'Grootste cocaïnewasserij ooit' in Nederland: 6 jaar cel voor Tilburger

17 maart 2022 om 15:15 • Aangepast 18 maart 2022 om 17:30
nl
Oguz H. uit Tilburg (53) moet zes jaar de cel in voor betrokkenheid bij misschien wel de grootste cokewasserij ooit in Nederland, in het Drentse Nijeveen. Die straf sprak de rechtbank in Amsterdam donderdag uit. Er was twaalf jaar cel geëist. Probleem: Oguz H. verdween kort nadat de politie het lab binnenviel van de radar en hij is sindsdien spoorloos.
Profielfoto van Sven de LaetProfielfoto van ANP
Geschreven door

Het in augustus 2020 opgerolde lab - ontdekt in een manege - werd toen omschreven als de grootste cocaïnewasserij die ooit in Nederland is aangetroffen. Volgens het Openbaar Ministerie had het lab zo'n enorme capaciteit, dat een jaaropbrengst ruim 2,1 miljard euro zou zijn.

In de korte tijd dat het draaide, zou het goed zijn geweest voor dagomzetten van 3 tot 5 miljoen euro.

Om cocaïne te smokkelen, wordt het vaak opgelost in kleding of karton. In een wasserij worden die materialen 'gewassen' in een zure oplossing. Door de chemische reactie die ontstaat, komt de cocaïne weer vrij als vaste stof.

22.000 kilo cocaïne
In de wasserij lagen tienduizenden liters chemicaliën en ongeveer 100 kilo cocaïnepasta. Bij een inval in Apeldoorn stuitten agenten op nog eens 120.000 kilo steenkool, dat 22.000 kilo cocaïne bevatte.

Drie mannen uit Oudheusden, Tilburg en Sprang-Capelle werden voor hun aandeel gevangenisstraffen tot vijf jaar opgelegd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!