Ouders krijgen te horen dat kinderopvang stopt: 'Tranen hebben gevloeid'

16 maart 2022 om 13:11 • Aangepast 17 maart 2022 om 12:32
nl
Ouders met kinderen bij NummerEen Kinderopvang in de Kempen werden dinsdagavond wel heel onaangenaam verrast. Vanwege een drastisch tekort aan personeel heeft NummerEen besloten om al per maandag 9 mei, direct na de meivakantie, een aantal locaties en groepen te sluiten. "Met veel pijn in ons hart, maar we zijn op een punt gekomen dat we rigoureus moeten handelen."
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

Dat kinderopvanglocaties worstelen met aanhoudende personeelstekorten is al lang geen nieuws meer. Na de malaise door de coronacrisis betekent het sluiten van groepen en locaties en bijbehorende onzekerheid bij ouders wel een nieuw dieptepunt.

"De tranen hebben rijkelijk gevloeid."

Maar, zo benadrukt NummerEen, het kan niet anders meer. De kinderopvangorganisatie, met zo'n 280 medewerkers en bijna 40 locaties in onder meer Veldhoven, Reusel, Bladel en Eersel, komt naar eigen zeggen tientallen werknemers te kort om de roosters te vullen.

Om het voor het resterende personeel nog enigszins werkbaar te houden, ziet NummerEen vooral in de kleinere dorpen als Luyksgestel, Casteren en Knegsel geen oplossing meer anders dan het drastisch terugschroeven of zelfs helemaal beëindigen van vooral voor- en naschoolse opvang. Het besluit treft ongeveer 200 kinderen. Dat is zes procent van de 3500 kinderen die NummerEen opvangt.

“We realiseren ons volkomen dat we ouders voor een zeer vervelende situatie plaatsen", schrijft NummerEen. “We hebben er echt alles aan gedaan om dit te voorkomen. Dit is een stap waarvan wij ons nooit hebben voorgesteld die ooit te moeten nemen en het stemt ons ook oprecht verdrietig."

Volgens woordvoerster Ninke Hoppenbrouwers is het personeel van NummerEen maandagavond en dinsdag ingelicht over het besluit. "De tranen hebben rijkelijk gevloeid", zegt Hoppenbrouwers.

"Natuurlijk zijn er ook ouders die boos zijn."

Ouders hebben dinsdagavond een bericht ontvangen met de specifieke gevolgen voor de locatie waar hun kinderen opvang krijgen. “Die zijn per locatie anders", aldus Hoppenbrouwers. “Sommige ouders weten daardoor meteen dat de buitenschoolse opvang voor hen ophoudt, maar de ouders die te maken krijgen met het verkleinen van de groepsgrootte, moeten dat de komende dagen nog te horen krijgen. Die zitten nog even in het ongewisse.”

De reacties zijn daardoor gemengd. “Sommigen proberen echt mee te werken en geven aan hun contract eerder te beëindigen om ruimte te maken, maar natuurlijk zijn er ook ouders die boos zijn. Dat begrijpen we, want het betekent nogal wat. Dit valt ze rauw op hun dak en daar gaat nu ook al onze aandacht naar uit.”

Over de duur van de maatregelen is nog veel onduidelijk. NummerEen verwacht aan dat deze minimaal voor de rest van 2022 zullen gelden. “Ondertussen gaan we keihard door met opleiden en werven van nieuwe pedagogisch professionals. We gaan er nu dan ook van uit dat we begin 2023 het aanbod weer kunnen gaan uitbreiden. Maar we moeten vooral ook realistisch zijn. Als we in de afgelopen jaren iets hebben geleerd, is het wel dat niets zeker is.”

Omroep Brabant is op zoek naar ouders die door de maatregel van NummerEen in problemen komen. Geldt dit voor jou? Mail ons.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!