70 Oekraiense kinderen op Bredase basisschool: 'We geven ze veiligheid'

18 maart 2022 om 16:32 • Aangepast 18 maart 2022 om 18:26
nl
70 Oekraïense kinderen die met hun ouders gevlucht zijn voor de oorlog, zitten vanaf volgende week in de schoolbankjes van de Bredase basisschool de Fontein. “We geven ze hier veiligheid en vriendelijkheid en nemen ze daarna rustig mee in de structuur van het onderwijs”, legt leerkracht Marieke Vos uit.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

‘Juf Marieke praat misschien nog wel meer met haar handen, dan in woorden. Na jaren lesgeven aan ‘anderstaligen’ - kinderen die alleen hun moederstaal begrijpen - is die gewoonte erin geslopen. Ze grapt: “Mijn dochter zegt wel eens: mam, kun je ook gewoon praten?”

Al meer dan 25 jaar geeft De Fontein opvang aan anderstaligen en inmiddels zitten er 43 verschillende nationaliteiten bij elkaar in de klas. Die klassen zijn klein, met hooguit 18 leerlingen. In alle rust werken ze bij elkaar aan tafeltjes en spelen in de pauzes uitgelaten op het schoolplein.

Het onderwijs is vooral gericht op Nederlands en spelling. Zodra de leerlingen dat onder de knie hebben stromen ze door naar het reguliere onderwijs. Meestal is dat na ongeveer een jaar.

De Oekraïense kinderen arriveren woensdag in Breda en worden met hun ouders opgevangen in De Koepel. Net zoals de andere kinderen op de school, komen ook zij in een gemengde klas terecht met leeftijdgenoten. “Daarnaast maken we voor Nederlands en spelling aparte groepen op niveau”, legt Marieke Vos uit.

"Je voelt dat ze op je gaan vertrouwen en dat je iets toevoegt en rust brengt."

“We beginnen met de eerste ontvangst en kijken hoe het gaat”, zegt ze over de kinderen die uit het oorlogsgebied verwacht worden. Mocht het nodig zijn dan kunnen ze speltherapie krijgen, maar uit ervaring weet Marieke Vos inmiddels dat leerlingen elkaar ook opvangen. “Ze hebben allemaal in hetzelfde schuitje gezeten, zijn verhuisd naar een ander land en moesten helemaal alleen opnieuw beginnen in een vreemde klas, dus ze hebben heel veel begrip voor elkaar.”

Ze vertelt ook: “Je geeft ze onderwijs, maar ondertussen voel je ook dat ze op je gaan vertrouwen en dat je iets toevoegt en rust brengt.”

Om ruimte te maken voor de zeventig nieuwe leerlingen die volgende week verwacht worden, hebben de leerkrachten hun koffiekamer opgegeven en de bibliotheek ingericht als klaslokaal. Ondanks een algemeen nijpend lerarentekort in Nederland heeft directeur Rooimans van De Fontein er alle vertrouwen in dat ze genoeg extra personeel kan vinden. “Er hebben zich al gepensioneerden gemeld die vroeger in het onderwijs hebben gewerkt, maar er zijn ook mensen die extra uren willen werken of die als vrijwilliger aan de slag willen.”

De Fontein in Breda is al 25 jaar opvangschool voor anderstaligen (foto: Tonnie Vossen)
De Fontein in Breda is al 25 jaar opvangschool voor anderstaligen (foto: Tonnie Vossen)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!