Fotograaf Piet den Blanken (71) overleden in Guatemala

5 april 2022 om 17:28 • Aangepast 13 april 2022 om 15:02
nl
Fotojournalist Piet den Blanken uit Breda is maandag op 71-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Guatemala. Dit was tijdens zijn reis door Latijns-Amerika. Hier werd hij een maand geleden ziek. Uiteindelijk is hij in het bijzijn van zijn zoon overleden.
Profielfoto van Julia Kanters
Geschreven door
Julia Kanters

Den Blanken stond vooral bekend om zijn bijzondere foto’s die zijn gemaakt over onrecht. Zo schoot hij talloze plaatjes van bijzondere verhalen over heel de wereld. Toch was de liefde van Den Blanken voor Latijns-Amerika het grootst. Hier heeft hij dan ook meerdere fotoseries gemaakt.

Een van die fotoseries heet ‘mama is ziek’. Door Piet gekozen als zijn mooiste werk. Een serie over Ivania Brooks uit Managua, de hoofdstad van Nicaragua. Een verhaal over een moeder van vier kinderen die in de prostitutie zat om te kunnen overleven. Den Blanken zag haar toen die tijd regelmatig. De vrouw is uiteindelijk op 33 jarige leeftijd overleden.

Ivania Brooks bleef optimistisch (foto: Piet den Blanken).
Ivania Brooks bleef optimistisch (foto: Piet den Blanken).

Van scheikundestudent naar fotojournalist

Piet den Blanken was in 1972 klaar met zijn scheikundestudie aan de HTS in Eindhoven. Hij weigerde na zijn diploma om het leger in te gaan. Kort daarna werkte hij bij het Brabants Dagblad, waar hij kennis maakte met de fotojournalistiek. Hij is opleiding reportagefotografie gaan doen op de Fotovakschool. Zo werd hij officieel een zeer geliefde fotojournalist.

LEES OOK: Piet (70) brengt al jaren onrecht in beeld met prachtige foto's

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.