Moustafa's loodzware missie: vasten en hardlopen tijdens Ramadan - Omroep Brabant
Video

Moustafa's loodzware missie: vasten en hardlopen tijdens Ramadan

5 april om 18:11 • Aangepast 6 april om 09:41
nl
Wachten op privacy instellingen...
Moustafa Makhlouf uit Den Bosch combineert tijdens Ramadan iedere dag vasten en hardlopen met een zwaar vest. Een loodzware opgave die hij hoopt te volbrengen voor het goede doel. "Dertig dagen lang, minimaal tien kilometer per dag", hijgt Moustafa vanaf de loopband.
Profielfoto van Linda Koppejan
Geschreven door
Linda Koppejan

Tijdens Ramadan loopt Moustafa elke dag, dertig dagen achter elkaar, maar liefst minimaal tien kilometer per dag op een loopband. Om zijn uitdaging nog zwaarder te maken loopt hij met een gemiddelde snelheid van minimaal tien kilometer per uur en draagt hij een gewichtsvest van vijftien kilo. Zijn doelstelling is om tijdens de vastenmaand een afstand te lopen die gelijk is aan acht tot tien marathons. "Afhankelijk van hoe het gaat en of mijn lichaam het trekt."

Want het is zwaar voor de personal coach "Het is hard werken tijdens het vasten. Je hoopt steeds dat je goed kan herstellen. Het gaat nu nog goed, maar we zijn pas op dag vier. Ik mag er nog 26.” Als Moustafa het moeilijk heeft, denkt hij aan andere mensen die het zwaar hebben. "Daar valt dit hardlopen bij in het niet."

Maandenlang trainde de sportieveling voor deze uitdaging. Meer dan 700 kilometer liep hij al met het gewichtsvest om. "Een goede voorbereiding is heel belangrijk. Daarnaast eet ik tussen het vasten door goed, neem ik een massage en ga ik op tijd naar bed. Maar het is vooral geestelijk."

"Ik weet hoe het is om afgewezen te worden"

Moustafa vindt het fijn om zichzelf uit te dagen, juist in deze maand. Hij wil geld ophalen voor de stichting waar hij oprichter van is. "Met Challenge4Charity wil ik een centrum in Den Bosch realiseren voor mensen met een beperking. Of liever gezegd, met een uitdaging waar ze welkom zijn zoals ze zijn. Mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking. Bijvoorbeeld iemand die blind is of het syndroom van Down heeft. Voor hen wil ik een plek creëren waar ze heen kunnen om te genieten en waar ze zich veilig voelen. Samen sporten, samen koken of naar de kapper gaan."

Moustafa Makhlouf rent tijdens vasten kilometers voor goed doel
Moustafa Makhlouf rent tijdens vasten kilometers voor goed doel

Volgens de 38-jarige Bosschenaar worden mensen met een beperking al genoeg in hokjes gestopt en gediscrimineerd. Iets waar hij zelf ook ervaring mee heeft. "Zelf heb ik te maken met discriminatie en ik weet hoe het is om afgewezen en uitgelachen te worden. Ik word regelmatig uitgescholden voor Marokkaan en moslim. Dankzij die pestkoppen ben ik gekomen waar ik nu sta. Daarvoor ben ik ze inmiddels dankbaar."

"Met elk bedrag ben ik blij"

Elke dag dat Moustafa op de loopband staat, zet hij een Facebook-livestream aan. Als bewijs dat hij de uitdaging echt aangaat en als stok achter de deur. Na drie dagen heeft hij al 43 kilometer gelopen en daarmee is de eerste 'marathon' al afgevinkt. De teller staat op zo'n duizend euro aan donaties. Elke meter die hij rent, levert geld op.

"Na dertig dagen hoop ik minimaal driehonderd kilometer in de benen te hebben en een ton binnen te hebben geharkt. Maar met elk bedrag dat in de buurt komt, ben ik ook blij."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone