Vleesfraudeur Willy Selten moet bijna 85.000 euro aan Staat betalen

15 maart 2022 om 16:31 • Aangepast 22 maart 2022 om 16:28
nl
Vleeshandelaar Willy Selten uit Oss moet bijna 85.000 euro aan de Staat betalen. Dat is volgens de rechtbank in Den Bosch de illegale winst die hij maakte door te frauderen met vlees.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Eerder kreeg Selten al een celstraf opgelegd van 20 maanden. In zijn internationale vleesgroothandel mengde hij goedkoop paardenvlees met duur rundvlees. Hij verkocht dit als puur rundvlees.

Hij fraudeerde met facturen, pakbonnen en schriftelijke verklaringen en gebruikte valse documenten.

1 miljoen euro
Volgens de officier van justitie maakte Selten ruim 1 miljoen euro illegale winst met zijn praktijken. De rechtbank oordeelt anders. Het is door een gebrekkige en deels valse administratie niet mogelijk om na te gaan welke partijen vlees precies 'fout' waren. Hoewel dit aan Selten zelf te wijten is, vindt de rechtbank het onredelijk om de gehele winst van de bedrijven aan te merken als illegale winst.

Het paardenvlees werd namelijk alleen verwerkt in versnipperd vlees zoals hamburgers en het meeste vlees dat van Selten afkomstig was, was niet versnipperd.

Winstmarge
Verder zijn de winstmarges op de verkoop van versnipperd vlees lager dan op onversnipperd vlees, stelt de rechtbank. Die schat de illegale winst dan ook vast op 10 procent van de totale winst. Daar moet de al betaalde belasting nog van worden afgetrokken.

De rechtbank komt dan uit op 94.000 euro, maar omdat de rechtszaak door omstandigheden zo lang duurde, gaat daar tien procent vanaf.

Schandaal
De vleesgroothandel van Selten werd onderzocht nadat in Ierland en het Verenigd Koninkrijk paardenvlees was ontdekt in rundvleeshamburgers. In februari 2013 werden er monsters genomen van producten die waren verkocht als rundvlees. In ruim twintig procent daarvan bleek ook paardenvlees te zitten. Door het schandaal ging Seltens bedrijf op de fles.

Volgens de rechter heeft de vleesgroothandel van Selten in 2011 en 2012 zo'n 336.000 kilo paardenvlees ingekocht en vermengd met rundvlees. De Ossenaar heeft altijd verklaard dat er geen sprake was van opzet, maar van een fout in de administratie.

LEES OOK:

Vleeshandelaar Willy Selten krijgt 20 maanden cel in hoger beroep na fraude met paardenvlees

Vleesfraudeur Willy Selten overvallen in zijn huis in Dessel, daders vluchten met geld en Mercedes

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!