

03.30

Kabinet buigt zich over afschaffen laatste coronaregels

Het kabinet buigt zich dinsdag over het afschaffen van vrijwel alle nog geldende coronaregels. Rond het middaguur komt de ministersploeg bijeen om formeel een besluit te nemen, maar aannemelijk is dat er verdere versoepelingen aangekondigd zullen worden. Die gaan dan volgende week dinsdag in. De regels waren de laatste weken al niet zo streng meer. De versoepelingen worden daarom niet bekendgemaakt in een grote persconferentie, maar tijdens een persmoment in het ministerie van Algemene Zaken.

Ernst Kuipers (foto: Jeroen Lumelet/EPA).
Ernst Kuipers (foto: Jeroen Lumelet/EPA).
03.30

Man die tweet stuurde over galg voor minister Hugo de Jonge staat terecht

Bij de politierechter in Amsterdam staat dinsdagmiddag een 38-jarige man uit Heemskerk terecht vanwege een bedreigend Twitterbericht bij een foto van een galg, gericht aan toenmalig coronaminister Hugo de Jonge. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem voor bedreiging met de dood. De galg was te zien tijdens een demonstratie tegen het coronabeleid op zondag 3 oktober in Amsterdam. Een van de betogers had deze bij zich.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone