Carnavalswagens na twee jaar eindelijk naar buiten voor een zomerse Opstoet - Omroep Brabant

Carnavalswagens na twee jaar eindelijk naar buiten voor een zomerse Opstoet

27 maart om 23:57 • Aangepast 28 maart om 12:22
nl
Wie naar D’n Opstoet ging zondagmiddag had eigenlijk geen sjaal nodig, maar een zonnebril en factor 50. Na ruim drie jaar wachten trok er weer een carnavalsoptocht door Kruikenstad. Dat betekende ook dat de carnavalsverenigingen eindelijk hun wagens uit de bouwhal mochten halen.
Profielfoto van Marjo van YperenProfielfoto van Omroep Tilburg
Geschreven door
Marjo van Yperen & Omroep Tilburg

Een voor een komen de wagens de loods uit, de bouwers van verschillende verenigingen kijken met ingehouden adem toe. De eerste hobbel is genomen en de wagens kunnen probleemloos vertrekken richting de Piushaven. Daar stellen ze zich op en worden de puntjes op de i gezet voordat D’n Opstoet begint.

“Ik ben blij als hij weer binnen staat.”

Ook carnavalsvereniging De Scheel Praaje heeft zich verzameld op een bedrijventerrein in Kraaiven om naar de Piushaven te vertrekken. Met z’n allen kijken ze hoe de wagen die ze twee jaar geleden bouwden, eindelijk naar buiten mag.

Het is passen en meten, de wagen past nét door de deur. “Ik ben blij als hij weer veilig binnen staat”, lacht een van de bouwers.

De wagen mag eindelijk de bouwhal uit (foto: Marjo van Yperen).
De wagen mag eindelijk de bouwhal uit (foto: Marjo van Yperen).

Het is drie jaar geleden dat de laatste Opstoet gehouden werd en dus ook de laatste keer dat ze met een wagen konden rijden. In 2020 werd de optocht afgelast vanwege slecht weer, het jaar erop vanwege de pandemie. Nu mogen ze eindelijk weer.

“We waren een maand bezig met afstoffen.”

Volgens Chris Emmers, voorzitter van de carnavalsvereniging en van bouwvereniging De Scheel Praaje, had het niet langer moeten duren. “Na ruim twee jaar waren we het echt wel beu.”

Hun wagen, een fantasierijk verhaal met een bewegende draak, boot en een luchtballon, stond twee jaar stof te vangen in de bouwhal. “We zijn een maand bezig geweest met het afstoffen”, vertelt Wim Verhagen, een van de bouwers.

Ze hebben de hele wagen gepoetst en alle techniek gecontroleerd. “Voor al deze mensen is het echt hun hobby", vertelt Wim trots.

Afgelopen twee jaar hebben ze ook niet stilgezeten. Samen met andere verenigingen zijn ze doorgegaan met bouwen, met twee extra wagens als resultaat. Wanneer het kon, kwamen ze op woensdagavonden bij elkaar om te bouwen aan de wagens. Het is dan ook een hechte groep geworden.

“Ons oudste lid had het altijd kou en neemt nu het zonnetje mee.”

Hoe hecht de groep is, toont de foto op de voorkant van hun grootste wagen. Het is een foto van een van hun oudste leden, Tiny Spijkers. Hij overleed in mei 2020 aan longkanker, na een kort ziekbed. “Zo is hij er toch bij”, vertellen Annelies Emmers en Ad van Iersel.

Terwijl de wagens wachten op het signaal dat ze mogen gaan rijden, breekt eindelijk de zon door. Annelies lacht: “Tiny had het altijd koud, maar nu neemt hij voor ons het zonnetje mee.”

Tiny Spijkers rijdt toch mee (foto: Marjo van Yperen).
Tiny Spijkers rijdt toch mee (foto: Marjo van Yperen).

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone