Video

Man verliest been bij ongeluk op de kermis: werkstraf en boete geëist

22 maart 2022 om 18:15 • Aangepast 23 maart 2022 om 09:42
nl
Een man is twee jaar geleden zijn been kwijtgeraakt bij een ongeluk met de kermisattractie Deca Dance. Kermisexploitant Frank Vale uit Bergen op Zoom moest zich dinsdag verantwoorden voor de rechtbank in Den Bosch, onder meer omdat hij de attractie niet goed onderhouden zou hebben. "De ergste nachtmerrie die er is”, omschrijft hij het ongeluk. Het Openbaar Ministerie (OM) eist een werkstraf van 120 uur en een boete van 15.000 euro, plus 10.000 euro voorwaardelijk.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Het ongeluk gebeurde op maandag 16 september 2019. Marco van As bezocht met zijn 8-jarige zoon de kermis in Wijchen bij Nijmegen. Samen maakten ze een ritje in de Deca Dance, een snel ronddraaiende attractie. De gondel waarin ze zaten, schoot los en kwam onder een bodemplaat terecht. Van As verloor zijn rechterbeen, zijn linkerknie raakte verbrijzeld en hij raakte gewond aan zijn hoofd. Zijn zoontje brak een pols.

Kermisexploitant Frank Vale was er zelf niet bij toen het gebeurde, zijn zoon beheerde op dat moment de Deca Dance. "Hij belde me in paniek op en schreeuwde: de gondel is afgebroken, papa. Kom alsjeblieft." Binnen een paar minuten was hij er. "Een nachtmerrie", noemt hij het nogmaals.

Het OM liet onderzoek doen naar het ongeluk en besloot Vale te vervolgen. Hem wordt verweten 'zwaar lichamelijk letsel te hebben veroorzaakt door schuld'. Ook heeft hij de attractie volgens het OM niet goed onderhouden en een eerder uitgevoerde reparatie niet gemeld in het logboek.

Het ongeluk gebeurde doordat een arm afbrak waaraan de gondel vastzat. Een vermoeiingsbreuk wordt het genoemd, wat betekent dat de breuk niet in één keer is ontstaan maar langzamerhand steeds erger werd.

"In mijn ogen was de lasser deskundig."

De eigenaar had de Deca Dance eerder dat jaar nog door een lasser laten repareren, omdat hij een scheur had ontdekt in een van de armen. De lasser had uit voorzorg ook de andere armen, waaronder de arm die afbrak, gelast. Maar de lasser ontkent dat laatste in zijn verklaring en zegt dat hij niet zoveel verstand had van kermisattracties.

De lasser had ook geen certificaat. Uit WhatsAppberichten blijkt dat Frank Vale dat wist. Maar hij kon nergens vinden dat dat verplicht was, zo zegt hij. “In mijn ogen was hij deskundig, anders had ik hem de attractie echt niet laten repareren. Dat is achteraf een verkeerde inschatting geweest.”

"Ik kan het niet meer terugdraaien, kon ik dat maar."

Vale vindt zichzelf niet schuldig aan het ongeluk. In zijn ogen had hij de attractie goed onderhouden. Maar dat betekent niet dat het ongeluk niets met hem doet. "We hebben een verschrikkelijke tijd achter de rug. Ik wil absoluut geen slachtofferrol aannemen, want wat er met die mensen is gebeurd is natuurlijk het ergste wat er bestaat. Maar op ons heeft het ook impact gehad. Ik zie mezelf niet als misdadiger", zegt hij.

Inmiddels heeft Frank Vale de attractie niet meer, die heeft zijn zoon overgenomen en vernieuwd. Frank en zijn vrouw hadden daar de kracht niet meer voor. "Ik kan het niet meer terugdraaien, kon ik dat maar. Het is wel bij mijn attractie gebeurd en daar zal ik mee moeten leven."

De rechter vraagt of hij spijt heeft van wat er die avond in september is gebeurd. "Tuurlijk", antwoordt de kermisexploitant. "Als ik had geweten wat ik nu weet, dan had ik wel een andere lasser genomen. Maar dat is achteraf makkelijk, op dat moment was ik er stellig van overtuigd dat hij vakkundig was en dat ik het juiste deed."

LEES OOK: Man moet been missen na ongeluk met kermisattractie, eigenaar geschokt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!