Huizenkopers laten bouwtechnische keuring steeds vaker noodgedwongen zitten

31 maart 2022 om 20:30 • Aangepast 8 april 2022 om 16:13
nl
Het is een trend in de huizenmarkt: woningzoekers die bij hun bod noodgedwongen afzien van een bouwtechnische keuring, omdat ze anders bij voorbaat kansloos lijken. En dat kan soms voor nare situaties achteraf zorgen. "Ik was zo 15.000 euro verder."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Na een lange huizenjacht vonden Joshua en zijn vriendin eerder dit jaar een geschikt paleisje in Roosendaal. Na een positieve bezichtiging besloot het stel te bieden. "20.000 euro boven de vraagprijs."

"Ze vroegen of we ons bod nog wilden herzien."

Een paar dagen later ging de telefoon. "Was de makelaar. Die zei dat de verkoper geen keuze kon maken, omdat ons bod dicht bij dat van een ander lag. Ze vroegen of we ons voorstel nog wat wilden herzien en bijvoorbeeld van de bouwtechnische keuring af wilden stappen."

Bij zo'n keuring kijkt een onafhankelijk bedrijf naar de staat van het huis. Mankeert er iets aan, dan kan de koper nog terugkomen op zijn besluit. En ook als er later verborgen gebreken aan het licht komen, sta je sterker wanneer je bij aankoop voor zo'n keuring hebt gekozen.

Met die informatie in het achterhoofd, besloot Joshua vast te houden aan de voorwaarde. "Het was een huis uit de jaren negentig, dus het risico was relatief laag. Aan de andere kant: je weet maar nooit." En dus was de zure conclusie helder: "Dat huis werd niet van ons."

"Blijkt er wel iets mis te zijn, dan is het vaak niet met duizend euro opgelost."

Zo gaat het steeds vaker, merkt ook Maarten Grosfeld, voorzitter van NVM West-Brabant. En hoe frustrerend ook, hij geeft kopers als Joshua gelijk. "Persoonlijk vind ik het erg onverstandig om dit soort voorwaarden te laten schieten. Vaak zal zo'n keuring weinig opleveren. Maar blijkt er wel iets mis te zijn, dan is het vaak niet met duizend euro opgelost."

Daar kan Irene Smans uit Breda over meepraten. Zij kocht een aantal jaar terug haar droomhuis in het centrum van Breda. "Bij mij lag het net wat anders. Ik had tijdens de bezichtiging een ingenieur bij me die alles checkte, waardoor het simpelweg niet nodig leek. Pas toen ik er eenmaal woonde kwamen er een hoop verborgen gebreken aan het licht."

"Overal kwamen lekkages, balken bleken rot en er zat vocht in de muren."

Dat liep al snel behoorlijk in de papieren. "Ik was zo 15.000 euro verder. Overal kwamen lekkages, balken bleken rot en er zat vocht in de muren." Dingen die zelfs bij een technische keuring misschien niet meteen waren gevonden. Tóch had Irene achteraf spijt. "Als je bij de koop afziet van de keuring, heb je later geen poot om op te staan."

Ook in Den Haag zien ze situaties als die van Irene steeds vaker voorkomen. Eind vorig jaar liet toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren al weten dat het vinden van een huis niet afhankelijk mag zijn van hoeveel risico je wilt nemen.

Daarom wordt nu bekeken of voorwaarden als een bouwtechnische keuring, maar ook het voorbehoud van financiering verplicht onderdeel kunnen worden bij de aankoop van een huis. Of dat dé oplossing is, weet Grosfeld niet. "Ik zie dit niet zo gauw gebeuren. Laten we vooral zorgen dat het biedingsproces transparant verloopt. Dat lijkt mij op dit moment het belangrijkst."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!