Video

Breda blijft VVD-bolwerk, CDA verliest flink

17 maart 2022 om 00:37 • Aangepast 18 maart 2022 om 09:24
nl
De VVD blijft veruit de grootste partij in Breda. Er is weliswaar een licht verlies, maar de partij heeft ruim 23 procent van de stemmen binnengehaald, goed voor tien zetels. Nu heeft de partij er nog elf. Nieuwkomer Partij voor de Dieren heeft een knappe start gemaakt en haalt ruim vijf procent van de stemmen.
Profielfoto van Marielle Bijlmakers
Geschreven door
Marielle Bijlmakers

Dit bericht is geschreven voor de verdeling van de restzetels. De definitieve uitslag kan donderdag dus iets afwijken.

D66 wint zelfs een procentje en wordt de tweede partij in de Parel van het Zuiden. GroenLinks verliest licht en blijft de PvdA nipt voor. Het CDA heeft een schuiver gemaakt. De partij stond op 14,6 procent vier jaar geleden en duikelt naar beneden tot 9,5 procent.

De Partij voor de Dieren is niet de enige nieuwkomer die het goed heeft gedaan. Ook de LPF is van nul naar 3,5 procent gegaan. Forum voor Democratie haalde 2,4 procent van de stemmen binnen. Dat is voor beide partijen genoeg om met één zetel in de raad te komen. PvdD haalt er zelfs twee.

De opkomst in Breda was minder laag dan in veel andere Brabantse gemeenten; 47,4 procent tegen 50 procent bij de verkiezingen vier jaar geleden.

In de video hierboven de reactie van Janneke van Lierop, de lijsttrekker van de Partij voor de Dieren in Breda.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!