Mensen kunnen verder lopen dan een paard, maar toch zitten we vooral

5 april 2022 om 09:42 • Aangepast 12 april 2022 om 13:57
nl
Nederland is Europees kampioen zitten. Maar liefst 32 procent van de Nederlanders zit dagelijks meer dan 8,5 uur lang en daarmee voeren we de Europese lijst aan. Door al dat zitten neemt de kans op ziektes en zelfs op vroegtijdig overlijden toe. Daarom start deze dinsdag een overheidscampagne. Ondertussen doen de Nederlandse zit-cijfers de Helmondse neuropsycholoog Erik Matser 'verschrikkelijk pijn'.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Het is heel opmerkelijk, want we zijn als mens helemaal niet gemaakt om te zitten", benadrukte hij dinsdagochtend in het radioprogramma 'Wakker' op Omroep Brabant. "We kunnen per dag eigenlijk maar ongeveer vier uur kwalitatief goed denken. Mensen zijn gemaakt om te bewegen, in combinatie met denken. We kunnen verder lopen dan een paard. Zo zijn we gemaakt. Alleen maar zitten is heel erg slecht voor het functioneren van je hersenen."

'Je wordt creatiever wanneer je wandelt'
Een van de redenen dat we veel zitten, is dat veel werkplekken hierop zijn ingericht. Erik hamert daarom op het aankopen van zogenoemde zitstaantafels. "Zodat mensen zitten en staan kunnen afwisselen."

Een positieve ontwikkeling vindt hij dat sommige bedrijven vergaderingen inplannen waarbij de deelnemers wandelen. "Door vergaderen en wandelen te combineren, ben je veel fitter om te kunnen nadenken. Je zal merken dat je creatiever wordt wanneer je wandelt en contact hebt met de natuur. Je bent dan helderder in je hoofd dan wanneer je onderuitgezakt aan een tafel zit en half in slaap valt."

Verplicht bewegen binnen werktijd
Een andere tip is om op je werk eens koffie te halen op een andere etage. "Gewoon kleine bewegingen maken, kijken of je ook tussen je werkzaamheden even kunt bewegen."

Erik wijst op de situatie in Zweden. "Daar werken sommige mensen nog maar zes uur. Je hebt daar bedrijven die mensen eigenlijk verplichten tot een uurtje bewegen binnen de werktijd. Dat wordt de nieuwe wereld. Dit is hoe we in een digitale wereld moeten omgaan met onze hersencapaciteit."

'Deze investering betaalt zichzelf uit'
Het is volgens hem echt de moeite voor werkgevers om bewegen toe te passen op het werk. "Je ziet dat het ziekteverzuim dan enorm daalt, wat zichzelf weer uitbetaalt. Mensen worden fitter, helderder, creatiever en minder ziek. Dat is het voordeel wat je hebt met beweging."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!