Video

Veertigste 80 van de Langstraat 2 jaar te laat: 'Máxima is al uitgenodigd'

22 maart 2022 om 19:00 • Aangepast 23 maart 2022 om 09:36
nl
De jubileumeditie van de 80 van de Langstraat moest door corona twee keer worden uitgesteld. Dit jaar gaat de veertigste Kennedymars door de Langstraat wél door. De inschrijving voor de wandeltocht is geopend en de aanmeldingen stromen al binnen. "We rekenen op duizenden deelnemers", vertelt Tijs van Beurden, voorzitter van het wandelevenement. We hebben koningin Máxima uitgenodigd om op zaterdagavond 10 september het startschot te lossen."
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

De organisatie heeft de uitnodiging serieus aangepakt: "Bij het hof hebben we alweer een tijd geleden een officieel en goed beargumenteerd verzoek ingediend. Nu is het afwachten."

De 80 van de Langstraat is een wandeltocht over 80 kilometer, die binnen 20 uur gelopen dient te worden. Daarmee is het een van de Kennedymarsen die in Nederland worden gelopen, genoemd naar president John F. Kennedy die vond dat iedere gezonde Amerikaan deze afstand moest kunnen lopen.

"Mede door corona zijn we veel vrijwilligers kwijtgeraakt."

"Het is een evenement dat niet zonder vrijwilligers kan", vertelt Tijs. "Mede door corona zijn we veel vrijwilligers kwijtgeraakt. Veel mensen zijn in die tijd iets anders gaan doen. We hebben rond de 750 vrijwilligers nodig, maar we zitten nu op 600 mensen die mee willen helpen. Via publiciteit hopen we nog vrijwilligers te vinden. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld een doorgangspost adopteren en daar hun personeel inzetten", aldus Van Beurden.

Door corona zijn mensen veel meer gaan wandelen én dat hebben ze ook in de gaten bij de organisatie van de 80. "We onderzoeken of we ook een tocht kunnen uitzetten over 40 kilometer. Op die manier willen we tegemoetkomen aan mensen die door corona zijn gaan wandelen, maar 80 kilometer nog te ver vinden."

"Mensen schrijven ons dat hun geliefde door corona is weggevallen."

De pandemie van de afgelopen twee jaar heeft er helaas ook voor gezorgd dat sommige lopers zijn overleden. "We krijgen mails van mensen waarin ze schrijven dat hun geliefde door corona is weggevallen, maar dat ze als herinnering aan hem of haar graag een stuk van het traject willen lopen. De 80 in estafettevorm", vertelt Tijs.

"We willen die mensen graag tegemoetkomen, daarom gaan we een soort van loopbanden plaatsen op het Raadhuisplein in Waalwijk. Op die manier kunnen mensen, individueel of als groep, een stuk van het parcours afleggen als nagedachtenis. We maken het ook nog mogelijk dat ze live gevolgd kunnen worden bij hun estafetteherdenkingstocht. Er bestaat echt behoefte aan."

"De kosten zijn nog onzeker, omdat alles duurder is geworden."

Omdat het de jubileumeditie is, rekent de enthousiaste voorzitter op ongeveer 4000 deelnemers. "Dat is ook wel het maximum", vertelt hij. "De kosten voor het organiseren van een editie ramen we op zo'n 150.000 euro", vertelt Tijs. "Maar dat bedrag is nog onzeker omdat alles duurder is geworden. Maar, we gaan ervoor. Want, de 80 van de Langstraat gaat dit jaar wél door."

De 80 van de Langstraat gaat dit jaar wél door
De 80 van de Langstraat gaat dit jaar wél door

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.