Video

Okapi-baby Dex ziet het levenslicht in de Beekse Bergen en dat is bijzonder

29 maart 2022 om 12:08 • Aangepast 5 april 2022 om 13:39
nl
Safaripark Beekse Bergen mag weer beschuit met blauwe muisjes uitdelen. In het park is afgelopen vrijdag een okapi ter wereld gekomen, een in het wild bedreigde soort. De jongen heeft de naam Dex gekregen en het gaat erg goed met hem, vertelt zoölogisch manager Martin van Hees.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Dat er in een dierenpark een okapi wordt geboren, is bijzonder. De okapi is een bedreigde diersoort. "Wij zijn erg blij dat we met de komst van Dex kunnen bijdragen aan het behoud van deze in de natuur bedreigde diersoort", zegt Van Hees.

De kleine Dex is na een draagtijd van zo'n vijftien maanden geboren. Het publiek zal de kleine okapi nog niet meteen te zien krijgen, want het diertje blijft nog even onder de vleugels van moeder Abeni.

In Beekse Bergen wonen nu in totaal vijf okapi's. Voor moeder Abeni en vader Zukuma is de kleine Dex het derde jong. Het eerste okapi-jong was Zaïre, daarna kwam Guus. Zaïre verhuisde twee jaar geleden naar de Zoo in Antwerpen, vanwege een internationaal fokprogramma. Ook broer Guus verhuist hiervoor binnenkort naar een andere dierentuin.

Foto: Beekse Bergen/Mariska Vermij - van Dijk.
Foto: Beekse Bergen/Mariska Vermij - van Dijk.

Okapi's behoren tot dezelfde familie als de giraffe. Ze hebben ook een lange nek, relatief hoge poten en dezelfde soort hoorns. Ze hebben ook een blauwe tong, van maar liefst 35 centimeter lang. Die lange tong gebruiken ze om bladeren van hoge bomen te kunnen eten, dingen te onderzoeken en zelfs om hun ogen schoon te likken.

Bosgiraffe
De diersoort heeft ook grote oren. Die heeft een okapi nodig, omdat het dier door een dichtbegroeid regenwoud niet goed kan zien of er gevaar aankomt. Met de grote oren kunnen de dieren een bedreiging toch al snel herkennen. Doordat ze in dichtbegroeide bossen voorkomen, worden ze ook wel 'bosgiraffe' genoemd.

Okapi's zijn te herkennen aan de donkerrode, bruine of zwarte vacht met witte strepen op de billen en poten. De strepen zijn bij iedere okapi uniek, net zoals een vingerafdruk bij mensen. Hieraan kunnen een moeder en het jong elkaar herkennen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.