Video

Zonder mondkapje in trein of bus: 'Een glimlach is wel weer even wennen'

24 maart 2022 om 13:32 • Aangepast 25 maart 2022 om 09:38
nl
Met het verdwijnen van het mondkapje in het openbaar vervoer en het wegvallen van de testverplichting bij grote evenementen is er officieel een eind gekomen aan de coronamaatregelen. Toch is dat ook weer even wennen. “We zijn geneigd afstand te houden als het lastig wordt.”
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

Na één jaar en negen maanden is er woensdag een eind gekomen aan het mondkapje in het openbaar vervoer. De testverplichting bij grote evenementen is ook vervallen en dat betekent dat er geen coronamaatregelen meer zijn. Dat is wel wennen, denkt gedragsdeskundige Leo Ligthart.

"De mond is een belangrijk deel van onze gezichtsexpressie."

Wie de trein in stapt, is het misschien niet meer gewend een glimlach te krijgen van een medereiziger. "Door het mondkapje kunnen we de mond niet zien en dat is een belangrijk deel van onze gezichtsexpressie", vertelt de klinisch neuropsycholoog. "We letten dan op de ogen en daar kunnen we expressie uit halen."

Dat mensen weer dichter in de buurt komen, is ook weer even wennen nu de anderhalve meter niet meer nodig is. "Veranderingen zijn altijd wennen. Het zit in ons karakter om afstand te houden als het lastig wordt. Dat zien we ook terug bij eerdere epidemieën als de pest en de Spaanse griep."

Toch is het typerend voor het menselijk gedrag om niet te lang bij de pakken neer te zitten in crisistijd, weet hij. "Tijdens een pandemie zijn mensen geneigd om niet te lang bij het negatieve stil te staan, maar door te gaan."

"We trekken weer naar elkaar toe."

Volgens Ligthart zal het bij elkaar zijn eerder wennen dan het uit elkaar blijven. "Mensen zijn sociale dieren dus zodra het weer kan, trekken we naar elkaar toe." En bij één leeftijdscategorie gaat daar niet veel tijd overheen. "Jongeren zullen snel weer gewend zijn dat ze dicht op elkaar kunnen feesten ongeacht alle prikkels en indrukken die er weer zijn."

Ook de reizigers op station Eindhoven zijn blij dat ze verlost zijn van het mondkapje:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone