Stef Clement geeft Vuelta-les: 'Zo stel je een wielerploeg samen' - Omroep Brabant
Video

Stef Clement geeft Vuelta-les: 'Zo stel je een wielerploeg samen'

23 maart om 10:22 • Aangepast 23 maart om 15:04
nl
Wachten op privacy instellingen...
Brabant draait langzaam maar zeker warm voor de Vuelta, de Spaanse wielerronde die in augustus onze provincie doorkruist. Op en rond het parcours wordt van alles voorbereid om er een wielerfeest van te maken. En voor basisscholen en vmbo’s is er zelfs een speciaal Vuelta-lespakket samengesteld. Basisschool Lage Weide in Made had dinsdag de primeur, mét een gastles van voormalig profwielrenner Stef Clement.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door

Bijna 70 leerlingen van drie groepen 8 kregen van Clement uitleg over hoe wielerploegen zijn samengesteld en hoe je samen als wielrenners in een treintje elkaar aflost.

"Kinderen zijn het meest eerlijke publiek dat je kunt hebben, dus ik verwacht een kritisch publiek."

"We gaan ploegjes maken met een kopman, knecht, ploegleider, masseur, mecanicien, kok en een perswoordvoerder. Normaal bestaat zo'n wielerploeg uit wel 35 man, maar hier maken we ze wat kleiner", vertelt Clement aan de enthousiaste leerlingen.

De voormalig profwielrenner geniet van zijn gastles. "Kinderen zijn het meest eerlijke publiek dat je kunt hebben, dus ik verwacht een kritisch publiek." Stiekem hoopt hij door alle aandacht rond de Vuelta nog een paar kinderen op de racefiets te krijgen. "De tourstart in Den Bosch in 1996 was destijds voor mij de reden om te beginnen met wielrennen."

"We vinden het belangrijk dat iedereen meedoet."

Stichting La Vuelta Holanda heeft voor het wielerevenement een lessenpakket samengesteld. Basisscholen en vmbo's kunnen dat bestellen. "We hebben natuurlijk in augustus dat sportevenement en we vinden het belangrijk dat iedereen meedoet. Honderd dagen lang zijn er allerlei activiteiten in 34 gemeenten waar de Vuelta doorheen komt. Van koren tot exposities en we vinden het ook belangrijk dat kinderen meedoen", vertelt Femke van der Meij van de stichting.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.